1. Wat is Litecoin en hoe werkt het?

Litecoin kwam naar buiten op 7 oktober 2011. De munt werkt volgens een gedecentraliseerde peer-to peer systeem. De maker is Charlie Lee, dit was vroeger een medewerker voor Google en hij heeft ook meegeholpen met het opzetten van Coinbase. Deze munt was dan ook een afsplitsing van Bitcoin. Vandaar dat deze munt nagenoeg hetzelfde werkt als de vetrouwde bitcoin. Het is wel zo dat Litecoin veel sneller transacties kan verwerken en dat de transactie kosten ook nog eens lager zijn dan die van Bitcoin. Dit maakt het veer makkelijk om Bitcoin te kopen en Bitcoin te verkopen.

Momenteel is Litecoin erg populair en het heeft een zeer grote community die toch wel achter de munt staat. Vandaar dat de Litecoine waarde dan ook ontzettend veel is toegenomen de laatste tijd, de koers is erg veel gestegen ten opzichte van een paar maanden geleden. Het is een goed alternatief voor de bekendere bitcoin.

2. Wie is de bedenker van Litecoin?

Litecoin is dus begonnen in 2011. Het werd in eerste instantie bedacht door Charles Lee, deze heeft de mnt opgezet die werkt volgens het principe van Bitcoin maar die vele malen lagere transactie kosten heeft en die ook nog eens veel sneller werkt. Het project is geheel open source en het gevolg is dan ook dat iedereen die wilt er aan mee kan werken. Zo wordt er een hogere mate van transpirantie nagestreeft.

Charles Lee kreeg erg veel steun uit de hoek van Bitcoin, voornamelijk door het feit dat het werkt volgens hetzelfde principe. Litecoin kreeg erg veel aandacht bij de lancering en sindsdien is de Litecoin waarde alsmaar toegenomen. Ook zijn er diverse Litecoin wallets die het makkelijker maken om de munten in op te slaan. Het project is hard bezig om steeds meer voet aan de grond te krijgen en op dit moment staat hij op de vijfde plek. Het is dus zeker een grote speler op de markt, dit kun je zien aan de Segregated Witness en het uitvoeren van een Lightning Netwerk-transactie. Het voordeel van Litecoin is dat het heel erg snel is, de snelste transactie geschiedde binnen minder dan 1 seconde!

3. Wat zijn de verschillen tussen Litecoin en Bitcoin?

De verschillen tussen de Bitcoin en Litecoin hebben vooral te maken met het algoritme. Bitcoin maakt gebruik van het SHA-256 algoritme, Litecoin maakt gebruik van het moeilijke s-crypt algoritme. Door de s-crypt code niet zo eenvoudig om de munten te minen, echter is het mine proces wel een stuk duurzamer dan bij Bitcoin. Bitcoin is mateloos populair, om deze te minen heb je veel meer energie nodig. Je kunt dit niet doen met zomaar een computertje.

4. De voordelen van Litecoin?

Het voordeel van Litecoin is dat je heel makkelijk en bijna kosteloos betalingen kunt verrichten. Dit maakt het zeer eenvoudig om Litecoin te kopen of om Litecoin te verkopen. Ook worden de transacties gelijk voltooid, het is niet zo dat er een ander bedrijf tussen moet komen. Litecoin heet daarom ook wel peer te peer. Er is dus geen tussenpartij en het gevolg is dat je te maken hebt met een geheel gedecentraliseerde munt. Dit zorgt voor meer vertrouwen bij de consument en veel mensen kiezen daarom dan ook voor Litecoin. Het systeem van Litecoin is open source, ook hier kan dus iedereen aan meewerken. Een ander voordeel is dat je de transacties veel minder snel kan traceren, hierdoor is er een hoge mate van veiligheid en veel mensen vinden dit toch wel een prettig idee. Deze populariteit zie je erg goed terug in de Litecoin prijs, die is vorig jaar ontzettend veel gestegen.

Het is wel zo dat hier ook een paar haken aan zitten. Zo is het met Litecoin wel duurder om een transactie uit te voeren. Bij kleine bedragen kan dit dan ook aardig wat irriatie opwekken. Een Litecoin transactie kost ongeveer 0,02 LTC meer dan een transactie dan BTC. Dit lijkt niet veel maar als je vaak met geld aan de gang gaat kan dit toch aardig oplopen. Een Litecoin transactie is wel weer vele malen sneller, binnen 2.5 minuten is een transactie voltooid. Hierdoor kun je het heel snel in een Litecoin wallet zetten, dit om zo meer beveiliging te creeren.

5. De nadelen van Litecoin?

Litecoin werkt dus aan de hand van een bepaald scrypt algoritme. Hierdoor is het veiliger dan Bitcoin Echter heeft dit wel een nadeel. Voor het minen van Litecoins is niet alleen de capaciteit van je videokaart vereist, maar ook je computergeheugen wordt gebruikt. Er is dus veel zwaardere apperatuur vereist om te kunnen minen. Als je de munt gewoon koopt dan is dit eigenlijk niet echt belangrijk. Het kan er echter wel voor zorgen dat de munt minder goed kan groeien. Er kunnen wel meer Litecoin gemined worden dan Bitcoins, van Litecoins zijn dit er namelijk 84 miljoen terwijl Bitcoin er maar 21 miljoen heeft.

De vraag blijft wel of Litecoin al die concurentie wel aankan. Mocht dit nu niet het geval zijn dan is de kans groot dat het nooit echt groter zal worden dan Bitcoin. Op dit moment heet Litecoin niet genoeg voordelen om als een volwaardig alternatief te dienen. Echter kan de munt wel prima bestaan als een andere altcoin, een munt die nog verder moet ontwikkelen om de top positie te pakken.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.