Hoe Bitcoin kopen: Beste Gebruiken, Waar te Kopen, Tips

Voordat je Bitcoin gaat kopen 

Allereerst, voordat je Bitcoin koopt, heb je een plek nodig om ze te bewaren. In de wereld van cryptocurrencies wordt die plaats een ’wallet’ genoemd en die zijn er in verschillende vormen en maten. Verschillende soorten wallets bieden eigenaren van Bitcoin verschillende soorten beveiliging, opslag en toegangsmogelijkheden.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat je wallet je Bitcoins technisch gezien niet bewaart. In plaats daarvan bevat het privésleutels, essentieel voor de toegang tot een Bitcoin-adres en de mogelijkheid om het geld te besteden. Die digitale sleutels zijn nodig om een transactie te ondertekenen en als de gebruiker ze verliest, verliezen ze in feite de toegang tot hun Bitcoins.

De vijf belangrijkste soorten BTC-wallets zijn desktop, mobiel, online, hardware en papier.

Typen wallets

Desktop 

Een desktopwallet wordt op de computer van de gebruiker geïnstalleerd, waardoor volledige controle over het geld en relatieve budgetveiligheid wordt verkregen. Er zijn thick wallets voor desktops, waarmee gebruikers netwerkblokken kunnen downloaden en hun authenticiteit kunnen controleren, evenals onafhankelijk beveiligingsbeheer van het geld. Aan de andere kant vereisen thin wallets niet dat gebruikers blokken downloaden en deze kunnen dus eenvoudig worden gedownload naar een draagbaar apparaat.

Mobiel

Het grote voordeel van een mobiele wallet is dat het geld van de gebruiker altijd bij de hand is. Het is een zeer handige manier om goederen te betalen door QR-codes te scannen. In sommige gevallen kunnen gebruikers profiteren van de near-field-communicatiefunctie van hun smartphone, waarmee ze eenvoudigweg hun telefoon tegen een scanner kunnen houden, zonder informatie invoeren. Een algemene eigenschap van alle mobiele wallets is dat ze geen volledige Bitcoin-clients zijn. Dit komt omdat een volledige Bitcoin-client de volledige Blockchain moet downloaden, die voortdurend groeit en meerdere gigabytes aan opslagruimte nodig heeft.

Online 

Als je een portaal op internet gebruikt, worden de privésleutels van gebruikers online opgeslagen op een server die door iemand anders wordt beheerd en is verbonden met internet. Hoewel mensen hiermee eenvoudig toegang hebben tot hun geld vanaf elk apparaat waar ook ter wereld, bestaat altijd het risico dat de server wordt gehackt of dat de organisatie die de service uitvoert, de controle over jouw Bitcoins overneemt. Dat risico kan echter aanzienlijk worden verminderd door een aantal beveiligingsmaatregelen toe te passen.

Hardware 

Hardware wallets zijn speciale draagbare apparaten die persoonlijke sleutels kunnen bevatten en helpen bij het faciliteren van betalingen. Er zijn verschillende soorten hardware-wallets, maar met allemaal kunnen gebruikers vrijwel elk bedrag in hun zak meenemen.

Papier

Misschien een van de veiligste opties voor Bitcoin-opslag, een papieren wallet is in feite twee QR-codes, gegenereerd met behulp van een aangewezen service. Een daarvan is een openbare sleutel, een adres dat kan worden gebruikt om BTC’s te ontvangen. De andere is een private sleutel, waarmee je Bitcoins kunt uitgeven die op dat adres zijn opgeslagen.

Lees meer over portefeuilles in het artikel “Bitcoin-wallets voor beginners: alles wat je moet weten.”

Waar Bitcoins kopen 

Het kopen van Bitcoins is niet zo eenvoudig als een buitenstaander zou verwachten. Het aantal opties neemt echter voortdurend toe. Iedereen kan een optie kiezen voor het kopen van cryptocurrency die bij hun behoeften past, waarvan sommige zelfs geen internettoegang of een BTC-wallet vereisen.

Geldautomaten

Ondanks dat het een heel nieuw concept is, verschijnen Bitcoin-geldautomaten in steden over de hele wereld en groeit hun aantal voortdurend. De machines rekenen een commissie van drie procent tot acht procent bovenop de normale wisselkoers, maar ze bieden gebruikers de meest private Bitcoin-koopervaring.

Het enige wat je hoeft te doen, is contant geld in de geldautomaat steken en de QR-code van je mobiele wallet scannen of een papieren ontvangstbewijs ontvangen met de codes en instructies voor het overboeken van het geld naar je wallet. Naarmate Bitcoins aan populariteit toenemen, hebben dergelijke geldautomaten de potentie om een van de meest gebruikelijke manieren te worden om de cryptocurrency te kopen.

Vanzelfsprekend is het onwaarschijnlijk dat Bitcoin-geldautomaten verschijnen in landen waar Bitcoin verboden is. Je kunt je dichtstbijzijnde Bitcoin-geldautomaat vinden met behulp van een kaartservice, zoals CoinATMRadar.

Gift cards 

Bitcoins worden vaak gebruikt om cadeaubonnen te kopen, omdat deze anoniem zijn en soms goedkoper dan contant geld zijn. Maar cadeaubonnen zelf kunnen voor BTC worden verhandeld. Het enige wat je hoeft te doen is de cadeaubon van een winkel te kopen, inloggen op een van de Bitcoin-beurzen waar sommige verkopers cadeaubonnen accepteren (bijvoorbeeld Paxful, LocalBitcoins, enz.) En de aankoop voltooien.

Afhankelijk van de specifieke verkoper, willen ze mogelijk een afbeelding van de cadeaucode zien op de achterkant van de kaart en een bon van de winkel waar ze zijn gekocht, terwijl andere het prima doen met alleen een online of e-code. Zodra je een transactie opent, wordt het bedrag van BTC dat je wenst te kopen automatisch bewaard door de website, zodat het veilig is om de verkoper je cadeaukaartinformatie te geven.

Er zijn veel online retailers die cadeaubonnen verkopen voor maximaal 60 procent van hun waarde, vandaar dat het kopen van Bitcoins op die manier je echt veel geld kan besparen. Cadeaubonnen zijn ook een geweldige manier om BTC op te slaan, aangezien de waarde ervan fluctueert. Zoals bij elke andere manier om Bitcoin te kopen, moet je echter altijd oppassen voor oplichters die geld van je proberen te stelen, dus zorg ervoor dat je alleen handelt met vertrouwde verkopers.

Beurzen

Elke nieuwe potentiële koper van Bitcoin vindt een reeks verschillende beurzen die met elkaar concurreren. Het kiezen van de juiste hangt af van veel verschillende factoren, waarbij locatie misschien de belangrijkste is. Een beurs moet worden gereguleerd door de overheid en voldoen aan de ’know your customer’ en anti-witwaspraktijken vereisten. Vandaar dat, om een account op te zetten en te beginnen met handelen op een bestaande beurs, je door langdurige bureaucratische procedures moet gaan. De meeste beurzen vereisen bijvoorbeeld dat je een bestaande bankrekening moet verbinden voordat je kunt beginnen met handelen, wat meestal vereist dat je gedetailleerde persoonlijk identificeerbare informatie verstrekt, waardoor Bitcoin-kopers hun anonimiteit verliezen.

Beurzen bieden echter een ongeëvenaarde keuze aan handelsopties. Of je nu op zoek bent naar een volwaardig platform voor institutionele beleggers of een eenvoudigere oplossing voor een eenmalige transactie, je vindt een uitwisseling die aan jouw behoeften voldoet. Bovendien zijn de meeste platforms toegankelijk via zowel desktop- als mobiele apparaten, zodat gebruikers ze overal mee naartoe kunnen nemen. Beurzen variëren in betalingsopties die zij accepteren, beveiligingsniveaus, aankooplimieten, kosten, verificatievereisten, enzovoort.

Bitcoin Beurzen 

Lijst van beurzen, gebaseerd op cryptocurrency marktkapitalisaties.

Naast de handel bieden de meeste beurzen Bitcoin-walletdiensten; het is echter waarschijnlijk de minst betrouwbare manier om je geld te bewaren. Ondanks dat ze opereren als een gereguleerde financiële instelling, bieden BTC-beurzen niet hetzelfde niveau van bescherming als normale banken. De handelsplatforms zijn vatbaar voor hackeraanvallen of kunnen failliet gaan, vaak met behoud van het geld van de gebruikers. Dus, hoewel het de go-to-optie is voor degenen die regelmatig met cryptocurrencies willen werken, maakt de bureaucratie, de potentiële risico’s en het gebrek aan anonimiteit in verband met Bitcoin-beurzen het ongeschikt voor sommige handelaren.

P2P 

Als je je Bitcoin-transacties liever anoniem houdt, geen gedoe met het overmaken via een bankrekening wilt hebben en toevallig in een stad woont, zou een face-to-face deal met een lokale verkoper de gemakkelijkste manier zijn om Bitcoins te kopen. LocalBitcoins is van de vele websites en forums het populairste platform om dergelijke transacties te vergemakkelijken en het biedt ook een escrow-service om beide partijen en hun fondsen nog meer te beschermen.

Vroeger, toen Bitcoin net bestond, gebeurden dergelijke transacties vaak in het huis van de verkoper. Tegenwoordig, nu BTC steeds populairder wordt, zijn mensen op hun hoede voor oplichters en nemen daarom veiligheidsmaatregelen. De meeste van deze transacties gebeuren nu op openbare plekken en beide partijen moeten alle voorzorgsmaatregelen treffen die ze normaal zouden nemen bij het vervoeren en inwisselen van grote hoeveelheden geld. Bovendien heeft de koper toegang tot hun wallet nodig om de transactie te bevestigen, dus een smartphone of laptop meenemen met internettoegang is nog iets om over na te denken.

Degenen die niet openstaan voor een een-op-een ontmoeting, kunnen altijd op zoek naar een lokale Bitcoin-meetup, waar ze de cryptocurrency binnen een groepsomgeving kunnen kopen en hun BTC-kennis in het proces kunnen verrijken. Informatie over deze bijeenkomsten is te vinden op meetup.com en andere gelijkaardige websites.

Natuurlijk hoef je niet per se een verkoper persoonlijk te ontmoeten om een transactie uit te voeren. Sommige verkopers staan open voor een deal via internet, maar daarmee moet je uiterst voorzichtig zijn, omdat je een enorm risico loopt om je geld te verliezen. Er is altijd een optie om gebruik te maken van betaaldiensten zoals PayPal, die de ontvangst van goederen garandeerd, maar de meeste verkopers geven tegenwoordig de voorkeur aan niet-omkeerbaar contant geld als gevolg van de constante schommeling van de prijs van Bitcoin.

Afhankelijk van de verkoper moet je een vergoeding van vijf tot tien procent betalen, als vergoeding voor privacy en onkostenvergoeding, bovenop de oorspronkelijke wisselprijs. Sommige verkopers onderhandelen over de totale prijs vóór de ontmoeting, terwijl anderen alleen Bitcoins verkopen tegen het exacte BTC-tarief dat is vastgesteld tijdens de transactie. Dit moet worden gedaan in het geval dat de waarde van Bitcoin een dramatische verandering ervaart.

Een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is een vorm van collectieve belegging waarin het geld van de belegger samen wordt gepoold uit de verkoop van een bepaald aantal aandelen, dat een trust uitgeeft wanneer het wordt gelanceerd. Met Bitcoin in de schijnwerpers van de financiële wereld, was een opkomst van een BTC-gericht beleggingsfonds slechts een kwestie van tijd.

Bitcoin Investment Trust (BIT), het eerste ooit beursgenoteerde Bitcoin-gerelateerde beleggingsvehikel, stelt mensen in staat in aanraking te komen met de cryptocurrency zonder ze direct te hoeven kopen of op te slaan. BIT is exclusief geïnvesteerd in Bitcoin en krijgt zijn waarde uitsluitend op basis van de prijs van BTC. Het beleggingsfonds heeft momenteel een marktwaarde van $1,8 miljard bereikt en is in twee jaar tijd met 1.600 procent gestegen. Ondanks de geweldige prestatienummers, denken sommige beleggers dat het niets anders is dan een bubbel die op het punt staat te barsten.

Bitcoin Investment Trust is de eerste in zijn soort en dat draagt enorm bij aan de hoge waardering. Er zijn speculaties geweest over andere fondsen met vergelijkbare structuren die de markt betreden, maar BIT is nog steeds de enige grote speler in het spel. Maar naarmate de markt voor cryptocurrency evolueert, zullen vergelijkbare fondsen ongetwijfeld de markt betreden, wat niet alleen veel druk zal wegnemen van BIT, maar ook de status van Bitcoin als een wereldberoemde valuta zal verstevigen.

Moeilijkheden bij het Kopen van Bitcoin

Credit card of PayPal 

Het kan een verassing zijn, maar het maakt niet uit welke betaalmethode je gebruikt, het is nog steeds niet makkelijk om Bitcoins te kopen met je creditcard of PayPal, afhankelijk van waar je je in de wereld bevindt. Beurzen vermijden deze betaalmethoden, waardoor gebruikers hun bankrekening moeten koppelen. De meeste particuliere verkopers zijn vaak ook op hun hoede voor dergelijke transacties en geven de voorkeur aan contant geld.

Dit komt door de zogenaamde ‘chargebacks’. De meeste transacties met creditcards of PayPal kunnen eenvoudig worden teruggedraaid door simpelweg naar het bedrijf dat de betaling faciliteert te bellen. Bitcoin-transacties zijn onomkeerbaar en het kan erg moeilijk zijn om te bewijzen dat goederen in een overdracht van Bitcoins zijn veranderd, waardoor deze betaalmethode over het algemeen worden vermeden.

Waarschuwingen voor het Kopen van Bitcoin 

Juridische Vraagstukken in Jouw Land

Bitcoin trekt zeker de aandacht van wetshandhavingsinstanties, belastingautoriteiten en wettelijke regelgevers. Ze proberen te begrijpen hoe de cryptocurrency past in reeds bestaande kaders van de wet. Hoe legaal je Bitcoin-activiteiten zijn is afhankelijk van wie je bent, waar je woont en wat je ermee doet. In wezen is het antwoord voor de meeste landen eenvoudig: als je je Bitcoins niet uitgeeft aan iets illegaals, overtreedt je geen wetten.

Bitcoin bestaat al een tijdje, dus de meeste regeringen hebben genoeg tijd gehad om de legaliteit ervan te bepalen. Vanaf september 2017 is BTC alleen illegaal in Vietnam, IJsland, Bolivia, Ecuador, Kirgizië en Bangladesh. Sommige andere landen hebben geen officieel standpunt over deze kwestie ingenomen, terwijl Thailand en Rusland aanvankelijk alle digitale valuta hebben verbannen, maar zijn daar snel op teruggekomen. Onlangs hebben de Russische autoriteiten zelfs overwogen officieel Bitcoin en alle andere digitale valuta’s te erkennen om illegale transacties (vedomosti) te bestrijden.

Beschermingsrisico’s

Het is de moeite waard eraan te denken dat ondanks de identiteitsvereisten die de meeste beurzen en wallets hun gebruikers opleggen, deze services niet hetzelfde beschermingsniveau bieden als banken. Bijvoorbeeld, in het geval dat de beurs uit bedrijf gaat of wordt beroofd door hackers, is hun verzekering ter bescherming van het geld van hun gebruikers vaak zeer beperkt of helemaal niet aanwezig. Dit was het geval met de beruchte mislukte Chinese beurs Mt Gox, die officieel faillissementsbescherming aanvroeg en het onherstelbare verlies van 750.000 Bitcoins van zijn klanten meldde. Aangezien Bitcoins in de meeste delen van de wereld niet de wettelijke status hebben als valuta, weten de autoriteiten meestal niet hoe ze diefstallen moeten aanpakken. Er zijn gevallen geweest van grotere beurzen die het geld van hun klanten na een diefstal van de beurs terugbetaalde, maar in de situatie rond BTC zijn ze niet wettelijk verplicht om dit te doen.

Bovendien, als een diefstal van de cryptocurrency gebeurt als gevolg van een beveiligingsfout of een wachtwoord aan de kant van de gebruiker, is er geen manier om het geld terug te krijgen. Sommige banken weigeren zelfs te werken met geld die zijn verkregen via digitale valutatransacties vanwege onzekerheid in de regelgeving.

Advies voor het Kopen van Bitcoins

Bij het handelen in Bitcoins is het essentieel om je privésleutel (vergelijkbaar met een pincode) te behandelen als strikt persoonlijk en deze alleen te gebruiken om BTC-transacties te autoriseren. De privésleutel wordt bewaard in je wallet, dus het zou een slim idee zijn om deze te beschermen. Je kunt bijvoorbeeld de wallet versleutelen met een sterk wachtwoord, een back-up van je wallet te maken of voor de opties voor cold storage te kiezen, wat in feite betekent dat je de wallet offline kan houden. Sommige beurzen bieden zelfs een ‘multisig kluis’ optie om je sleutels op te slaan. Met multi-handtekeningadressen kunnen meerdere mensen het adres gedeeltelijk beheren met een publieke sleutel. Dus, wanneer iemand een aantal van de Bitcoins die op dat adres zijn opgeslagen wil uitgeven, hebben ze een aantal van deze mensen nodig hebben om hun transactie naast zichzelf te ondertekenen. Het aantal benodigde handtekeningen wordt meestal afgesproken wanneer de betrokkenen het adres aanmaken.

Ten slotte, hoewel de meeste beurzen walletbeveiligingsmogelijkheden bieden aan hun gebruikers, is het erg belangrijk om te onthouden dat dit niet hun primaire bedrijf is. Bovendien is de cryptocurrency-geschiedenis gevuld met gevallen van beurzen die worden gesloten en vervolgens weglopen met het geld van hun gebruikers. Als je besluit om je Bitcoins via een beurs te kopen, is het daarom raadzaam om je geld naar een eigen wallet te verplaatsen en ervoor te zorgen dat het beveiligd en beschermd is.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.