Cairo Egypte Centrale Bank Blockchain Digitale Currency Crypto

De Centrale Bank van Egypte doet op dit moment onderzoek naar de haalbaarheid van de uitgifte van een digitale valuta. Het zou gaan om een digitale versie van de Egyptische Pond, aldus het Engelstalige nieuwsplatform Amwal Al Ghad op 16 december.

De sub-gouverneur van de Centrale Bank, Ayman Hussein, zei tijdens een conferentie in Abu Dhabi dat de bank “haalbaarheidsonderzoeken” uitvoert naar een digitale valuta. Egypte verwacht dat een digitale versie van haar fiat-valuta kan helpen bij het verlagen van transactiekosten.

“Een aantal internationale instituties” zijn onderdeel van het onderzoek, echter gaf Hussein geen verdere details over de valuta. Zo is het niet duidelijk of de valuta alleen wordt verhandeld door banken, of ook tussen klanten en banken.

Egypte’s standpunt ten opzichte van gedecentraliseerde cryptocurrencies is altijd vrij negatief geweest. Volgens de Centrale Bank is er geen “wetgeving of regelgeving” die dergelijke activiteiten “toestaat”. Als gevolg censureert de overheid de eerste crypto-beurs van het land, Bitcoin Egypt, online.

In januari van dit jaar deed een hoge geestelijke er nog een schepje bovenop. Die zei dat het handelen met Bitcoin verboden is binnen de islam. En een adviseur zei daarnaast dat Bitcoin “wordt gebruikt om terroristen te financieren”.

Hoe dan ook, de haalbaarheidsonderzoeken van de Egyptische Centrale Bank zijn een stap in de richting van een cashloze maatschappij. IBM meldde onlangs nog dat andere centrale banken ook interesse hebben in de uitgifte van een digitale 

BRONCointelegraph
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.