SEC Schnorr Bitcoin Bitcoin-ETF Belasting BitMex Hayes Morgan Creek Mayweather Khaled BTC Bitcoin Mt Gox Hack Scam Deadline Crypto 2014

Aan het begin van 2018 werd er nogal luchtig gedaan over de belastingheffing op cryptocurrencies. De bomen groeiden tot in de hemel en dat beetje belastinggeld kon er ook nog wel vanaf. Immers, de peildatum voor de waardebepaling van je Bitcoin lag op 1 januari 2017 en sindsdien waren de prijzen ‘nogal’ gestegen. Geen centje pijn dus.

Begin 2019 zijn de zaken omgekeerd. En dat ligt niet aan de belastingdienst. Die rekent nog steeds op dezelfde manier:

Eigen vermogen

De belastingdienst ziet Bitcoin, én alle andere cryptocurrencies en altcoins, als bezit. Het hoort dus thuis in het rijtje van spaargeld, aandelen etc. Dit geef je op in Box 3 bij ‘overige bezittingen’.

Waarde

De belastingdienst gaat uit van de waarde van al je bezittingen op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Voor dit jaar is dat dus 1 januari 2018. Op die dag was 1 Bitcoin ongeveer €11.500 waard.

Rendement

Of je verlies lijdt of winst boekt maakt voor de belastingdienst niets uit. Men gaat uit van een ‘fictief rendement’, een rendement waarvan de belastingdienst denkt dat je dat haalt. Over dat fictieve rendement betaal je 30% belasting. We slaan de ingewikkelde berekening even over en laten je hieronder zien wat het effectieve belastingpercentage is over je totale vermogen in Box 3 in het belastingjaar 2018. Hierbij zijn de volgende zaken nog belangrijk: Over de eerste €30.000 (als je een partner hebt €60.000) hoef je geen belasting te betalen en eventuele schulden mag je van je vermogen aftrekken.

SchijfVermogenEffectief %
0tot €30.0000%
1€30.000 – €70.8000,61%
2€70.801 – €978.0001,30%
3vanaf €978.0011,61%

 

Als je bijvoorbeeld €30.000 spaargeld op de bank hebt staan betaal je dus over 1 Bitcoin ongeveer €70 belasting. Dat is 2% van de huidige waarde van diezelfde Bitcoin.

Loonbelasting

Tot zover de Bitcoin als onderdeel van j eigen vermogen. Als je in 2018 op enig moment betaald bent in Bitcoin (of een andere cryptovaluta) dan wordt dat gezien als inkomen in Box 1 van de inkomstenbelasting en moet je over dat bedrag loonbelasting, premies en inkomstenbelasting betalen.

Controle

Of en hoe de belastingdienst de aangiftes over jouw Bitcoin vermogen controleert is niet bekend. Je bent in ieder geval wel verplicht om alle cryptocurrencies die je bezit op te geven. Cryptocurrencies hebben niet alleen de belangstelling van een steeds breder wordend publiek maar zeker ook van de politiek, de EU én de belastingdienst

Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.