Bitcoin koers analyse prijs BTC
Bitcoin koers analyse

Het lijkt erop dat we deze week de Bitcoin koers gaan bepalen voor de rest van het jaar. Na een hogere laag  (6100 dollar) op 8 september, blijft de prijs nu rond de 6500 dollar hangen. Wat opvalt is dat de dips die er zijn razendsnel worden opgekocht. Doorgaans is dit vrij bullish. Er zijn immers veel mensen die snel willen kopen zodra de koers iets zakt. Na een kleine bearish divergence op de twee uurs chart, is er zondag een kleine correctie geweest tot 6375 dollar.  De dagelijkse MACD draait positief en de RSI wijst omhoog.

Het lijkt er steeds meer op dat er sprake is van een uitgeputte bodem. De prijs wil maar niet onder die 6000 dollar grens. Wat niet omlaag gaat? Precies, gaat vanzelf omhoog! Zodra de 6600 dollarzone gebroken wordt, zullen we snel richting de 6800 dollar schieten. Op onderstaande afbeelding zijn de weerstandszones in het rood weergegeven. Dit zijn zones om goed naar bearish divergences te zoeken en het volume in de gaten te houden. De groene supportlijn is momenteel essentieel om de opwaartse trend te behouden. Met een prijs onder de 6200 dollar is het feest voor de bears en is het aannemelijk dat we 6000 dollar weer gaan testen.

Bitcoin koers

Indicator, Bollinger Bands

De Bollinger Bands, bedacht door John Bollinger is een zeer populaire indicator onder beleggers. Deze indicator geeft, door middel van ‘banden’, de volatiliteit van de koers aan. Op onderstaande afbeelding zijn de banden weergegeven met pijltjes.

Bitcoin koers

De berekening is als volgt, in dit geval voor de dagelijkse chart:

Middelste lijn = 20 dagen van voortschrijdend gemiddelde (SMA)

Bovenste band = 20 dagen SMA + (standaarddeviatie van 20 dagen van prijs x 2)

Onderste band = 20 dagen SMA – (standaarddeviatie 20 dagen van prijs x 2)

Kort samengevat; de middelste lijn is het gemiddelde van de afgelopen 20 candles. In de bovenste en onderste banden wordt de afwijking in dit gemiddelde vermenigvuldigd met twee, waarbij de onderste band negatief wordt vermenigvuldigd.

Toepassen van Bollinger Bands

Dan nu het belangrijkste; hoe pas je deze indicator goed toe? De Bollinger Bands worden gebruikt om de volatiliteit weer te geven. De koers zou zich dus eigenlijk binnen de banden moeten bewegen. Zodra de prijs buiten de banden komt zal deze snel weer binnen de banden terugkomen, behalve bij extreme bewegingen omhoog/omlaag.

Zolang de prijs tussen de bovenste band en middellijn beweegt is er sprake van een sterke trend omhoog. Zolang de prijs tussen de onderste band en middellijn beweegt is er sprake van een sterke dalende trend.

Wat goed is om in de gaten te houden is de contractie; het samenknijpen van de banden. De volatiliteit is minimaal en een sterke beweging is aanstaande. De richting van deze beweging is niet af te lezen uit de Bollinger Bands. Hiervoor is het dus essentieel om er andere indicatoren bij te gebruiken. In bovenstaande afbeelding is het samenknijpen goed te zien. Op de RSI was een duidelijke bearish divergence af te lezen. In combinatie met andere indicatoren proberen we dus een zo compleet mogelijk beeld te krijgen voor het maken van een wel afgewogen trade.

Wil jij géén moment prijsactie missen? Volg hier de actuele koers. Een hele goede week gewenst.

Michiel Ipenburg is de marktverslaggever voor Bitned, het blockchain-nieuwsplatform van Nederland. Hier publiceert hij dagelijks technische grafiek-gebaseerde prijsupdates gericht op Bitcoin en andere alternatieve cryptovaluta.