Vitalik Buterin heeft licht geworpen op de onderwerpen Sharding en Plasma, waarmee hij in wezen suggereert dat het netwerk van Ethereum uiteindelijk in staat zal zijn om tienduizenden transacties per seconde te verwerken.

OmiseGO (OMG) hield op 30 mei een speciale AMA, waarin de oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, vragen gesteld kon worden. Hoewel de hele sessie gevuld was met interessante informatie, ging de meeste aandacht naar Buterin’s gedachten over Sharding en Plasma – twee belangrijke verbeteringen aan de Ethereum-blockchain die momenteel in ontwikkeling zijn.

 

Zoals het er nu uitziet, kan de blockchain van Ethereum – volgens Buterin – maximaal 15 transacties per seconde (TPS) ondersteunen. Erkennend dat dit inefficiënt is geworden en, voor wat het waard is, onvoldoende, legde Buterin uit dat de geconcentreerde inspanningen van het team waren om te gaan met wat een belangrijke wegversperring zou kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van Ethereum.

 

Layer #1 – Sharding

Vitalik legde uit dat Sharding een laag 1 schaalbaarheidsoplossing is, die is ontworpen om de bestaande blockchain direct te verbeteren – waardoor het in wezen een stuk efficiënter werkt.

Momenteel moet elke node dat op het Ethereum-netwerk aangesloten is elke transactie verwerken die er doorheen gaat. Hoewel deze validatie zorgt voor een hoge mate van beveiliging, suggereert dit ook dat de blockchain zelf slechts zo snel kan zijn als de afzonderlijke nodes – ongeacht de som van hun delen.

Sharding is een conditie van de blockchain waarbij het netwerk is opgesplitst in kleinere partities, shards genoemd, die een onafhankelijke transactiegeschiedenis bevatten. In dit scenario hoeven afzonderlijke nodes alleen transacties voor bepaalde shards te verwerken, waardoor de algehele transactionele doorvoer – in totaal – groter is omdat een enkele node niet al het werk hoeft te doen.

 

Layer #2 – Plasma

Plasma wordt gezien als een laag twee schaalbaarheidsoplossing – die de blockchain zelf niet verbetert. In plaats daarvan is er een bestaande blockchain nodig, wordt een speciale constructie gemaakt die hiermee is verbonden en biedt deze dus een veel hogere doorvoer.

Plasma wordt in essentie als oplossing genoemd voor het uitvoeren van off-chain transacties. Het zal nog steeds afhankelijk van de onderliggende blockchain van Ethereum zijn om zijn veiligheid te garanderen.

Plasma kan worden beschouwd als een “child-chain” die volledige applicaties kan bevatten met duizenden gebruikers met minimale interactie met de main-chain van Ethereum. Deze “child-chain” zou echter ook in staat zijn om zijn eigen “child-chains” te produceren, in wezen creëert het dan talrijke vertakte blockchains, die allemaal verbonden zijn met de hoofdketen. Aangezien bewerkingen in deze subketens niet hoeven te worden gerepliceerd over het gehele hoofdnetwerk, kunnen ze veel sneller worden verplaatst en worden transactiekosten verlaagd.

 

Beide lagen versterken elkaar

Buterin heeft ook uitgelegd dat de schaalbaarheidverbeteringen van zowel laag één als van laag twee oplossingen elkaar uiteindelijk zullen vermenigvuldigen. Hij gaf een voorbeeld waarin Ethereum een ​​schaalbaarheid met een factor honderd zag toenemen door Sharding, terwijl hij ook vermeldde dat het nog hoger kon zijn dan dat. De oprichter van Ethereum benadrukte toen dat wanneer je Plasma daaraan toevoegt, het netwerk zelf geen 100 keer meer activiteiten hoeft te doen. In plaats daarvan doet het 100 keer het aantal ingangen, uitgangen en snelheidsresoluties. Uiteindelijk verbetert het ‘t aantal gebruikers dat het systeem zou kunnen verwerken, waardoor een vermenigvuldiging van nog eens 100x wordt behaald.

Buterin zegt zelf:

“Als je 100x van Sharding en 100x van Plasma toevoegt, geven deze twee samen in principe een schaalvergroting van 10.000x.”

Aangezien dit een OMG AMA was, trok één gebruikersvraag zijn aandacht:

Zal het OMG-netwerk tot een miljoen transacties opschalen, zelfs zonder sharding?

Hierop antwoordde Buterin vol vertrouwen dat als “als dat het geval is, zal Sharding het tot honderd miljoen opschalen.”

Het was niet verrassend dat dit leidde tot de vraag of het al dan niet naar een miljard kon opschalen. Buterin reageerde hierop door te stellen dat er slechts een paar fysieke barrières zijn die het aantal transacties dat het Ethereum-netwerk zou kunnen verwerken beperken, mits alle technologische verbeteringen geïntegreerd zijn en werken zoals bedoeld.

Bron: Bitcoinist

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.