IMF Crypto CBCD Bank Monetaire Fonds Blockchain Overheid

Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moedigt de “verkenning” van central bank digital currencies (CBDC’s) aan. Dit doet ze in het licht van de dalende vraag naar contant geld en de toenemende voorkeur voor digitaal geld.

In een toespraak voor het Singapore Fintech Festival op woensdag, zei Lagarde:

“Ik geloof dat we de mogelijkheid moeten overwegen om digitale valuta uit te geven. De staat kan een rol hebben in het leveren van geld aan de digitale economie.”

Verschillende centrale banken over de hele wereld overwegen “serieus” de uitgifte van digitale valuta. De centrale banken van Canada, China, Zweden en Uruguay overwegen dergelijke stappen, zei ze. “Ze omarmen verandering en nieuw denken – net als het IMF.”

Lagarde merkte op dat grote cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en XRP ook “wedijveren om een ​​plek in de geldloze wereld. Ze vinden zichzelf constant opnieuw uit, in de hoop een stabielere waarde, een snellere en goedkopere oplossing te kunnen bieden.”

Echter is de IMF het niet eens met de mening dat publieke cryptocurrencies een alternatief zijn voor CBDC’s.

IMF evalueert crypto

Een nieuw rapport, getiteld “Casting Light on Central Bank Digital Currency” werd woensdag tijdens de toespraak van Lagarde onthuld. Daarin zegt het IMF: “cryptocurrencies verschillen in vele dimensies en hebben de grootste moeite om de functie van geld volledig te vervullen. Deels vanwege onregelmatige waarden.”

In het rapport evalueert het IMF verschillende soorten geld, zoals cash, cryptocurrencies, privé-e-geld en commerciële bankdeposito’s. Het concludeerde dat “cryptocurrencies de minst aantrekkelijke optie zijn”.

De organisatie ging verder met te zeggen dat cryptocurrencies een lage score kregen in de afwikkelingssnelheid vanwege de “huidige technologische beperkingen”. Echter erkende het IMF wel dat ze het voordeel van anonimiteit bieden. Daarnaast zei het dat de technologische beperkingen uiteindelijk overwonnen kunnen worden.

Toch zegt het IMF dat onderzoek naar digitale valuta “resoluut” moet blijven. De te beantwoorden vragen zouden “diep en moeilijk zijn en verstrekkende gevolgen hebben”.

Hoewel er een beweging lijkt te zijn in de richting van digitale valuta, is dit niet zonder risico’s. Lagarde zei in haar toespraak dat digitale valuta een “grote belofte” biedt in termen van financiële inclusie en ook privacy. Echter zijn er tegelijkertijd ook risico’s voor de financiële integriteit en stabiliteit.

Er is een wisselwerking tussen privacy en financiële integriteit, zei ze. Wanneer centrale banken een digitale valuta zouden ontwerpen, blijven de “controles op het witwassen van geld en het financieren van terrorisme op de achtergrond draaien”.

Lagarde zei ten slotte:

“Deze opzet zou goed zijn voor gebruikers, slecht voor criminelen en beter voor de staat, in verhouding tot cashgeld. Natuurlijk blijven er uitdagingen. Mijn doel is om op dit moment onderzoek te stimuleren. “

BRONCoindesk
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.