Wat zijn Altcoins precies?

Altcoins
Altcoins, Litecoin, Ethereum, Bitcoin, Gold

Wat zijn Altcoins precies?

Altcoins zijn verschillende munten die niet gebaseerd zijn op Bitcoin core, de blockchain van Bitcoin. Je kan dus zeggen dat Altcoins alle “Alternatieve” coins zijn buiten Bitcoin om. Altcoins hebben vaak een eigen achterliggende grensverleggende technologie die interessant kan zijn voor ondernemers of investeerders.

 

 • Bitcoin — De eerste cryptocurrency ooit waarmee het allemaal begon. Bitcoin blijft de ongeslagen kampioen wat cryptocurrencies betreft. Bitcoin was de eerste cryptocurrency en daarom de populairste. Bijna alle andere cryptocurrencies die tegenwoordig geprogrammeerd worden berusten op het initiële principe van Bitcoin, de blockchain.

 

 • Ethereum — Een volledig programmeerbare valuta waarmee ontwikkelaars verschillende gedistribueerde apps en technologieën kunnen bouwen die niet met Bitcoin werken. Ook Ethereum heeft een flinke groei doorgemaakt. Ethereum is interessant voor investeerders vanwege het achterliggende smart-contract systeem. Dit systeem – dat ook gebruikt kan worden voor het maken van nieuwe ‘tokens’ is vooral interessant voor startende ondernemers die een project willen lanceren op de blockchain. Het smart-contract systeem achter Ethereum is enorm veelzijdig en werkt gemakkelijker dan dat van de Bitcoin. En is tevens ook een stuk sneller.

 

 • Ripple — In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies gebruikt Ripple geen Blockchain om een netwerk brede consensus voor transacties te waarborgen. In plaats daarvan wordt een herhaald proces geïmplementeerd, waardoor het sneller is dan Bitcoin, maar het ook kwetsbaar maakt voor aanvallen van hackers. Ripple ontstond in eerste instantie niet als cryptocurrency, maar als een betalingssysteem dat het mogelijk maakt om rechtstreekse intercontinentale betalingen te verrichten zonder enige vertraging. Het ontwikkelde protocol stelt gebruikers in staat om het toe te passen op hun eigen systemen. Goed om te weten is dat Ripple niet gedecentraliseerd en de oprichters een vast aantal XRP hebben geproduceerd waarvan 88% is bevroren.

 

 • Bitcoin Cash — Een fork van Bitcoin die wordt ondersteund door het grootste Bitcoin-mining bedrijf en een fabrikant van ASIC’s Bitcoin mining-chips. Tegenwoordig is deze coin terug te vinden in de top 10 cryptocurrencies. De naam kan verwarrend zijn, maar met Bitcoin Cash bedoelen we niet de oorspronkelijke Bitcoin. Deze cryptocurrency, BCH, is een afsplitsing van BTC, hierdoor heeft Bitcoin Cash een wat andere werking dan Bitcoin zelf. Waarom deze altcoin zo interessant is? Er kunnen meer transacties verwerkt worden per block, hierdoor kunnen transacties sneller verwerkt worden.

 

 • NEM — In tegenstelling tot de meeste andere cryptocurrencies die gebruikmaken van een Proof of Work-algoritme, gebruikt NEM Proof of Importance, dat vereist dat gebruikers al bepaalde hoeveelheden cryptocurrency bezitten om nieuwe cryptocurrency te kunnen bemachtigen. Het moedigt gebruikers aan hun geld te spenderen. De transacties worden bijgehouden door te bepalen hoe belangrijk een bepaalde gebruiker is (op basis van de hoeveelheid cryptocurrency een gebruiker heeft) voor het totale NEM-netwerk. NEM is de afkorting van New Economic Movement, een milieuvriendelijke blockchaintechnologie. De bijbehorende altcoin is XEM. In plaats van mining maakt het systeem gebruik van harvesting, waarbij nodes in het netwerk informatie met elkaar delen. Voor harvesting is geen dure apparatuur nodig en het kost veel minder energie.

 

 • Litecoin — Een cryptocurrency die is gemaakt met de intentie om het ‘digitale zilver’ te zijn, in plaats van het ‘digitale goud’, zoals Bitcoin wordt gezien. Het is ook een fork van Bitcoin, maar om het iets anders dan zijn voorganger, kan het vier keer sneller blocks genereren en vier keer zoveel cryptocurrency in omloop hebben met 84 mln. Litecoin is een goed alternatief voor Bitcoin. Er wordt gebruik gemaakt van een ander type blockchain en een ander systeem, een scrypt-algoritme. Dit is beter beveiligd dan bijvoorbeeld de Bitcoin blockchain. Ook worden transacties doorgaans een stuk sneller verwerkt.

 

 • IOTA — De baanbrekende ledger-technologie van deze cryptocurrency heet ‘Tangle’ en vereist een Proof of Work van de afzender in een transactie, wat twee transacties goedkeurt. Daarom heeft IOTA miners die puur en alleen, willen minen, overbodig gemaakt. IOTA draait net als de meeste altcoins op een decentrale technologie die de basis vormt van de cryptocurrency. IOTA maakt geen gebruik van blockchain technologie, maar van een ander soort protocol: Tangle. Hiermee wisselen gebruikers informatie en waarde uit zonder transactiekosten. Daarnaast vindt er geen mining plaats, wat veel energie bespaart.

 

 • NEO — Het is een slim contract-netwerk waarmee allerlei financiële contracten en gedistribueerde apps van derden kunnen worden ontwikkeld. NEO heeft veel vergelijkbare doelen als Ethereum, maar het is ontwikkeld in China, wat potentieel voordelen kan bieden vanwege de verbeterde relatie met Chinese toezichthouders en lokale bedrijven daar. NEO, eerder bekend als Antshares, is een altcoin uit China en is vooral populair in Azië, al is NEO ook in de Westerse landen steeds meer in trek. Een bijzonder kenmerk van deze cryptocurrency is de ondersteuning van smart contracts waarmee transacties en processen geautomatiseerd kunnen worden. Omdat Ethereum dit ook ondersteunt, wordt NEO ook wel de Ethereum variant van China genoemd.

 

 • Dash — Dash is een tweelaags netwerk. De eerste laag is miners die het netwerk beveiligen en transacties registreren, terwijl de tweede laag bestaat uit ‘masternodes’ die transacties doorsturen en InstantSend en PrivateSend-transacties mogelijk maken. De eerste is aanzienlijk sneller dan Bitcoin, terwijl de laatste volledig anoniem is. Ten opzichte van de Bitcoin biedt Dash dus een paar voordelen. Zo zijn de transactiekosten lager en hebben gebruikers meer privacy. Ook worden transacties direct bevestigd, je hoeft hier dus nooit op te wachten. Dash is gebaseerd op de techniek achter Bitcoin, maar heeft de techniek van de blockchain verbeterd om sneller en goedkoper transacties te kunnen verwerken.

 

 • Qtum — Qtum is een samenvoeging van de technologieën van Bitcoin en Ethereum, die zich richt op zakelijke toepassingen. Het netwerk biedt de betrouwbaarheid van Bitcoin, terwijl het gebruik van smart contracts en gedistribueerde applicaties mogelijk blijft, zoals het ook werkt binnen het Ethereum-netwerk.

 

 • Monero — Een cryptocurrency met mogelijkheden voor privé transacties en een van de meest actieve community’s, wat te danken is aan zijn open en op privacy gerichte idealen. Monero gebruikt blockchaintechnologie van Bitcoin voor het verwerken van transacties. Het grootste voordeel van Monero is dat het systeem volledig anoniem is. Als je een betaling doet of ontvangt, dan zijn de herkomst, inhoud en bestemming van de transactie niet inzichtelijk. Elke transactie wordt volledig anoniem opgenomen in de blockchain, in tegenstelling tot bitcointransacties die openbaar inzichtelijk zijn.

 

 • Ethereum Classic — Een originele versie van Ethereum. De splitsing vond plaats nadat een gedecentraliseerde autonome organisatie die op het oorspronkelijke Ethereum was gebouwd, werd gehackt.