GM General Motors Auto Blockchain AI Data Patent

Een nieuw project voor de ontwikkeling van een aan de US-dollar gekoppelde stabiele crypto die op het Stellar blockchain-netwerk draait, krijgt steun van IBM, meldt Reuters op 17 juli.

De nieuwe crypto wordt naar zijn maker, fintech startup Stronghold, vernoemd ; ‘Stronghold USD’. Het token is vandaag gelanceerd en is naar verluidt uitgegeven met een prijsverhouding van 1: 1 met de Amerikaanse dollar. Het is het allereerste crypto-project met stabiele waarde dat het Stellar-netwerk gebruikt, zoals Fortune opmerkt.

IBM maakt sinds 2017 gebruik van het Stellar-netwerk om internationale betalingen te vergemakkelijken en zou nu de nieuwe stabiele crypto zijn gaan testen. Jesse Lund, IBM’s vice-president van global blockchain, vertelde Reuters:

“IBM zal use cases onderzoeken met de bedrijfsnetwerken die we hebben ontwikkeld, als gebruikers van de crypto. We zien dit als een manier om financiële afwikkeling te bewerkstelligen in het transactionele bedrijfsnetwerk dat we hebben opgebouwd.”

In haar interview met Fortune zei IBM’s Bridget van Kralingen, senior vice-president van global industries, platforms en blockchain, dat het nieuwe project een “geweldige kans” vormt om de bestaande internationale blockchain-betalingen van het bedrijf te stroomlijnen.

Van Kralingen zei dat IBM tot nu toe heeft geconverteerd tussen verschillende fiat-valuta’s met behulp van Stellars native token, Lumens (XLM) als een brug daartussen. Het bestaande systeem is dus dubbel blootgesteld aan zowel variabele intra-fiat wisselkoersen als de beruchte volatiliteit van de cryptocurrency-markt – waaraan Lumens, in tegenstelling tot een stablecoin, onderworpen blijft.

Een stablecoin, gebruikt als frictionless, digitale proxy voor fiat, zou beide variabelen kunnen elimineren en mogelijk een “grote rol spelen in het verbeteren van de kosten”, zei ze.

Van Kralingen zei dat stablecoin-projecten gekoppeld aan nationale fiat-valuta’s anders dan de Amerikaanse dollar ook van waarde zouden zijn voor de blockchain-integratie van IBM.

IBM heeft vandaag naar verluidt samengewerkt met Columbia University om het Columbia-IBM Center voor Blockchain en Transparency te openen, dat studenten IBM-stages en gezamenlijke onderzoeksmogelijkheden biedt.

Stablecoins hebben steeds meer grip gekregen bij figuren uit de crypto en blockchain-industrie, met Jeremy Allaire, mede-oprichter en CEO van Circle, die ze vorige maand beschreef als een integraal onderdeel van een opkomende ‘tokenized global economy’ op MoneyConf in Dublin.

Dit voorjaar sloot Circle een fundraising-ronde ronde van $110 miljoen waarna ze samen gingen  werken met Bitmain, een fabrikant van crypto-mininghardware, voor de ontwikkeling van zijn eigen door de dollar gesteunde stabiele crypto.

Tether (USDT) blijft een van de bekendste, zij het controversieelste, voorbeelden van een fiat-gestabiliseerde cryptocurrency. Anderen in de industrie kijken naar verschillende manieren om een crypto te maken die immuun is voor de marktvolatiliteit.

Vorige maand schreef Cointelegraph over een project voor een gestabiliseerd token genaamd ‘Reserve’, dat een koppeling onderhoudt door een smart contract te gebruiken om andere crypto-assets vast te zetten in plaats van fiat. Het initiatief heeft steun gekregen van bijvoorbeeld mede-oprichter van PayPal, Peter Thiel en de belangrijkste Amerikaanse crypto-beurs Coinbase.

Bron: Cointelegraph