De Amerikaanse financiële dienstverlener American Express (Amex) heeft een octrooi aangevraagd voor een op blockchain-gebaseerd proof-of-payment systeem, volgens een door het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO) gepubliceerde document op donderdag 12 juli.

De aanvrager van het octrooi wordt vermeld als American Express Travel Related Services Co., Inc., Amex’s reistak. Het voorgestelde systeem zou proof-of-payment automatiseren door gegevens van de betalingspayload te versleutelen met een openbare sleutel op een eerste node van de blockchain – de gegevens in kwestie omvatten de identificatiegegevens van de handelaar en het transactiebedrag.

Volgens de octrooiaanvraag kunnen de versleutelde gegevens vervolgens veilig worden doorgegeven aan een tweede blockchain-node. In één voorgestelde uitvoeringsvorm van het systeem zouden de gegevens dan kunnen worden opgehaald door een verbonden smart device die de betalingspayloadgegevens zou decrypten en zou matchen met een tweede identificator, de klant.

Op deze manier kan het blockchain-beveiligde systeem smar devices in staat stellen om bewijs van betalingen te detecteren en acties te initiëren om betalende klanten van dienst te zijn:

“Een betalingsverwerker (bijv. Een creditcardnetwerk, bank, debet, bitcoin, spaarpunten of ACH) levert het bewijs van een betaling op een fraudebestendige wijze op door het bewijs van betaling in een blockchain te zetten. Een smart device dat is verbonden met de blockchain kan het betalingsbewijs detecteren en kan relevante informatie extraheren. De informatie kan zodanig zijn gecodeerd op de blockchain dat toegang beperkt is tot entiteiten die de juiste cryptografische sleutels hebben.“

Het octrooi schetst vervolgens verschillende gebruikscasussen voor een dergelijk beveiligd systeem, zoals hotelreserveringen, verhuur van onroerend goed en ticketloze toegang tot evenementen en locaties. Alle voorgestelde use-cases zouden mogelijk worden gefaciliteerd door de unieke smart devices van klanten die betalingsbewijzen die op de blockchain zijn opgeslagen, kunnen ophalen en decoderen.

Amex heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn in blockchain-technologie door lid te worden van het Hyperledger Blockchain-consortium, een samenwerkingsverband om de standaard blockchaintechnologie te definiëren en te ontwikkelen voor gebruik in verschillende sectoren.

In mei rapporteerde Cointelegraph over de aankondiging van Amex dat het Hyperledger zou integreren in het Membership Rewards-programma. Het initiatief, in samenwerking met online winkel Boxed, zou handelaren in staat stellen aangepaste aanbiedingen voor Amex-kaarthouders te ontwerpen om klantenbetrokkenheid te stimuleren.

In oktober 2017 diende American Express Travel Related Services Co., Inc. al eens een octrooiaanvraag in voor een gepersonaliseerd beloningssysteem dat ook blockchain-technologie zou gebruiken om klanten te stimuleren.

Bron: Cointelegraph

Wessel heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en is expert op gebied van crypto. Vol enthousiasme schrijft hij dagelijks over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin en blockchain.