Een voormalige XRP-koper die waarschijnlijk geld heeft verloren met zijn investering, vordert nu Ripple voor een schadevergoeding en beweert dat het niet-geregistreerde effecten verkoopt.

Ryan Coffey, een investeerder die geld lijkt te hebben verloren in de handel in Ripple, diende op donderdag een aanklacht in tegen het bedrijf “namens alle beleggers die Ripple tokens kochten”.

De aanklacht begint met een samenvatting van de werking van Ripple, erop wijzend dat 20% van het XRP-aanbod oorspronkelijk door Ripple werd gedistribueerd, terwijl de resterende 80% in handen van het bedrijf bleef.

 

Het gaat dan verder met de volgende beschuldigingen:

“Gedaagden hebben sindsdien enorme winsten behaald door deze XRP stiekem aan het grote publiek te verkopen, in wat in essentie een oneindige initial coin offering (‘ICO’) is.”

Om de vraag naar XRP te vergroten en daarmee de winst te vergroten die het kan behalen door XRP te verkopen, heeft Ripple Labs XRP consequent afgebeeld als een goede investering en deed het optimistische prijsvoorspellingen.”

Coffey beweert dat Ripple de Securities Act heeft overtreden, omdat wat het verkoopt, in wezen effecten zijn die niet bij de SEC zijn geregistreerd. De status van XRP als effect staat echter nog steeds ter discussie. In feite is de SEC nog steeds niet duidelijk over welke ICO’s als zodanig moeten worden gereguleerd, waardoor dit een belangrijke zaak is die mogelijk een juridisch precedent kan scheppen voor toekomstige regelgeving.

Gebruikers van Reddit die de zaak bespraken, denken dat Coffey Ripple aanklaagt omdat hij spijt heeft van een ”Fear of missing out”-aankoop van XRP die tot verliezen heeft geleid.

Gebruiker father_mucker vroeg gekscherend: “Can I sue them as well for not mooning already?”

“Als verlies van investeringen veroorzaakt door ”Fear of missing out” een legitiem geval is, dan denk ik dat alle mensen die in december hun geld verloren hun advocaten klaar moeten maken voor een mooie uitbetaling,” schreef de gebruiker Kenjiquest.

In de aanklacht beklemtoont Coffey dat XRP een effect is omdat “kopers redelijkerwijs verwachtten winst te maken uit hun eigendom van XRP”. Het gevoel dat kopers hebben over een product, bepaalt echter niet wat het is.

Hoewel Coffey vindt dat hem onrecht is aangedaan door Ripple, is het waarschijnlijk dat de SEC allang tegen zo’n groot bedrijf zou hebben opgetreden als het dacht dat het wetten overtreedde.

Dit simpele feit maakt het onwaarschijnlijk dat de rechtszaak succesvol zal zijn. Als dat wel het geval is, is het misschien een aanleiding voor de SEC om de markt voor cryptocurrency te gaan reguleren.

Bron: Cryptovest

 

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.