Het gebruik (of misbruik?) van Bitcoin

Bitcoin is geld, en kan dus worden gebruikt voor illegale doeleinden. De huidige banksystemen, creditcards en contant geld kennen op dit moment echter een veel hoger percentage malafide transacties en handelingen dan Bitcoin.

Wat maakt Bitcoin anders?

Bitcoin maakt het juist mogelijk om invloedrijke innovaties in betalingssystemen te bouwen en te implementeren. De voordelen van dit soort nieuwe technologieën zijn vaak vele malen belangrijker dan de eventuele negatieve kanten ervan. Het veiliger maken van geld en de bescherming tegen verschillende vormen van financiële criminaliteit zijn de belangrijkste redenen voor het ontwerpen van Bitcoin. Het is bijvoorbeeld compleet onmogelijk om Bitcoins te vervalsen. Het is niet mogelijk om niet geaccordeerde kosten in rekening te brengen. Daarnaast zijn alle betalingen compleet in de handen van gebruikers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld creditcards, waar dit absoluut niet het geval is.

Het is niet mogelijk om een Bitcoin transactie ongedaan te maken. Ze zijn daarom ongevoelig voor ongeoorloofde terugboekingen. Het is mogelijk om geld te beveiligen tegen verlies en diefstal met behulp van handige en krachtige mechanismen zoals encryptie, back ups en digitale handtekeningen met Bitcoin. Dezelfde zorgen die worden uitgesproken over de mogelijkheden voor criminelen met Bitcoin gelden in precies dezelfde mate voor de huidige betaalmogelijkheden. Bitcoin zal daarom zeer waarschijnlijk ook aan regels moeten voldoen die gelden voor huidige financiële systemen. Bitcoin zal nooit strafrechtelijke onderzoeken in de weg zitten of tegenhouden. Het is helemaal niet vreemd dat innovaties als verstorend en controversieel ervaart. Dit is zelfs belangrijk, als alle voordelen goed zijn begrepen dan volgt acceptatie door het grote publiek. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is het internet zelf.

Meer weten?

Waarschijnlijk staat het antwoord op je vraag tussen onze veelgestelde vragen en antwoorden. Zo niet, dan mag je ons altijd even mailen.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.