Bill Gates, oprichter van de Microsoft Corporation, heeft een behoorlijk wat losgemaakt onder Reddit-gebruikers door te zeggen dat cryptocurrencies “een zeldzame technology is die redelijk direct doden heeft veroorzaakt”. Tijdens een “Ask Me Anything” sessie op Reddit op 27 februari heeft Gates het volgende gezegd:

“De belangrijkste eigenschap van cryptocurrencies is de anonimiteit. Ik denk niet dat dat iets goeds is. Het vermogen van de overheid om witwasserij, belastingontduiking en de financiering van terrorisme op te sporen is wel iets goeds. Op dit moment worden cryptocurrencies gebruikt om fentanyl en andere drugs te kopen dus het is een zeldzame technologie die op een redelijk directe manier doden heeft veroorzaakt. Ik denk dat de speculatieve wave rond ICO’s en cryptocurrencies erg riskant is voor degene die eraan meedoen.”

The global median for percentage of drug users who use the dark net is 10.1 percent.

Terwijl online drugsaankopen blijven toe blijven nemen koopt het grootste deel drugsgebruikers de illegale middelen nog steeds op de ‘traditionele’ manieren. Volgens een Global Drug Survey uit 2017 koopt minder dan de helft van de drugsgebruikers hun drugs via het dark web, ongeacht het land. De wereldwijde mediaan voor het percentage drugsgebruikers die van het dark web gebruik maken voor hun drugsaankopen is 10,1 procent.

De opmerkingen van Gates resulteerden in harde kritiek van Redditors die deelnamen aan de discussie. Terwijl sommigen Gates adviseerden het Bitcoin whitepaper opnieuw te lezen, verweten andere deelnemers hem datgene wat overkwam als een poging om de cryptomarkt te beïnvloeden met zijn beroemdheidsstatus:

“… Als Bill Gates zegt dat hij niet van crypto houdt omdat het moeilijk is om de geldstroom te achterhalen…dan luistert opeens iedereen”, zei een gebruiker die zichzelf Hoticewater noemt.

Toen een van de gebruikers zei dat fiat-valuta ook gebruikt kunnen worden voor illegale activiteiten zoals witwasserij, belastingontduiking, het financieren van terrorisme en drugsaankopen, zei Gates dat de noodzaak van een fysieke aanwezigheid illegale activiteiten en overdrachten moeilijker maakt:

“Ja – voor dat soort dingen wordt anoniem geld gebruikt maar je moet fysiek aanwezig zijn bij de overdracht waardoor dingen zoals kidnapbetalingen moeilijker worden.”

In 2015 was de houding van de oprichter van Microsoft tegenover cryptocurrencies veel optimistischer. In een interview met Erik Schatzker tijdens de Smart Street show van Bloomberg TV zei Gates dat “Bitcoin beter dan valuta” is.

Bovendien heeft de Bill & Melinda Gates Foundation, als onderdeel van het “Financial Services for the Poor” initiatief, de ontwikkeling van de Blockchain-infrastructuur voor verkopers in Kenia gesponsord om cryptocurrencies te kunnen accepteren.

Terwijl Gates sceptisch blijft over cryptocurrencies blijft de onderliggende blockchain-technologie toch interessant voor de Microsoft Corporation, wat zonder zijn leiding als directeur is doorgegaan. Afgelopen jaar heeft Microsoft meegedaan aan verschillende zakelijke initiatieven die met blockchain-technologie te maken hebben, zoals Microsoft Azure of Coco Framework.

Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat ze aan het kijken waren naar de integratie van de op blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde ID’s voor de Microsoft Authenticator-App. Microsoft heeft besloten dat Blockchain-technologie en protocollen goed bij hun project zou passen, wat een veilige en gedecentraliseerde vorm van digitale identiteit zou creëren.

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.