Bitfinex Tether USDT Bitcoin BTC Dollar Exchange Stablecoin

Tether, uitgever van de stablecoin USDT, zegt dat het “een aanzienlijk bedrag” aan tokens uit het circulerende aanbod heeft “teruggekocht”. Het bedrijf zal nu 500 miljoen USDT-coins uit de Tether Treasury-wallet “vernietigen”. Dit meldt Tether in een officieel bericht dat op 24 oktober is gepubliceerd.

Volgens het bedrijf zullen er 446 miljoen USDT-coins overblijven, ter voorbereiding op toekomstige USDT-uitgiften. Dit betekent dat de coins die Tether terugkocht en “verbrandde” 52,8 procent van het totale vroegere aanbod vertegenwoordigen.

De terugkoop is zichtbaar op de OMNI blockchain-verkenner. Daar valt namelijk een transactie in block 547155 van gisteren te zien, van 500 miljoen USDT-coins. De aankondiging van Tether meldt verder dat gebruikers de “conceptuele” contouren van het token-uitgifte- en terugkoopproces moeten raadplegen, zoals beschreven in haar white paper. Tether verklaart namelijk dat:

“Elke tether uitgegeven of ingewisseld wordt openbaar geregistreerd door de Bitcoin-blockchain. Deze transacties corresponderen met een storting of opname van geld van de bankrekening van het bedrijf.”

Het white paper stelt dat het bedrijf voor de crypto-kant van zijn boekhoudprocessen de openbare Bitcoin (BTC)-blockchain gebruikt. Daarop geeft tether de USDT uit via het Omni Layer-protocol. Tether zorgt er zo voor dat de token-transacties kunnen worden gecontroleerd en bijgehouden.

Omni Explorer geeft verder aan dat de tokenreserve van Tether nu 466.678.763,48 is. Dat komt ook overeen met de verklaring van het bedrijf.

Ophef rondom Bitfinex

Voor de boekhouding van de fiatvaluta stelt de white paper dat dit van verschillende processen afhangt. Zo publiceert het bedrijf haar banksaldo op de Transperancy-pagina (“Proof of Funds”). Ook laat Tether professionele audits uitvoeren.

Tether heeft een opmerkelijke controversiële geschiedenis met betrekking tot haar transparantie, zoals Crypto Investor en ondernemer Michael Novogratz onlangs onderstreepte. Zo bestaan er veel twijfels rondom de beweringen van het bedrijf dat USDT een-op-een wordt gedekt met Amerikaanse dollars. Sommigen gaan zelfs zover dat ze het bedrijf beschuldigen van het verdoezelen van een vermeend fiat-reservetekort. De crypto-beurs Bitfinex zou daaraan meewerken.

Het bedrijf verbrak in januari de samenwerking met een externe accountant. Vervolgens bleek uit het in juni vrijgegeven “Proof of Funds” dat Tether voldoende dollarreserves zou hebben voor circulerende tokens. Die dollarreserves houdt het bedrijf bij een geheime bank aan.

De grootschalige vernietiging van USDT heeft geleid tot verhitte speculaties over de crypto op Twitter. Zeker nadat de token kortgeleden zijn link met de dollarwaarde verloor. USDT was voor even slechts $0,91 waard. Sommigen speculeren dat Tether de markt doelbewust manipuleerde om zo tegen lage kosten de USDT terug te kunnen kopen.

Crypto-personality WhalePanda grapte: “$USDT schaarste komt er aan! Binnenkort zien we $1,01.”

Anderen suggereren dat het bedrijf niet in staat is om de tokens met voldoende reserves te ondersteunen. Daarbij verwijzen ze zowel naar Tether’s ontregelde transparantiegeschiedenis, de langdurige crypto-bearmarkt en ook de recente geruchten rondom crypto-beurs Bitfinex. De beurs zou kampen met insolventie- en vermeende bankproblemen. De crypto-beurs ontkent echter alles.

Vandaag reageerde Bitfinex immers op een recent mediabericht dat de beurs van het uitgeven van handelsvolumegegevens voor “een markt die niet bestaat” beschuldigde. De beurs zou gegevens over een “USDT-USD-handelspaar” hebben uitgegeven. Echter wordt dit paar niet ondersteund op het platform.

BRONCointelegraph
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.