Elke eenheid van fiat-valuta in de wereld wordt gecreëerd, vrijgegeven en beheerd door een enkele entiteit – in de meeste gevallen een centrale bank. Volgens de wet mogen gewone burgers de valuta alleen kopen, verkopen of houden. Als iemand probeert om geld te creëren, zullen ze ongetwijfeld achter de tralies belanden.

Toen Bitcoin werd geïntroduceerd, creëerde het een volledig nieuw en uniek paradigma. ‘S Werelds eerste digitale, gedecentraliseerde valuta die door niemand wordt beheerd. Bovendien impliceert het concept van Bitcoin dat iedereen met voldoende rekenkracht cryptocurrency kan creëren door simpelweg een actief onderdeel van de community te zijn.

Naarmate het meer en meer mainstream wordt, proberen rechtshandhavingsinstanties, belastingautoriteiten en wettelijke regelgevers over de hele wereld het concept van cryptocurrency te begrijpen en te bepalen waar het precies in de bestaande regelgeving en wettelijke kaders past.

De legaliteit van Bitcoin hangt af van wie je bent, waar je bent in de wereld en wat je ermee doet. Dit is onze gids over juridische kwesties met betrekking tot Bitcoin, waarbij we ons vooral richten op de VS maar ook andere grote landen.

Zorgen over cryptocurrencies

In veel rechtsgebieden worstelen de autoriteiten nog steeds met het begrijpen van Bitcoin, laat staan met het in juridische termen definiëren ervan. Veel zorgen zijn ontstaan over het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin. Het lijkt vanzelfsprekend dat regeringsautoriteiten zich zorgen maken over een financiële community die niet volledig kan worden gecontroleerd.

Deze zorgen strekken zich ook uit tot de crypto-beurzen en de bescherming van het geld van de mensen. Terwijl in de VS gevestigde beurzen moeten worden gereguleerd, zijn er tal van offshore-platforms waar dat niet hoeft. Inderdaad, de geschiedenis van de cryptocurrency is gevuld met voorbeelden van beurzen die plots werden gesloten en wegvluchtten met het geld van mensen.

Het beroemste geval is de sluiting van de beruchte beurs Mt. Gox. Aan het begin van 2014, voorheen de meest vooraanstaande Bitcoin-beurs die er was, werd het faillissement aangevraagd vanwege technische problemen en de diefstal of het verlies van 744.000 Bitcoins van haar gebruikers. Dat was ongeveer 6 procent van de 12,4 mln Bitcoins die op dat moment in omloop waren.

Het vermogen van Bitcoin om semi-anoniem te worden gebruikt, is een ander punt van zorg. Hoewel elke afzonderlijke transactie wordt opgeslagen in de Blockchain, is het zeer eenvoudig voor gebruikers om bijna volledig anoniem te blijven, omdat die records alleen de openbare sleutels en het bedrag van de overgedragen fondsen bevatten.

De meeste van deze zorgen werden geuit nadat de darkweb-markt Silk Road onder de aandacht van de mainstream-media kwam, omdat Bitcoins de enige betaalmethode was die daar werd geaccepteerd. De markt werd sindsdien gesloten door de FBI, maar de autoriteiten zijn nog steeds bezorgd over de aantrekkingskracht van Bitcoin bij de handelaren in illegale goederen en diensten. Bovendien wordt gevreesd dat de semi-anonimiteit en gedecentraliseerde aard van Bitcoin kan worden misbruikt in regelingen voor het witwassen van geld en belastingontduiking.

Je kansen zijn afhankelijk van de rol

Goederen kopen

In 2013 werd Bitcoin door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën geclassificeerd als een converteerbare, gedecentraliseerde virtuele valuta. Ze hebben ook een richtlijn uitgegeven, waarin ze hebben aangegeven dat degenen die eenheden virtuele valuta kopen en gebruiken om goederen te kopen, niet als geldtransfer worden beschouwd en binnen de wet opereren.

Dus het kopen van onschuldige goederen en diensten met Bitcoins is volledig legaal. De cryptocurrency wordt geaccepteerd als een vorm van betaling op verschillende grote en kleine online marktplaatsen en serviceproviders, waaronder Overstock, Shopify en OKCupid. Bovendien zijn er winkels en restaurants in de VS waar je met Bitcoins kunt betalen.

Investeren

Volgens dezelfde richtlijn valt investeren in Bitcoin ook binnen het wettelijk grondgebied. Veel gereguleerde, in de VS gevestigde beurzen moeten voldoen aan het anti-witwasbeleid en het ’Know Your Customer’- beleid. Daarom moeten degenen die willen handelen en investeren in Bitcoin hun ID verifiëren en een bestaande bankrekening verbinden met hun account.

Echter heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) potentiële beleggers gewaarschuwd dat zowel fraudeurs als promoters van risicovolle investeringsprogramma’s zich specifiek richten op Bitcoin-gebruikers.

Mining 

De FinCEN-richtlijn stelt dat gebruikers die Bitcoins-eenheden creëren en ze inwisselen voor een fiat-valuta, als geldtransmitters kunnen worden beschouwd en mogelijk onderworpen zijn aan speciale wetten en voorschriften die betrekking hebben op dat type activiteit.

Echter, tot op de dag van vandaag zijn de wetten zelden of nooit toegepast om hardhandig op te treden tegen Bitcoin miners.

Betalingen accepteren in Bitcoins (voor bedrijven)

Het is legaal voor kleine en grote bedrijven om Bitcoin-betalingen te accepteren. Ervan uitgaande, natuurlijk, dat het een onschuldig bedrijf is dat goederen en diensten ook voor reguliere valuta verkoopt en ervoor kiest om Bitcoin als een extra legale manier van betalen te accepteren. Elk bedrijf dat Bitcoin-betalingen accepteert, is ook verplicht om belastingen te betalen over inkomsten die zijn ontvangen via Bitcoin.

Bitcoin is erkend als een converteerbare virtuele valuta, wat inhoudt dat het accepteren ervan hetzelfde is als het accepteren van contant geld, goud of cadeaubonnen.

Taxatie 

Volgens een Virtual Currency Guidance, die voor het eerst in 2014 werd uitgegeven door de Internal Revenue Service (IRS), moeten cryptocurrencies zoals Bitcoin worden behandeld als eigendom, in plaats van als valuta en als zodanig worden belast. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt.

Als je bijvoorbeeld iets ter waarde van $300 met Bitcoins koopt, betekent dit dat je zojuist een activa hebt verkocht. Of je maakte een winst of een verlies op die verkoop, afhankelijk van de waarde van de Bitcoin toen je hem kocht en wanneer je hem verkocht. Of het als een verlies of een winst telt, op de korte of lange termijn, is afhankelijk van de omstandigheden.

De regulering is niet helemaal duidelijk, maar de IRS probeert de rapportage van deze winsten of verliezen te stimuleren. In 2015 betaalden slechts 802 mensen belastingen over Bitcoin-winsten. De IRS gebruikt blijkbaar speciale software om Bitcoin-belastingfraude op te sporen.

Een tweevoudige factuur, die een belastingvrijstelling voor transacties onder $ 600 geeft, is onlangs in het Congres geïntroduceerd. Als het slaagt, zal het het leven van kleine, dagelijkse handelaars veel gemakkelijker maken. Tot die tijd wordt aanbevolen om alle Bitcoin-gerelateerde activiteiten bij te houden.

Als het gaat om het verhandelen van Bitcoins, moeten de bewaarde gegevens dezelfde informatie bevatten als aandelen- of forex brokerage-afschriften: datum, beschrijving, hoeveelheid, prijs en kosten. Als je aan het minen bent, moet je weten wanneer de Bitcoin-opbrengsten zijn behaald. Bedrijven die bitcoins accepteren als betaalmethode moeten een referentie van de omzet registreren, het bedrag dat is ontvangen in BTC en de datum van de transactie. Als verkoopbelastingen verschuldigd zijn, wordt het verschuldigde bedrag berekend op basis van de gemiddelde wisselkoers op het moment van de verkoop.

BitLicense 

BitLicense is een reeks voorschriften met betrekking tot Bitcoin-transacties die zijn ingediend door het New York State Department of Financial Services (NYDFS) voor Bitcoin-bedrijven die actief zijn in New York of ten dienste staan van inwoners van New York. Vanaf september 2017, twee jaar nadat de verordening in werking trad, werden slechts vijf licenties verleend en moesten de bedrijven die erin slaagden om ze te verkrijgen, maximaal $ 100.000 uitgeven om hem te behouden. Veel bedrijven besloten om niet deel te nemen aan het dienen van inwoners van New York, met de Bitfinex-beurs die de vereisten door NYDFS beschreef als ‘extreem invasief’, eraan toevoegend dat ze de privacy van hun gebruikers zouden schaden.

De licentie kan worden verkregen via een aanvraagprocedure, die $ 5.000 kost. Bedrijven die de licentie willen krijgen, moeten een compliance officer hebben die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving door het bedrijf van de regelgeving. Bovendien moeten alle andere federale en staatswetten die van toepassing zijn op Bitcoin worden gevolgd. Dit omvat de naleving van de wetgeving inzake geldtransmissie, het witwassen van geld en het” Know Your Customer”-beleid. Dergelijke beveiligingen en diensten kunnen erg in de papieren lopen.

De mening van regelgevers

SEC — Securities and Exchange Commission 

De Securities and Exchange Commission was stil over het onderwerp Bitcoins, vooral in vergelijking met regelgevende instanties in andere landen. In 2014 publiceerden ze een beleggerswaarschuwing, waarin ze mensen waarschuwden dat Bitcoin-gebruikers het slachtoffer kunnen worden van fraudeurs.

De SEC heeft onlangs een cryptocurrency initial coin offering (ICO) met de naam ‘DAO.’ Onderzocht, die is gehackt waarbij ongeveer $ 50 mln aan Ether-cryptocurrency werden gestolen. Het rapport concludeerde dat het beleggen van geld in een token, het verwachten van een winst die voortkomt uit de managementinspanningen van andere mensen, een cryptocurrency tot een effect maakt en passende regelgeving vereist.

Het rapport van SEC richtte zich echter volledig op Initial Coin Offerings, en Bitcoin is daar al heel lang voorbij. Dus, eventuele voorschriften die SEC oplegt, zullen hoogstwaarschijnlijk alleen betrekking hebben op nieuwkomers op de markt. Of Bitcoin als een effect kan worden behandeld, hangt af van de specifieke transactie, maar SEC heeft besloten dat elk bedrijf dat gebruik maakt van Blockchain-technologie om effecten te verhandelen zich moet registreren als een beurs, Alternative Trading System (ATS) of makelaar/dealer.

FinCEN — Financial Crimes Enforcement Network 

Volgens FinCEN’s richtlijn voor cryptocurrency is ‘virtuele valuta’, zoals zij het noemen, gedefinieerd als een ‘ruilmiddel dat in sommige omgevingen werkt als een valuta, maar niet alle kenmerken van echte valuta heeft.’ De richtlijn richtte zich alleen op converteerbare virtuele valuta zoals Bitcoin, die kan fungeren als substituut voor echte valuta of een equivalent heeft in bestaande valuta.

‘Gebruikers’ van virtuele valuta worden niet beschouwd als een MSB (Money Serving Business) onder FinCEN’s reguleringen. Dit betekent dat als je Bitcoins hebt verkregen om te betalen voor goederen of diensten, je niet bent onderworpen aan de registratie-, rapportage- en archiveringsregels voor MSB’s.

‘Uitwisselaars’ en ‘beheerders’ daarentegen worden beschouwd als geldzenders en moeten daarom voldoen aan de voorschriften van FinCEN. De richtlijn definieert ‘uitwisselaars’ als mensen die zich bezighouden met het uitwisselen van Bitcoins en andere digitale valuta, terwijl ‘beheerders’ bezig zijn om virtuele valuta in omloop te brengen.

In juli 2017 heeft FinCEN bij de eerste actie tegen een in het buitenland gevestigde MSB in de VS een boete van £ 110 mln opgelegd aan de BTC-e-beurs, een van zijn operatoren gearresteerd en beslag gelegd op het domein van de site.

CFTC — Commodity Futures Trading Commission 

CFTC is een onafhankelijk Amerikaans federaal agentschap dat financiële derivaten in de gaten houdt. In 2014 verklaarde een CFTC-commissaris dat het agentschap absoluut gezag heeft als het gaat om Bitcoin, omdat ze geloofden dat het als een commodity geclassificeerd kon worden.

Onlangs publiceerde het bureau een inleiding, waarin zij verklaarden dat virtuele valuta’s kunnen worden beschouwd als commodities of derivatencontracten, afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden. Dit resulteerde in een daling van acht procent in de wisselkoers van Bitcoin, omdat beleggers vreesden voor strengere regelgeving.

CFTC lijkt een pro-Bitcoin standpunt in te nemen en heeft onlangs LedgerX het recht gegeven om een gereguleerde Bitcoin-termijnmarkt te beginnen. In september 2017 diende CFTC haar allereerste aanklacht in tegen Bitcoin-fraudeurs. Eens verwelkomd door echte Bitcoin-investeerders, werd Gelfman Blueprint aangeklaagd wegens fraude, verduistering en het afgeven van valse rekeningafschriften in verband met zijn investeringen in Bitcoin.

IRS — Internal Revenue Service 

Hoewel IRS een algemene richtlijn heeft vrijgegeven voor het belasten van digitale valuta, blijven veel vragen onbeantwoord. Het bureau heeft de zaak verder gecompliceerd met zijn beslissing om Bitcoin als eigendom te belasten, wat betekent dat zelfs betalen voor een kopje koffie met de cryptocurrency belast zou worden.

Volgens de IRS-regelgeving is het kopen van goederen en diensten met Bitcoin precies hetzelfde als het verkopen van een activa. Als je je Bitcoins uitgeeft, betekent dit dat je winst of verlies hebt gemaakt, afhankelijk van de wisselkoers van een BTC toen je deze kocht en toen je hem verkocht.

Om aan de IRS-voorschriften te voldoen, is het aan te bevelen om alle Bitcoin-gerelateerde transacties bij te houden.

Omdat slechts 0,04% van de klanten crypto opnam in hun belastingaangiften van 2017, heeft de IRS de jacht op Bitcoin-belastingontduikers opgevoerd en zelfs een speciale taskforce opgericht. Hoewel de IRS Bitcoin en andere cryptocurrency-transacties nauwlettend in de gaten houdt in een poging om meer belastinggeld te heffen, zijn er geruchten over een mogelijke toekomstige fiscale amnestie voor Bitcoin-gebruikers. Of het ook echt zal gebeuren en wanneer het zal gebeuren, valt nog te bezien.

Federal Reserve 

Het Amerikaanse Federal Reserve is ‘s werelds meest invloedrijke bankentiteit, omdat deze de wereldwijde reservevaluta controleert: de Amerikaanse dollar. Ze zijn erg geïnteresseerd in digitale valuta’s en de technologie die erachter zit, en hebben uitgebreide publicaties gepubliceerd over zowel Bitcoin als de Blockchain. Het feit dat een financiële reus als Federal Reserve manuren heeft geïnvesteerd in het begrijpen van het concept van Bitcoin spreekt boekdelen over hoe invloedrijk de valuta aan het worden is.

De organisatie heeft echter herhaaldelijk waarschuwingen uitgegeven over de risico’s van cryptocurrencies. Onlangs heeft de Federal Reserve verklaard dat zij zeer veel aandacht schenken aan Blockchains. Ze beschrijven het als iets dat ‘de traditionele financiële risico’s zou kunnen verminderen of verergeren.’ Een Fed Governor van de VS zei ook dat digitale valuta het gemakkelijker kunnen maken om illegale activiteiten te verbergen.

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft onlangs geciteerd dat de Fed momenteel onderzoek doet naar de invoering van zijn eigen digitale valuta. Als dat gebeurt, zullen de Verenigde Staten zich bij de cryptomarkt voegen met hun eigen, officiële en door de staat gecontroleerde cryptocurrency.

FINRA — Financial Industry Regulatory Authority 

De zelfregulerende organisatie voor brokers in de VS was behoorlijk actief wat betreft het definiëren van Bitcoin, het maken van handleidingen en het geven van waarschuwingen aan haar klanten.

Wat interessant is, is dat FINRA in haar rapport over gedistribueerde ledger-technologie impliceerde dat het wijdverbreide gebruik van Blockchain-technologie van invloed zou kunnen zijn op de kernactiviteiten van de organisatie. Meer specifiek, de manier waarop FINRA-leden zichzelf reguleren op het gebied van Anti Money Laundering en Know Your Customer-beleid, assetverificatie, bedrijfscontinuïteit, surveillance, betalingen en zelfs archivering.

OCC — Office of the Controller of the Currency 

In een publicatie in 2016 stelde the Office of the US Treasury een mogelijkheid voor om het overwegen van aanvragen van fintech-bedrijven, om nationale banken voor speciale doeleinden (SPNB’s) te worden, voort te zetten. Dit initiatief is bedoeld om bedrijven die een beperkte digitale bank willen worden te voorzien van een verenigd federaal regelgevingsstelsel. Vanaf november 2017 zijn er echter nog enkele belangrijke politieke en juridische onzekerheden rond dit initiatief.

Het OCC publiceerde een ander optimistisch document waarin het opriep tot de oprichting van een afdeling ‘verantwoorde innovatie’. Ze zijn van plan om kantoren te openen in Washington, New York en San Francisco om de groei van opkomende technologieën, waaronder digitale valuta, te stimuleren.

CFPB — Customer Financial Protection Bureau 

Dit Bureau heeft een consumentenwaarschuwing gegeven over Bitcoin. De volatiele wisselkoersen, mogelijk gebrek aan bijstand door beurzen in het geval van verloren geld en de dreiging van hacking en oplichting werden aangehaald bij mogelijke problemen. Daarnaast heeft het CFPB ook de voordelen van Bitcoin erkend.

NFA — National Futures Association 

De NFA is een onafhankelijke, zelfregulerende organisatie voor de Amerikaanse futuresmarkt. Elke deelnemer aan de futuresmarkt, inclusief die in Bitcoin handelen, moet het NFA-lidmaatschap hebben.

Organisaties die wetgeving ontwikkelen

Net als de meeste andere overheidsorganisaties zijn de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden niet erg duidelijk geweest met betrekking tot Bitcoin en andere digitale valuta.

In augustus 2013 stuurde de Amerikaanse Senaat brieven naar verschillende wetshandhavingsinstanties met de vraag naar mogelijke risico’s en bedreigingen met betrekking tot cryptocurrencies. De meeste van deze organisaties reageerden met een voorzichtige erkenning van legitiem gebruik van Bitcoins.

Sindsdien werd het onderwerp cryptocurrencies vaak besproken in de senaat en het huis van afgevaardigden. In 2016 werd de Congressional Blockchain Caucus opgericht om alle congresleden op de hoogte te brengen over Bitcoin en Blockchain-technologie, in de hoop toekomstige wetten te kunnen creëren die van toepassing zijn op die specifieke sector.

In de zomer van 2017 hebben Amerikaanse wetgevers een wetsvoorstel opgesteld dat bedoeld is om cryptocurrencies te beschermen tegen overheidsinmenging. Als de wet wordt aangenomen, biedt deze bescherming aan bepaalde cryptocurrencies die voldoen aan specifieke minimumvereisten om te voorkomen dat ze worden gebruikt in illegale praktijken. De wetsaanvraag wordt naar verwachting ingediend in het najaar van 2017.

Landen waarin Bitcoin verboden is

Bolivia 

In 2014 verbood El Banco Central de Bolivia elke valuta die niet werd uitgegeven door of gereguleerd door de overheid. De bank noemde specifiek Bitcoins en enkele andere cryptocurrencies, maar het verbod strekt zich uit tot alle cryptocurrencies.

De Boliviaanse autoriteiten hebben onlangs geklaagd over het gebruik van cryptocurrency. Zij noemden het een piramidespel en hebben daarom 60 mensen gearresteerd. Een begeleidende verklaring benadrukte dat de actie noodzakelijk was om de bevolking eraan te herinneren dat elke vorm van digitale valuta verboden is.

Ecuador 

De Ecuadoraanse regering heeft Bitcoin en alle andere digitale valuta’s verboden vanwege de oprichting van een nieuw door de staat gerund elektronisch geldsysteem. Het project is ontworpen om rechtstreeks verbonden te zijn met de lokale valuta en wordt gecontroleerd door de overheid.

Vietnam 

In 2014 heeft de Vietnamese Centrale Bank een verklaring uitgegeven waarin zij de bevolking expliciet heeft verboden Bitcoins in het land te gebruiken. Dit werd gedaan als voorzorgsmaatregel. Het uiteindelijke lot van cryptocurrencies zal later door de minister-president bepaald worden.

Volgens rapporten heeft de Vietnamese premier in augustus 2017 toestemming verleend voor een plan dat tegen 2018 mogelijk zou kunnen leiden tot de officiële erkenning van Bitcoin en andere digitale valuta’s als betaalmiddel.

In oktober 2017 heeft de Vietnamese regering echter opnieuw een ommekeer gemaakt en het gebruik van digitale valuta in het land verbannen. Er werd ook aangekondigd dat vanaf begin 2018 iedereen die betrapt wordt op het gebruik van digitale valuta een boete krijgt.

Landen waarin Bitcoin legaal is

Australië

Aanvankelijk waren Australiërs mogelijk onderworpen aan goederen- en dienstenbelasting wanneer ze een cryptocurrency kochten of gebruikten. Vaak moesten consumenten deze belasting twee keer betalen: één keer wanneer ze de cryptocurrency kochten en nogmaals wanneer ze deze hebben gebruikt in ruil voor goederen en diensten die ook aan die belasting zijn onderworpen.

Kort geleden, in een poging om de weg vrij te maken voor meer potentiële fintech-investeringen in het land, heeft de Australische regering eindelijk een einde aan de dubbele belastingheffing van Bitcoin en andere digitale valuta’s gemaakt.

Bulgarije 

Bulgarije was de eerste lidstaat van de Europese Unie die officieel Bitcoin als valuta erkende, in plaats van het als een goudachtig goed te beschouwen.

Canada 

Bitcoin wordt momenteel geclassificeerd als een immaterieel activa. Naar verwachting zal het worden gereguleerd volgens de anti-witwaswetgeving en de wetgeving ter bestrijding van terrorisme. Deze bepaling moet nog actief worden, maar als dat zo is, zullen ‘dealers in digitale valuta’ gereguleerd worden als geldservicebedrijven.

China 

In 2013 verbood People’s Bank of China (PBOC) alle financiële instellingen om Bitcoin-gerelateerde transacties af te handelen, waardoor het in rekening brengen, kopen en verkopen van Bitcoins verboden werd. Bitcoins verhandelen met particulieren is nog steeds legaal in China.

De Chinese overheid heeft het gebruik van cryptocurrencies in hun land in de kiem gesmoord, en er bij meerdere beurzen op aangedrongen om opnames van cryptocurrencies te stoppen, zonder enige wettelijke onderbouwing te verstrekken. In september 2017 werden alle Chinese cryptobeurzen aangespoord om tegen het einde van de maand te stoppen met handelen om te blijven voldoen aan de regelgeving.

Daarnaast hebben Chinese toezichthouders een verbod ingevoerd op cryptocurrency beurzen en ICO’s. Hoewel die verboden ongetwijfeld hard en ongekend waren, waren ze niet in staat Bitcoins volledig uit China te verbannen. In hun laatste poging om dit te doen, zullen de Chinese toezichthouders beginnen met het toevoegen van zowel onshore als offshore platforms gerelateerd aan virtuele valuta’s en ICO’s aan de Great Firewall.

Estland

Het Estlandse ministerie van Financiën heeft bepaald dat er geen wettelijke obstakels zijn om Bitcoin en andere soortgelijke cryptocurrencies als betaalmethode te gebruiken. Handelaren moeten de koper identificeren bij het aangaan van een zakelijke relatie of als de koper meer dan € 1.000  per maand aan valuta verwerft.

Finland 

De Finse belastingdienst besliste Bitcoin-transacties te behandelen als particuliere contracten. Als je goederen met Bitcoins koopt of BTC’s omzet in een normale valuta, is elke prijsstijging belastbaar, terwijl verliezen niet fiscaal aftrekbaar zijn. Geminde Bitcoins worden beschouwd als verdiende inkomsten.

De Finse centrale belastingdienst heeft zich tegen de conventionele EU-aanpak gekeerd en alle diensten rond Bitcoin en andere vergelijkbare digitale valuta’s als financiële diensten geclassificeerd, waardoor ze zijn vrijgesteld van BTW.

Frankrijk

In 2014 heeft het Franse ministerie van Economie en Financiën de voorschriften uiteengezet voor financiële instellingen en gebruikers van digitale valuta. De voorschriften vereisen dat Bitcoin-distributeurs het niveau van anonimiteit beperken door hun gebruikers te identificeren en te verifiëren. De behandeling van digitale valuta’s moet ook voor belastingdoeleinden worden verduidelijkt, waarbij valuta’s onderhevig worden aan vermogensbelastingwinsten. Er werd een drempel van €5.000 voorgesteld op de margebelasting om de bevolking in staat te stellen zaken met Bitcoin te proberen, te investeren en te ontwikkelen alvorens belasting te betalen.

Duitsland

In Duitsland wordt Bitcoin erkend als privégeld. Deze beslissing stelt gebruikers van Bitcoin in staat om het te blijven gebruiken zonder enige inmenging van de overheid en geeft de autoriteiten de mogelijkheid om de winst te belasten van bedrijven die de digitale valuta gebruiken.

Ijsland

Volgens een verklaring van de Central Bank of Iceland in 2014 gelden voor transacties met Bitcoins en andere digitale valuta beperkingen.

In 2017 introduceerde de Centrale Bank een nieuwe reeks regels, volgens welke brede en algemene vrijstellingen werden verleend van de eerder opgelegde beperkingen.

Israël

Vanaf 2017 zien de Israëlische belastingautoriteiten Bitcoin als een belastbaar activa, in plaats van een valuta of financiële effecten. Volgens dit beleid moet de verkoper elke keer dat een Bitcoin wordt verkocht een vermogenswinstbelasting betalen van 25 procent. Miners en handelaren worden als bedrijven gezien, waardoor ze onderworpen zijn aan vennootschapsbelasting en een BTW van 17 procent.

Onlangs werd gemeld dat Israël Bitcoin en andere cryptocurrencies als eigendom zal gaan belasten. Dit betekent dat het wordt belast middels de vermogenswinstbelasting, die in Israël 25% bedraagt voor particuliere beleggers, terwijl een marginale rente voor bedrijven 47% bedraagt. Aangezien cryptocurrencies als een “immaterieel activa” worden beschouwd, hoeven particuliere investeerders geen btw te betalen, terwijl de bedrijven nog steeds aan BTW zijn onderworpen.

Japan 

Japan is een van de weinige landen waar Bitcoin wordt erkend als een legale vorm van betaling. In 2017 werd de belasting op Bitcoin-handel geëlimineerd en zijn Japanse financiële autoriteiten begonnen met het uitgeven van vergunningen voor het cryptobeurzen.

Jordanië

Volgens het huidige beleid van de Centrale Bank van Jordanië mogen banken, beurzen, financiële ondernemingen en betalingsdienstaanbieders niet in Bitcoin en andere digitale valuta handelen. Zowel de Centrale Bank als de regering van Jordanië hebben waarschuwingen uitgegeven om mensen te ontmoedigen Bitcoins te gebruiken, maar kleine bedrijven en handelaars accepteren deze nog steeds.

Mexico 

Het Mexicaanse parlement overweegt momenteel een wetgeving die gericht is op het reguleren van de snel groeiende financiële technologiesector van het land, waaronder Bitcoin en andere cryptocurrencies vallen. De wetgeving stelt een duidelijke set regels voor fintech-bedrijven voor, gericht op het verlagen van de kosten en het stimuleren van concurrentie binnen de sector. Het is ook bedoeld om de financiële stabiliteit te waarborgen en het witwassen van geld en de financiering van extremisten te voorkomen.

Slovenië 

Volgens het Sloveense ministerie van Financiën kan Bitcoin niet als een valuta of activa worden beschouwd. Bitcoin-transacties zijn niet onderworpen aan vermogenswinstbelasting, maar Bitcoin-minen en bedrijven die goederen en diensten verkopen voor de digitale valuta worden wel belast.

Zweden

Als het gaat om de acceptatie van Bitcoin en andere digitale valuta, is de Zweedse jurisdictie een van de meest gunstige ter wereld. De Zweedse financiële toezichthoudende autoriteit heeft publiekelijk digitale valuta’s zoals Bitcoin tot een legitieme manier van betalen uitgeroepen. Bovendien heeft de Zweedse belastingdienst zelfs beslist om Bitcoin-miners te belasten afhankelijk van hoe succesvol het is.

Bepaalde bedrijven, voornamelijk beurzen, moeten een aanvraag voor een licentie indienen en moeten voldoen aan alle voorschriften die van toepassing zijn op meer traditionele financiële dienstverleners, zoals het witwassen van geld en het Know Your Customer- beleid.

Landen waar Bitcoin niet is gereguleerd

België

Hoewel de minister van Financiën aangaf dat er geen directe noodzaak is voor de regering om in te grijpen in het Bitcoin-systeem, is er gesproken over een nieuwe wetgeving die bedoeld is om de overheidscontrole over Bitcoin en andere cryptocurrencies te versterken.

Brazilië

In 2014 publiceerde The Central Bank of Brazil een verklaring met betrekking tot cryptocurrencies, waarin zij verklaarde dat Bitcoin en andere digitale valuta’s niet gereguleerd moeten worden. Een paar jaar later beschreef de president van de centrale bank Bitcoin als een piramidespel.

China: Hong Kong 

De Chief Executive van de Hong Kong Monetaire Autoriteit (HKMA) beschouwde Bitcoins als een virtuele grondstof en verklaarde dat de HKMA de cryptocurrency niet zal reguleren.

De secretaris voor financiële diensten en de Schatkist van Hong Kong heeft gezegd dat de bestaande wetten Bitcoins en andere vergelijkbare digitale valuta’s niet rechtstreeks reguleren, maar sancties mogelijk maken voor onwettige handelingen met betrekking tot die valuta’s, zoals fraude en witwassen van geld.

Colombia 

In 2014 verklaarde Superintendencia Financiera de Colombia dat het gebruik van Bitcoin niet gereguleerd wordt. Onlangs heeft hetzelfde bestuursorgaan nog een verklaring afgelegd waarin staat dat de Colombiaanse regering Bitcoin nog steeds niet autoriseert of legaliseert voor financiële transacties. Tot op de dag van vandaag is het land echter niet van plan het illegaal te maken.

Cyprus 

Het gebruik van Bitcoins en andere cryptocurrencies is niet gereguleerd in Cyprus.

Denemarken

De financiële toezichthoudende autoriteit van Denemarken (FSA) verklaarde dat Bitcoin geen valuta is en verklaarde dat het niet onder zijn regelgevende instantie valt.

Griekenland

Er zijn geen specifieke voorschriften met betrekking tot Bitcoin en andere digitale valuta die in Griekenland van kracht zijn.

India 

Volgens een verklaring van de vice-gouverneur van de Reserve Bank of India, reguleert of ondersteunt de IRB Bitcoins niet. Hoewel Bitcoin niet verboden is in India, wordt voorspeld dat het niet volledig legaal zal worden zonder een geschikte organisatie om alle cryptocurrency-gerelateerde activiteiten te monitoren.

Eind 2017 vergeleek het Indiase Ministerie van Financiën Bitcoin en andere cryptocurrencies met ponzi-schema’s en waarschuwde beleggers voor de mogelijke gevaren.

Indonesië

Tot op de dag van vandaag hebben de Indonesische autoriteiten geen gedetailleerd beleid voor het reguleren of verbieden van het gebruik van Bitcoin uiteengezet.

De Bank of Indonesia heeft onlangs echter een verklaring uitgegeven waarin potentiële beleggers worden gewaarschuwd voor het verkopen, kopen en verhandelen van cryptocurrency. De verklaring ging verder met te zeggen dat elke virtuele valuta niet legitiem is in het land.

Libanon

De Bank of Lebanon was de eerste in de regio die in 2013 een waarschuwing over Bitcoin uitgaf. Sindsdien is er weinig tot geen actie ondernomen door de functionarissen van het land met betrekking tot digitale valuta’s. De enige opmerkelijke uitzondering is de gouverneur van de Libanese Centrale Bank die Bitcoin en andere digitale valuta bekritiseert. Hij bestempelde ze als niet-gereguleerde waren en verklaarde dat ze verboden moesten worden.

Litouwen

De Centrale Bank van Litouwen heeft een verklaring afgelegd waarin de bevolking wordt gewaarschuwd voor de potentiële risico’s van handelingen met digitale valuta. De belangrijkste reden was dat Bitcoins niet gereguleerd worden door de Litouwse of Europese autoriteiten. De verklaring vermeldde ook de mogelijkheid van regelgeving, maar er zal waarschijnlijk geen actie plaatsvinden.

Maleisië

In 2014 heeft de centrale bank van Maleisië aangekondigd dat zij Bitcoin niet als een wettig betaalmiddel beschouwt en niet de intentie heeft om het te reguleren.

Bank Negara werkt momenteel echter aan haar nieuwe standpunt ten aanzien van cryptocurrencies. Ondanks een algemene positieve houding ten opzichte van Bitcoin, zijn er geruchten dat de Maleisische overheid de cryptocurrency nog steeds zal verbieden. Het besluit zal eind 2017 worden genomen.

Nieuw Zeeland

Volgens de Reserve Bank of New Zealand hebben bedrijven die geen banken zijn geen goedkeuring nodig voor het doen van zaken doen waarbij Bitcoins en andere digitale valuta’s worden opgeslagen en overgedragen, zolang ze niet gepaard gaan met de uitgifte van fysiek geld.

Rusland 

In 2016 werden Bitcoins door de Federale belastingdienst van Rusland als ‘niet illegaal’ beschouwd.

Sindsdien heeft de Russische centrale bank echter verklaard dat zij “categorisch” tegen de regulering van digitale valuta’s is als echt geld, als betaalmiddel voor goederen en diensten en tegen gelijkstelling met vreemde valuta.

Later veroordeelde president Poetin Bitcoin en riep hij op tot een verbod op alle digitale valuta en de vice-minister van Financiën vertelde verslaggevers dat cryptocurrencies zeer waarschijnlijk zullen worden verboden. [vervang de rest] Russische regelgevers zijn echter volledig van gedachten veranderd, met het bericht dat Bitcoin legaal zal zijn, terwijl mining wordt gereguleerd. Sindsdien is het Russische ministerie van Financiën geciteerd dat het de handel in cryptocurrency op “officiële” beurzen zal legaliseren.

Singapore 

De Monetary Authority of Singapore (MAS) heeft eerder verklaringen van geen interferentiebeleid en een waarschuwing afgegeven aan potentiële gebruikers van Bitcoins en andere digitale valuta’s. In een recent interview verklaarde een MAS-functionaris dat de Centrale Bank nog steeds geen plannen heeft om de cryptocurrencies te reguleren, maar dat hij daarvoor wel open zak blijven staan. Hij stelde ook de noodzaak vast om in de nabije toekomst Anti-Money Laundering Control te introduceren.

De Inland Revenue Authority van Singapore heeft een reeks fiscale richtlijnen uitgegeven met betrekking tot het gebruik van Bitcoin, volgens welke BTC-transacties kunnen worden behandeld als ruilhandel en dienovereenkomstig worden belast. Bedrijven die te maken hebben met Bitcoin-beurzen, worden belast op basis van hun BTC-verkopen. 

Thailand 

In het begin ontmoedigde de Bank of Thailand de bevolking om bitcoins te gebruiken en waarschuwde het potentiële investeerders voor de risico’s. Maar sindsdien heeft het zijn standpunt verzacht en een onderzoek naar de cryptocurrency ingesteld.

Volgens een ministeriële regeling moeten Thaise Bitcoin-beurzen een e-commerce-licentie van de Thailand Business Development Department hebben en alleen transacties tussen digitale valuta voor Thai Baht faciliteren. Er zijn ook Know Your Customer en Customer Due Diligence-beleiden van kracht.

Nederland

Digitale valuta’s zoals Bitcoin vallen momenteel niet onder het toepassingsgebied van de Wet financieel toezicht van Nederland.

Oekraïne

De Nationale Bank van Oekraïne heeft onlangs een verklaring gepubliceerd waarin wordt verduidelijkt dat de Oekraïense hryvnia de enige valuta is die legaal in het land kan worden gebruikt. De bank verklaarde ook dat de status van Bitcoin in Oekraïne verder wordt gecompliceerd door het ontbreken van een uniforme classificatie van de valuta in de wereld en het ondersteunt geen enkele van de definities die in andere rechtsgebieden zijn gemaakt.

Verenigd Koningkrijk

De Britse regering heeft verklaard dat Bitcoin momenteel niet gereguleerd is en voor de meeste doeleinden wordt behandeld als ‘particulier geld’, waarbij ook btw van kracht is. Dit betekent dat er geen btw wordt opgelegd wanneer Bitcoin wordt ingewisseld voor Britse ponden en andere valuta’s. Leveranciers van goederen en diensten die voor Bitcoin en andere digitale valuta worden verkocht, moeten echter btw betalen. Winsten en verliezen op digitale valuta zijn onderworpen aan vermogenswinstbelasting.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.