Er is altijd de onderliggende zorg geweest dat Bitcoin-whales de markten kunnen manipuleren door grote hoeveelheden Bitcoin in een keer te dumpen. We hebben dit keer op keer gezien, het belangrijkste voorbeeld is de grote verkopen die zich voordeden op Mt Gox. Men moet zich af gaan vragen of andere altcoins hetzelfde kan gebeuren, vooral omdat zo weinig adressen zoveel crypto’s in hun bezit hebben.

Uit onderzoek van zes onafhankelijke snapshots van verschillende eigenaars van EOS, bleek dat slechts tien adressen bijna 50% van het totale aanbod in hun bezit hebben. Bijna 500 miljoen EOS-crypto’s, wat 49,67% van het totaal van de 1 miljard crypto’s is, worden op 10 adressen bewaard. Het bedrijf achter de EOS ICO, Block.one, bezit 100 miljoen tokens, 10% van het totaal. Naast de $4 miljard die ze al wisten op te halen, worden ze voor nog eens $1,5 miljard beloond.

De andere negen adressen zijn moeilijk te onderscheiden, maar de kleinste bevat 20,6 miljoen en de andere acht adressen bevatten 380 miljoen EOS-crypto’s. Dit maakt de top tien EOS-houders erg machtig, ze kunnen vrijwel alles doen wat ze willen met de markt als ze als 1 entiteit zouden handelen.

Er is echter gespeculeerd dat beurzen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor deze adressen. De topbeurzen voor EOS zijn momenteel Bithumb, Huobi, OKEx, Upbit en Bitfinex. Het totale handelsvolume in de top vijf is momenteel $832 miljoen. Het totale handelsvolume van EOS in de afgelopen 24 uur was iets minder dan $1,5 miljard, wat deze vijf beurzen meer dan de helft van het totale volume opleverde. Binance- en Block.one-adressen vormen waarschijnlijk nog twee van de top tien EOS-rijkenlijst.

Het artikel met de cijfers gaf verder aan hoe machtig de top duizend adressen zijn. Gecombineerd bevatten de top 1000-adressen 858.120.383 tokens, of bijna 86% van het totaal. Er werd gespeculeerd dat de rest van de EOS-houders zeer weinig invloed hebben op het ecosysteem;

“Voor iedereen die 1001 of lager is gerangschikt op de rijkenlijst van EOS; zelfs als alle resterende 162.930 accounts hetzelfde zouden stemmen, dan zou het nog steeds slechts 13,86% van de stemmen waard zijn, en we hebben dan dus nog steeds de steun nodig hebben van diegenen in de Top 1000. Als de Top 1000 (of zelfs de Top 100 of minder) besluit om één kant op te gaan, is er niets dat de resterende 162.930 accounts kunnen doen.”

Dit scenario zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn voor veel van de top cryptocurrencies, dus we hebben een lange weg te gaan voordat een van hen kan beweren echt gedecentraliseerd te zijn.

Bron: Ethereumworldnews

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.