Waarom je een Bitcoin wallet nodig hebt 

Bitcoin is, in tegenstelling tot de meeste traditionele valuta, een digitale valuta. De benadering van dit soort valuta is dus totaal anders, vooral als het gaat om het ontvangen en bewaren ervan. Aangezien Bitcoins niet in fysieke vorm bestaan, kunnen ze technisch gezien nergens worden bewaard. In plaats daarvan zijn het de privésleutels die worden gebruikt om toegang te krijgen tot je openbare Bitcoin-adres en om je transactie mee te ondertekenen zodat deze veilig opgeslagen kunnen worden. Een combinatie van de openbare sleutel (public key) van de ontvanger en jouw persoonlijke sleutel (private key) is wat een Bitcoin-transactie mogelijk maakt.

Er zijn verschillende vormen Bitcoin-wallets, geschikt voor verschillende doeleinden en variërend op het gebied van veiligheid, gemak, toegankelijkheid enzovoort.

Typen wallets 

Papier 

Een papieren wallet is in wezen een document dat een openbaar adres bevat dat kan worden gebruikt om Bitcoins te ontvangen, en een private sleutel, waarmee je Bitcoins die op dat adres zijn opgeslagen kunt uitgeven of overdragen. Die worden vaak in een vorm van QR-codes afgedrukt, zodat je ze snel kunt scannen en de sleutels aan een softwarewallet kunt toevoegen om een transactie te doen. Een papieren wallet kan worden gegenereerd met behulp van services zoals BitAddress of Bitcoinpaperwallet, waarmee gebruikers een volledig willekeurig Bitcoin-adres en een private key kunnen maken. Het gegenereerde document kan vervolgens worden afgedrukt, waarbij sommige services een fraudebestendig ontwerp bieden of zelfs een optie voor het bestellen van holografische labels, waarma het klaar voor gebruik is.

Het grote voordeel van een papieren wallet is dat de keys nergens digitaal worden opgeslagen, waardoor deze volledig immuun is voor hackeraanvallen, malware die de keys van de gebruiker kunnen loggen en in feite elke vorm van digitale diefstal. Er moeten echter enkele voorzorgsmaatregelen worden getroffen bij het maken van een wallet. Vanzelfsprekend moet je, voordat je een papieren wallet genereert, ervoor zorgen dat niemand je in de gaten houdt. Om het risico van spyware die je activiteiten trackt uit te sluiten, wordt het aanbevolen om een schoon besturingssysteem, zoals Ubuntu, te gebruiken dat je vanaf een USB-stick of dvd opstart. Als de papieren wallet eenmaal is ingesteld, moet de websitecode offline kunnen worden uitgevoerd, waardoor je de verbinding met internet kunt verbreken voordat je de keys daadwerkelijk genereert. Gebruik tot slot een printer die niet is aangesloten op een netwerk.

Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat je waardevolle privé-informatie op een vel papier afdrukt. Je moet dus maatregelen nemen om dat stuk papier te beschermen. Het wordt bijvoorbeeld aanbevolen om het in een afgesloten plastic mapje te bewaren om het te beschermen tegen water, vocht en slijtage. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het te lamineren en het in een kluis te leggen, of om het bij een notaris te leggen.

Fysieke Bitcoin 

Fysieke Bitcoin is meestal opgeladen met een vaste hoeveelheid BTC en het is de bedoeling dat de waarde ervan niet kan worden besteed zolang de private key verborgen blijft. Dit wordt normaal gedaan door de implementatie van een verzegeling.

De eerste in zijn soort, Bitbill, had de vorm van een creditcard, maar de meeste alternatieven die volgden, hadden de vorm van een ronde medaille. Mike Cadwell, een cryptocurrency-liefhebber met de bijnaam ‘Casascius’, creëerde in 2011 de eerste populaire Casascius-fysieke Bitcoins. Private keys zaten verborgen onder een afpelbaar hologram. Bij verwijdering bleef een manipulatiebestendig patroon achter. Bij het inwisselen verloor de munt zijn digitale waarde. Sindsdien zijn er verschillende muntenfabrikanten bijgekomen.

Fysieke bitcoins zijn een zeer handige manier om je geld veiliger op te bewaren en kunnen uitermate handig zijn bij offline handelen. Bovendien zijn ze recent een gewaardeerd collector’s item geworden. Het grootste nadeel is echter een serieuze. In november 2013 werd door het Financial Crimes Enforcement Network aan Mike Cadwell gevraagd om de operaties te staken, omdat zijn werk als een geldtransfer werd beschouwd. De regels voor deze activiteit waren ondraaglijk, dus hij moest de verkoop van items met digitale Bitcoins stoppen. Omdat BTC in veel landen nog steeds een juridisch grijs gebied is, kunnen dergelijke artikelen door de autoriteiten zelfs als vals geld worden beschouwd.

Mobiel 

Voor diegenen die dagelijks actief Bitcoins gebruiken, betalen voor goederen in winkels of ze face-to-face ruilen, is een mobiele BTC-wallet is een essentieel hulpmiddel. Het werkt als een app op je smartphone, waarmee je je private keys opslaat en waarmee je rechtstreeks vanaf je telefoon kunt betalen. Bovendien stellen sommige apps gebruikers in staat de near-field-communicatiefunctie van hun smartphones te gebruiken, wat betekent dat ze eenvoudig hun telefoon tegen de lezer kunnen tikken zonder enige informatie te hoeven geven.

Elke volledige Bitcoin-client vereist toegang tot de gehele Blockchain, dat voortdurend groeit en meerdere gigabytes aan opslagruimte vereist. Daarom maken mobiele wallets gebruik van vereenvoudigde betalingsverificatie (SPV) -technologie. Ze werken alleen met zeer kleine subsets van de Blockchain, en vertrouwen op vertrouwde nodes in het Bitcoin-netwerk om ervoor te zorgen dat ze over de juiste informatie beschikken.

Ondanks dat het een handige on-the-go-oplossing is voor Bitcoin-opslag, zijn mobiele wallets zeer gevoelig voor hackeraanvallen. Bovendien kun je de controle over je wallet verliezen als iemand toegang krijgt tot je mobiele apparaat. Er is een grote verscheidenheid aan Bitcoin-wallet-apps voor apparaten die op Android draaien. Apple verbood Bitcoin-wallets uit de AppStore in februari 2014, maar draaide enkele maanden later zijn beslissing terug.

Web 

Web wallets slaan je private keys op op een server van een bedrijf dat de services levert. De server is constant online en wordt beheerd door iemand anders. Verschillende services bieden verschillende functies, waarvan sommige een koppeling bieden tussen wallets voor mobiele apparaten en desktops, waarbij je adressen worden gerepliceerd op de apparaten die je bezit.

Net zoals mobiele wallets, stellen e-wallets hun gebruikers in staat om onderweg toegang te krijgen tot hun geld vanaf elk apparaat dat is verbonden met internet. Maar tenzij correct geïmplementeerd, kunnen de organisaties die de website beheren toegang krijgen tot je private keys, waardoor ze de totale controle over joue geld kunnen krijgen. Bovendien werken sommige e-wallets op basis van beurzen, en zijn er gevallen geweest van beurzen die werden gesloten en wegliepen met het geld van hun gebruikers.

Desktop 

Desktopwallets moeten worden gedownload en op je computer geïnstalleerd worden waarbij je private keys op je harde schijf worden opgeslagen. Per definitie zijn ze veiliger dan online en mobiele wallets, omdat ze voor hun gegevens niet op derden vertrouwen en daardoor moeilijker te stelen zijn. Ze zijn nog steeds verbonden met internet, waardoor ze inherent onveilig zijn. Desktop wallets zijn echter een geweldige oplossing voor degenen die kleine hoeveelheden Bitcoin op hun computers verhandelen.

Er is een verscheidenheid aan verschillende opties voor desktopwallets die tegemoetkomen aan verschillende behoeften. Sommige richten zich op beveiliging, sommige op anonimiteit enzovoort.

Hardware 

Een hardwarewallet is een vrij uniek type Bitcoin-wallet die de private keys van de gebruiker opslaat op een beveiligd hardwareapparaat. Het is de veiligste manier om bitcoins op te slaan, er zijn geen verifieerbare incidenten waarbij geld uit een hardwarewallet is gestolen. In tegenstelling tot papieren wallets, die op enig moment in de software moeten worden geïmporteerd, kunnen hardwarewallets veilig en interactief worden gebruikt. Bovendien zijn ze immuun voor computervirussen, kan de opgeslagen digitale valuta niet uit het systeem gehaald worden en in de meeste gevallen is de software open source.

Sommige hardwareportefeuilles hebben zelfs schermen die een extra beveiligingslaag toevoegen, omdat ze kunnen worden gebruikt om belangrijke walletdetails te verifiëren en weer te geven. Je kunt bijvoorbeeld een scherm gebruiken om een recovery phrase te genereren en om het bedrag en het adres te bevestigen van de betaling die je wilt doen. Dus zolang je investeert in een authentiek apparaat dat is gemaakt door een betrouwbare en competente fabrikant met een goede reputatie, zijn je fondsen veilig.

Bank 

Rainer Michael Preiss, een uitvoerend directeur bij Taurus Wealth Advisors, heeft onlangs verklaard dat alle grote Amerikaanse banken zeer waarschijnlijk bang zijn voor Blockchain, Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hij zei ook dat, gezien de onzekerheid van het gebrek aan transparantie van het bankwezen, cryptocurrencies beleggers een haalbaar alternatief (CNBC) kunnen bieden. Sterker nog, de overgrote meerderheid van banken accepteert Bitcoin niet als een valuta, sommigen van hen weigeren zelfs fondsen te beheren die verkregen zijn door operaties met cryptocurrency.

In het licht van de terughoudendheid van banken om Bitcoin als een levensvatbare valuta te accepteren, werd onlangs een Bitcoin Crypto Bank opgericht. Als eerste in zijn soort is het een particulier bedrijf dat actief is op de Bitcoin-handelsmarkt. Ze accepteren en beheren Bitcoin-stortingen en verklaren dat ze de markt door en door kennen. Op hun website beweren ze een risicovrij, beveiligd en gecertificeerd platform voor investeringen te zijn, met grote kansen op grote winsten.

Bitcoin wallets en beveiliging 

Mogelijke problemen 

Detectie van malware. Schadelijke software kan je schijf scannen en je private keys vinden. Enkele seconden later kunnen al je bitcoins weg zijn.

Een trojan kan alle bestanden op je harde schijf versleutelen. Daarna vindt het mogelijk alle links naar je wallet, ziet het hoeveel geld je bezit en eist dat exacte aantal Bitcoins voordat het je harde schijf zal decoderen.

Een virtuele beurs kan met je geld weglopen.

Je kunt je laptop of je telefoon kwijtraken met je wallets daarop geïnstalleerd.

Adviezen 

Vermijd het gebruik van soorten wallets waarvoor een internetverbinding is vereist; gebruik in plaats daarvan cold storage-opties.

Wees altijd voorzichtig en controleer alles goed. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen die eruitziet als van BlockWallet, maar het is eigenlijk van BlokcWallet. Als je het autoriseert, zullen je Bitcoins onmiddellijk verdwijnen.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.