Stellar, een open-sourceplatform voor gedistribueerde betalingen, is naar verluidt het eerste gedistribueerde ledger-protocol om een Sharia compliance-certificaat te behalen op het gebied van geldoverdracht en asset-tokenization, volgens een blogpost van Stellar die op 17 juli is gepubliceerd.

Het Shariyah Review Bureau, een toonaangevend internationaal sharia-adviesbureau met een vergunning van de Centrale Bank van Bahrein, heeft de mogelijkheden en toepassingen van Stellar onderzocht en adviezen uitgebracht die de inzet van Stellar-technologie in islamitische financiële instellingen mogelijk maakt.

Met de certificering zal Stellar ogenschijnlijk zijn ecosysteem kunnen verbeteren in regio’s waar exploitatie op het gebied van financiële diensten naleving van islamitische financieringsbeginselen vereist. Dankzij deze stap kunnen financiële instellingen in de Gulf Cooperation Council en sommige delen van Zuidoost-Azië de Stellar-technologie implementeren in hun sharia-conforme producten- en dienstenaanbod.

Hoewel Stellar zichzelf ‘het eerste’ door Sharia goedgekeurde gedistribueerde ledger-protocol op het gebied van geldtransfers noemt, werd cryptocurrency NOORCOIN in maart gecertificeerd met een sharia-certificaat van het Wereldharia sharia-adviescomité, waarmee het zichzelf “het eerste sharia-compliant utility-token” noemde.

In april werd Bitcoin (BTC) volgens de Sharia-wetgeving erkend als “algemeen toelaatbaar”, volgens een rapport van een interne sharia-adviseur voor fintech startup Blossom Finance. De auteur van het rapport, Muhammad Abu Bakar, besluit met een waarschuwing, zeggende dat hoewel hij digitale valuta als halal beschouwt (toelaatbaar), handelaren ze in de meeste gevallen niet voor beleggingsdoeleinden zouden moeten kopen.

Vorige maand ondertekende het Zuid-Koreaanse blockchain-lab IncuBlock een Memorandum of Understanding met een Maleisisch regeringsadviescomité voor ontwikkeling van blockchain-technologie toegestaan onder de sharia. De entiteiten zullen werken aan de ontwikkeling van een blockchain-platform en een gedecentraliseerde toepassing (DApp) die zullen voldoen aan de ‘sociale vereisten’ die door de sharia-commissie als halal moeten worden beschouwd.

Bron: Cointelegraph

 

Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.