Legaliteit van Bitcoin

Hoe zit dat nou eigenlijk?

Elke eenheid van fiat-valuta in de wereld wordt gecreëerd, vrijgegeven en beheerd door een enkele entiteit – in de meeste gevallen een centrale bank. Volgens de wet mogen gewone burgers de valuta alleen kopen, verkopen of houden. Als iemand probeert om geld te creëren, zullen ze ongetwijfeld achter de tralies belanden.

Toen Bitcoin werd geïntroduceerd, creëerde het een volledig nieuw en uniek paradigma. ‘S Werelds eerste digitale, gedecentraliseerde valuta die door niemand wordt beheerd. Bovendien impliceert het concept van Bitcoin dat iedereen met voldoende rekenkracht cryptocurrency kan creëren door simpelweg een actief onderdeel van de community te zijn.

Naarmate het meer en meer mainstream wordt, proberen rechtshandhavingsinstanties, belastingautoriteiten en wettelijke regelgevers over de hele wereld het concept van cryptocurrency te begrijpen en te bepalen waar het precies in de bestaande regelgeving en wettelijke kaders past.

De legaliteit van Bitcoin hangt af van wie je bent, waar je bent in de wereld en wat je ermee doet. Dit is onze gids over juridische kwesties met betrekking tot Bitcoin, waarbij we ons vooral richten op de VS maar ook andere grote landen.

Goederen kopen

In 2013 werd Bitcoin door het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën geclassificeerd als een converteerbare, gedecentraliseerde virtuele valuta. Ze hebben ook een richtlijn uitgegeven, waarin ze hebben aangegeven dat degenen die eenheden virtuele valuta kopen en gebruiken om goederen te kopen, niet als geldtransfer worden beschouwd en binnen de wet opereren.

Dus het kopen van onschuldige goederen en diensten met Bitcoins is volledig legaal. De cryptocurrency wordt geaccepteerd als een vorm van betaling op verschillende grote en kleine online marktplaatsen en serviceproviders, waaronder Overstock, Shopify en OKCupid. Bovendien zijn er winkels en restaurants in de VS waar je met Bitcoins kunt betalen.

Investeren

Volgens dezelfde richtlijn valt investeren in Bitcoin ook binnen het wettelijk grondgebied. Veel gereguleerde, in de VS gevestigde beurzen moeten voldoen aan het anti-witwasbeleid en het ’Know Your Customer’- beleid. Daarom moeten degenen die willen handelen en investeren in Bitcoin hun ID verifiëren en een bestaande bankrekening verbinden met hun account.

Echter heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) potentiële beleggers gewaarschuwd dat zowel fraudeurs als promoters van risicovolle investeringsprogramma’s zich specifiek richten op Bitcoin-gebruikers.

Mining

De FinCEN-richtlijn stelt dat gebruikers die Bitcoins-eenheden creëren en ze inwisselen voor een fiat-valuta, als geldtransmitters kunnen worden beschouwd en mogelijk onderworpen zijn aan speciale wetten en voorschriften die betrekking hebben op dat type activiteit.

Echter, tot op de dag van vandaag zijn de wetten zelden of nooit toegepast om hardhandig op te treden tegen Bitcoin miners.

Betalingen accepteren in Bitcoins (voor bedrijven)

Het is legaal voor kleine en grote bedrijven om Bitcoin-betalingen te accepteren. Ervan uitgaande, natuurlijk, dat het een onschuldig bedrijf is dat goederen en diensten ook voor reguliere valuta verkoopt en ervoor kiest om Bitcoin als een extra legale manier van betalen te accepteren. Elk bedrijf dat Bitcoin-betalingen accepteert, is ook verplicht om belastingen te betalen over inkomsten die zijn ontvangen via Bitcoin.

Bitcoin is erkend als een converteerbare virtuele valuta, wat inhoudt dat het accepteren ervan hetzelfde is als het accepteren van contant geld, goud of cadeaubonnen.

Taxatie

Volgens een Virtual Currency Guidance, die voor het eerst in 2014 werd uitgegeven door de Internal Revenue Service (IRS), moeten cryptocurrencies zoals Bitcoin worden behandeld als eigendom, in plaats van als valuta en als zodanig worden belast. Het is echter niet zo eenvoudig als het klinkt.

Als je bijvoorbeeld iets ter waarde van $300 met Bitcoins koopt, betekent dit dat je zojuist een activa hebt verkocht. Of je maakte een winst of een verlies op die verkoop, afhankelijk van de waarde van de Bitcoin toen je hem kocht en wanneer je hem verkocht. Of het als een verlies of een winst telt, op de korte of lange termijn, is afhankelijk van de omstandigheden.

De regulering is niet helemaal duidelijk, maar de IRS probeert de rapportage van deze winsten of verliezen te stimuleren. In 2015 betaalden slechts 802 mensen belastingen over Bitcoin-winsten. De IRS gebruikt blijkbaar speciale software om Bitcoin-belastingfraude op te sporen.

Een tweevoudige factuur, die een belastingvrijstelling voor transacties onder $ 600 geeft, is onlangs in het Congres geïntroduceerd. Als het slaagt, zal het het leven van kleine, dagelijkse handelaars veel gemakkelijker maken. Tot die tijd wordt aanbevolen om alle Bitcoin-gerelateerde activiteiten bij te houden.

Als het gaat om het verhandelen van Bitcoins, moeten de bewaarde gegevens dezelfde informatie bevatten als aandelen- of forex brokerage-afschriften: datum, beschrijving, hoeveelheid, prijs en kosten. Als je aan het minen bent, moet je weten wanneer de Bitcoin-opbrengsten zijn behaald. Bedrijven die bitcoins accepteren als betaalmethode moeten een referentie van de omzet registreren, het bedrag dat is ontvangen in BTC en de datum van de transactie. Als verkoopbelastingen verschuldigd zijn, wordt het verschuldigde bedrag berekend op basis van de gemiddelde wisselkoers op het moment van de verkoop.

BitLicense

BitLicense is een reeks voorschriften met betrekking tot Bitcoin-transacties die zijn ingediend door het New York State Department of Financial Services (NYDFS) voor Bitcoin-bedrijven die actief zijn in New York of ten dienste staan van inwoners van New York. Vanaf september 2017, twee jaar nadat de verordening in werking trad, werden slechts vijf licenties verleend en moesten de bedrijven die erin slaagden om ze te verkrijgen, maximaal $ 100.000 uitgeven om hem te behouden. Veel bedrijven besloten om niet deel te nemen aan het dienen van inwoners van New York, met de Bitfinex-beurs die de vereisten door NYDFS beschreef als ‘extreem invasief’, eraan toevoegend dat ze de privacy van hun gebruikers zouden schaden.

De licentie kan worden verkregen via een aanvraagprocedure, die $ 5.000 kost. Bedrijven die de licentie willen krijgen, moeten een compliance officer hebben die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving door het bedrijf van de regelgeving. Bovendien moeten alle andere federale en staatswetten die van toepassing zijn op Bitcoin worden gevolgd. Dit omvat de naleving van de wetgeving inzake geldtransmissie, het witwassen van geld en het” Know Your Customer”-beleid. Dergelijke beveiligingen en diensten kunnen erg in de papieren lopen.