Bitcoin mining

Een gedecentraliseerd en competitief proces dat mining wordt genoemd is de basis voor de productie van nieuwe Bitcoins. Personen worden door het netwerk beloond voor hun diensten in de vorm van Bitcoins.

Hoe werkt dat mining?

De miners van Bitcoin faciliteren met hun specialistische hardware zowel de beveiliging van het netwerk (blockchain) als de uitvoering van transacties. In ruil daarvoor verkrijgen ze nieuwe Bitcoins. Nieuwe Bitcoins worden in een vastgelegde snelheid gemaakt. Dat is zo ontworpen en vastgelegd in het Bitcoin-protocol. Het minen van Bitcoins is dus een erg competitieve bezigheid. Het wordt steeds moeilijker om winst te maken als miner naarmate zich meer miners bij het netwerk aansluiten.

Het zoeken naar efficiënte manieren om de hardware te runnen is dan ook een van de belangrijkste bezigheden van miners. Een centrale ontwikkelaar of mogendheid kan het systeem niet manipuleren om de winstgevendheid van miners te verhogen. Voldoet ‘iets’ niet aan de regels van het Bitcoin systeem, dan zal een Bitcoin-node deze opdracht weigeren. Waar dan ook ter wereld. De snelheid waarop Bitcoins worden aangemaakt is voorspelbaar en neemt af in de loop der tijd. Ieder jaar neemt de snelheid af, totdat deze compleet gehalveerd is en het maximale aantal van 21 miljoen Bitcoins is bereikt. Tegen die tijd krijgen Bitcoin miners zeer waarschijnlijk een extra vergoeding in de vorm van geringe transactiekosten.

Meer weten?

Waarschijnlijk staat het antwoord op je vraag tussen onze veelgestelde vragen en antwoorden. Zo niet, dan mag je ons altijd even mailen.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.