MEGA Chrome extensie versie 3.39.4 is gehackt, en kan worden gebruikt om Monero te stelen. Ook kan er andere gevoelige informatie worden gestolen, aldus recente berichten op Twitter en Reddit. De MEGA Chrome extensie is een tool die claimt de prestaties van de browser te verbeteren door de laadtijd van de pagina te verminderen, en biedt daarnaast een veilige cloudopslagservice.

Het officiële Twitter-account van Monero (XMR) heeft een waarschuwing geplaatst en adviseert XMR-houders om MEGA te verwijderen.

Een andere gebruiker tweette dat, naast Monero, de extensie ook gevoelige gebruikersgegevens kan stelen.

Redditor u/gattacus postte op Monero’s officiële Reddit-pagina dat ze achterdochtig werden na een verzoek voor nieuwe toestemming na een extensie-update:

“Er was een update voor de extensie en Chrome welke vroeg om nieuwe toestemmingen (alle gegevens op alle websites lezen). Dat maakte me achterdochtig. Ik controleerde daarom de extensiecode (wat meestal Javascript is). MEGA heeft ook de broncode van de extensie op github […] maar er was geen recente commit. Voor mij lijkt het erop dat hun Google Webstore-account is gehackt of iemand binnen MEGA dit heeft gedaan. Pure speculatie echter.”

Op het moment van schrijven is de MEGA Chrome extensie niet meer beschikbaar in de Chrome Webstore. De link van de extensie resulteert in een 404-fout.

XMR is vaker het doelwit

XMR, dat wordt geprezen als een privé en “niet volgbare” cryptocurrency, is het doelwit geweest van meerdere illegale activiteiten in de crypto-ruimte.

In meerdere gevallen hebben cryptojackers de computerkracht van webbezoekers gebruikt om stiekem XMR te bemachtigen. In juni gaf McAfee in een rapport 2,9 miljoen voorbeelden van miner-malware, die werkt met behulp van de Coinhive-code – een programma dat is ontworpen om XMR in een webbrowser te minen.

September vorig jaar meldde Cointelegraph dat een groep Russische hackers in twee jaar tijd op 9.000 computers crypto mining-malware heeft geïnstalleerd. De hackers kaapten de computers om XMR en Zcash (ZEC) te minen, naast andere cryptocurrencies. De groep wist uiteindelijk meer dan $209.000 aan Monero te stelen.

XMR is de tiende grootste cryptocurrency, met een marktkapitalisatie van meer dan $2 miljard. De cryptocurrency is momenteel meer dan $138 waard, na 0,47 procent te hebben gewonnen in de afgelopen 24 uur.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.