Litecoin kopen

Litecoin kopen met iDEAL

Vul het onderstaande formulier in om gemakkelijk, snel en veilig Litecoin te kopen bij verkoopplatform SATOS. Je kunt hier ook cryptocurrencies verkopen.

Veelgestelde vragen en antwoorden over Litecoin kopen

1. Wat is Litecoin?

Nadat Litecoin werd uitgebracht op 7 oktober 2011 ging deze live op 13 oktober van datzelfde jaar. De cryptomunt maakt gebruik van een gedecentraliseerde peer-to peer systeem. Charlie Lee, een oud medewerker van Google en tevens oprichter van Coinbase, is de oprichter van Litecoin. De cryptomunt was een van de eerste afsplitsingen van de bekende Bitcoin munt. Het werkingsprincipe van Litecoin is dan ook praktisch identiek hieraan. Bitcoin kampt vanaf het begin al met enkele restricties, bijvoorbeeld het aantal haalbare transacties in een bepaalde tijd. Litecoin moest deze en andere schaalbaarheidsproblemen oplossen. Litecoin is dan ook in staat om betalingen en transacties veel sneller te laten verlopen dan in Bitcoin. Hierdoor zijn de kosten van deze betalingstransacties ook vele male lager dan bij de beroemde munt.

Ondanks het feit dat we in de media veel lezen en horen over Bitcoin, is dit niet de enige succesvolle cryptomunt. Op het moment van schrijven is Litecoin de op vijf na grootste cryptocurrency. Dit is dan ook een populair alternatief van Bitcoin. Zowel voor ervaren investeerders als voor beginners is Litecoin een interessante optie.

2. Wie heeft Litecoin bedacht?

In 2011 is Litecoin gelanceerd door een oud medewerker van Google. Deze Charles Lee heeft een gedecentraliseerde digitale munt opgezet waarvan de betalingskosten minimaal zijn en de transacties ogenblikkelijk plaatsvinden. De software achter de munt draait op een open source systeem. Het is voor ontwikkelaars en bedrijven dus mogelijk om zelf aan de slag te gaan met de technologie achter de munt.

Aangevuld met steun uit de Bitcoin community heeft Charles Lee het Litecoin Project opgezet. Na de vooraankondiging is Litecoin officieel gelanceerd op 13 oktober in 2011. In november van 2013 trok Litecoin veel aandacht met een explosieve groei. Er werd in die periode een prijsstijging van maar liefst 15 keer de oorspronkelijke waarde gemaakt. Na deze tijdelijke stijging in prijs bleef Litecoin vervolgens voor twee jaar redelijk stabiel. De kosten lagen al die tijd rond de 4 USD per Litecoin. Tijdens de groei van alle cryptovaluta in het voorjaar van 2017 begon ook Litecoin weer echt aan te trekken. De innovativiteit van de munt is een van de factoren waar Litecoin zo bekend om is. Nieuwe technologieën, zoals de Segregated Witness en het uitvoeren van een Lightning Netwerk-transactie, zijn hier voorbeelden van. Tijdens deze supersnelle transactie werd 0,00000001 LTC vanuit Zwitserland naar San Francisco gestuurd in minder dan één seconde!

3. Wat is het grootste verschil tussen Litecoin en Bitcoin?

De verschillen tussen de Bitcoin en Litecoin komen voort uit het algoritme wat gebruikt wordt. Bitcoin is gebruikt het SHA-256 algoritme, Litecoin gebruikt het meer ingewikkelde s-crypt algoritme. Door de s-crypt code is het lastiger om Litecoins te minen, echter heb je niet per se veel rekenkracht nodig bij het minen van Litecoins. Bitcoin is extreem populair, en om goed te kunnen minen heb je bij Bitcoins juist wel veel rekenkracht nodig, veel meer capaciteit dan een huis-tuin-en-keuken computer aankan.

4. Wat zijn de voordelen van Litecoin?

Het is mogelijk om met Litecoin bijna kosteloos betalingen te verrichten naar iedereen ter wereld. Deze transacties worden direct uitgevoerd, er is dus geen tussenpartij nodig om de transactie goed te keuren. Litecoin is dan ook een peer-to-peer cryptocurrency. Doordat er niemand tussen de transacties zit, is Litecoin een gedecentraliseerde munt die niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit. Litecoin draait op open source software en is wereldwijd beschikbaar. Het Litecoin netwerk wordt beveiligd door complexe wiskundige algoritmes. Het is hierdoor voor personen en bedrijven mogelijk om hun eigen transacties te controleren. Vergelijkbare internet valuta, die ook draaien middels dit soort wiskundige beveiligingssystemen, zijn veelal trager en duurder in het gebruik. Litecoin is dan ook een bewezen valuta en een geprezen aanvulling op het bekendere en grotere Bitcoin. Het internationale bedrijfsleven ondersteunt de munt, wat terug te zien is in de handelsvolumes en liquiditeit van Litecoin.

Er kleven echter ook enkele nadelen aan het algoritme van Litecoin. Hier komen we verderop nog op terug. Zo liggen de kosten voor een transactie van Litecoin hoger dan die van Bitcoin: een Litecoin transactie is namelijk 0,02 LTC hoger dan die van Bitcoin, welke 0,0001 BTC is. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de actuele koers (prijs in euro’s) van beide munten. Een Bitcointransactie duurt echter minstens tien minuten, en een Litecoin transactie is momenteel binnen 2,5 minuut verwerkt.

5. Wat zijn de nadelen van Litecoin?

Litecoin gebruikt dus een bepaald scrypt algoritme. Dit maakt de munt tot op zeker hoogte veiliger dan Bitcoin. Deze beveiliging komt echter wel met een prijs. Voor het minen van Litecoins is niet alleen de capaciteit van je videokaart nodig, ook het werkgeheugen van je computer wordt bijna volledig hiervoor ingezet. Het minen van Litecoins is hierdoor niet zo licht als de naam van de munt doet vermoeden. Als consument en gebruiker van de munt heb je hier verder niet zo heel veel mee te maken. Het kan echter wel consequenties hebben voor de groei van de munt. Dit eventuele nadeel van de munt wordt deels gecompenseerd door de grote hoeveelheid Litecoins in omloop. Er kunnen namelijk 84 miljoen Litecoins gemined worden, waar Bitcoin een max heeft van 21 miljoen coins.

Of Litecoin op de lange termijn staande kan blijven is een interessante vraag. Als dit het geval is, dan zal de munt niet een vervanger zijn van Bitcoin, maar juist een cryptovaluta worden die met zijn eigen functies en toepassingen een plekje in het internationale betalingsverkeer heeft veroverd. Op dit moment is Bitcoin nog vele male groter en populairder. De ietwat beperkte voordelen van Litecoin ten opzichte van Bitcoin zijn dus nu nog niet zo heel relevant. Litecoin is echter nog steeds de op vijf na grootste cryptomunt met een aanzienlijk groeipotentieel!