Standpunten van regelgevers

SEC — Securities and Exchange Commission 

De Securities and Exchange Commission was stil over het onderwerp Bitcoins, vooral in vergelijking met regelgevende instanties in andere landen. In 2014 publiceerden ze een beleggerswaarschuwing, waarin ze mensen waarschuwden dat Bitcoin-gebruikers het slachtoffer kunnen worden van fraudeurs.

De SEC heeft onlangs een cryptocurrency initial coin offering (ICO) met de naam ‘DAO.’ Onderzocht, die is gehackt waarbij ongeveer $ 50 mln aan Ether-cryptocurrency werden gestolen. Het rapport concludeerde dat het beleggen van geld in een token, het verwachten van een winst die voortkomt uit de managementinspanningen van andere mensen, een cryptocurrency tot een effect maakt en passende regelgeving vereist.

Het rapport van SEC richtte zich echter volledig op Initial Coin Offerings, en Bitcoin is daar al heel lang voorbij. Dus, eventuele voorschriften die SEC oplegt, zullen hoogstwaarschijnlijk alleen betrekking hebben op nieuwkomers op de markt. Of Bitcoin als een effect kan worden behandeld, hangt af van de specifieke transactie, maar SEC heeft besloten dat elk bedrijf dat gebruik maakt van Blockchain-technologie om effecten te verhandelen zich moet registreren als een beurs, Alternative Trading System (ATS) of makelaar/dealer.

FinCEN — Financial Crimes Enforcement Network 

Volgens FinCEN’s richtlijn voor cryptocurrency is ‘virtuele valuta’, zoals zij het noemen, gedefinieerd als een ‘ruilmiddel dat in sommige omgevingen werkt als een valuta, maar niet alle kenmerken van echte valuta heeft.’ De richtlijn richtte zich alleen op converteerbare virtuele valuta zoals Bitcoin, die kan fungeren als substituut voor echte valuta of een equivalent heeft in bestaande valuta.

‘Gebruikers’ van virtuele valuta worden niet beschouwd als een MSB (Money Serving Business) onder FinCEN’s reguleringen. Dit betekent dat als je Bitcoins hebt verkregen om te betalen voor goederen of diensten, je niet bent onderworpen aan de registratie-, rapportage- en archiveringsregels voor MSB’s.

‘Uitwisselaars’ en ‘beheerders’ daarentegen worden beschouwd als geldzenders en moeten daarom voldoen aan de voorschriften van FinCEN. De richtlijn definieert ‘uitwisselaars’ als mensen die zich bezighouden met het uitwisselen van Bitcoins en andere digitale valuta, terwijl ‘beheerders’ bezig zijn om virtuele valuta in omloop te brengen.

In juli 2017 heeft FinCEN bij de eerste actie tegen een in het buitenland gevestigde MSB in de VS een boete van £ 110 mln opgelegd aan de BTC-e-beurs, een van zijn operatoren gearresteerd en beslag gelegd op het domein van de site.

CFTC — Commodity Futures Trading Commission 

CFTC is een onafhankelijk Amerikaans federaal agentschap dat financiële derivaten in de gaten houdt. In 2014 verklaarde een CFTC-commissaris dat het agentschap absoluut gezag heeft als het gaat om Bitcoin, omdat ze geloofden dat het als een commodity geclassificeerd kon worden.

Onlangs publiceerde het bureau een inleiding, waarin zij verklaarden dat virtuele valuta’s kunnen worden beschouwd als commodities of derivatencontracten, afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden. Dit resulteerde in een daling van acht procent in de wisselkoers van Bitcoin, omdat beleggers vreesden voor strengere regelgeving.

CFTC lijkt een pro-Bitcoin standpunt in te nemen en heeft onlangs LedgerX het recht gegeven om een gereguleerde Bitcoin-termijnmarkt te beginnen. In september 2017 diende CFTC haar allereerste aanklacht in tegen Bitcoin-fraudeurs. Eens verwelkomd door echte Bitcoin-investeerders, werd Gelfman Blueprint aangeklaagd wegens fraude, verduistering en het afgeven van valse rekeningafschriften in verband met zijn investeringen in Bitcoin.

IRS — Internal Revenue Service 

Hoewel IRS een algemene richtlijn heeft vrijgegeven voor het belasten van digitale valuta, blijven veel vragen onbeantwoord. Het bureau heeft de zaak verder gecompliceerd met zijn beslissing om Bitcoin als eigendom te belasten, wat betekent dat zelfs betalen voor een kopje koffie met de cryptocurrency belast zou worden.

Volgens de IRS-regelgeving is het kopen van goederen en diensten met Bitcoin precies hetzelfde als het verkopen van een activa. Als je je Bitcoins uitgeeft, betekent dit dat je winst of verlies hebt gemaakt, afhankelijk van de wisselkoers van een BTC toen je deze kocht en toen je hem verkocht.

Om aan de IRS-voorschriften te voldoen, is het aan te bevelen om alle Bitcoin-gerelateerde transacties bij te houden.

Omdat slechts 0,04% van de klanten crypto opnam in hun belastingaangiften van 2017, heeft de IRS de jacht op Bitcoin-belastingontduikers opgevoerd en zelfs een speciale taskforce opgericht. Hoewel de IRS Bitcoin en andere cryptocurrency-transacties nauwlettend in de gaten houdt in een poging om meer belastinggeld te heffen, zijn er geruchten over een mogelijke toekomstige fiscale amnestie voor Bitcoin-gebruikers. Of het ook echt zal gebeuren en wanneer het zal gebeuren, valt nog te bezien.

Federal Reserve 

Het Amerikaanse Federal Reserve is ‘s werelds meest invloedrijke bankentiteit, omdat deze de wereldwijde reservevaluta controleert: de Amerikaanse dollar. Ze zijn erg geïnteresseerd in digitale valuta’s en de technologie die erachter zit, en hebben uitgebreide publicaties gepubliceerd over zowel Bitcoin als de Blockchain. Het feit dat een financiële reus als Federal Reserve manuren heeft geïnvesteerd in het begrijpen van het concept van Bitcoin spreekt boekdelen over hoe invloedrijk de valuta aan het worden is.

De organisatie heeft echter herhaaldelijk waarschuwingen uitgegeven over de risico’s van cryptocurrencies. Onlangs heeft de Federal Reserve verklaard dat zij zeer veel aandacht schenken aan Blockchains. Ze beschrijven het als iets dat ‘de traditionele financiële risico’s zou kunnen verminderen of verergeren.’ Een Fed Governor van de VS zei ook dat digitale valuta het gemakkelijker kunnen maken om illegale activiteiten te verbergen.

Janet Yellen, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, heeft onlangs geciteerd dat de Fed momenteel onderzoek doet naar de invoering van zijn eigen digitale valuta. Als dat gebeurt, zullen de Verenigde Staten zich bij de cryptomarkt voegen met hun eigen, officiële en door de staat gecontroleerde cryptocurrency.

FINRA — Financial Industry Regulatory Authority 

De zelfregulerende organisatie voor brokers in de VS was behoorlijk actief wat betreft het definiëren van Bitcoin, het maken van handleidingen en het geven van waarschuwingen aan haar klanten.

Wat interessant is, is dat FINRA in haar rapport over gedistribueerde ledger-technologie impliceerde dat het wijdverbreide gebruik van Blockchain-technologie van invloed zou kunnen zijn op de kernactiviteiten van de organisatie. Meer specifiek, de manier waarop FINRA-leden zichzelf reguleren op het gebied van Anti Money Laundering en Know Your Customer-beleid, assetverificatie, bedrijfscontinuïteit, surveillance, betalingen en zelfs archivering.

OCC — Office of the Controller of the Currency 

In een publicatie in 2016 stelde the Office of the US Treasury een mogelijkheid voor om het overwegen van aanvragen van fintech-bedrijven, om nationale banken voor speciale doeleinden (SPNB’s) te worden, voort te zetten. Dit initiatief is bedoeld om bedrijven die een beperkte digitale bank willen worden te voorzien van een verenigd federaal regelgevingsstelsel. Vanaf november 2017 zijn er echter nog enkele belangrijke politieke en juridische onzekerheden rond dit initiatief.

Het OCC publiceerde een ander optimistisch document waarin het opriep tot de oprichting van een afdeling ‘verantwoorde innovatie’. Ze zijn van plan om kantoren te openen in Washington, New York en San Francisco om de groei van opkomende technologieën, waaronder digitale valuta, te stimuleren.

CFPB — Customer Financial Protection Bureau 

Dit Bureau heeft een consumentenwaarschuwing gegeven over Bitcoin. De volatiele wisselkoersen, mogelijk gebrek aan bijstand door beurzen in het geval van verloren geld en de dreiging van hacking en oplichting werden aangehaald bij mogelijke problemen. Daarnaast heeft het CFPB ook de voordelen van Bitcoin erkend.

NFA — National Futures Association 

De NFA is een onafhankelijke, zelfregulerende organisatie voor de Amerikaanse futuresmarkt. Elke deelnemer aan de futuresmarkt, inclusief die in Bitcoin handelen, moet het NFA-lidmaatschap hebben.