Mt Gox Aanklacht Claim Japan Blockchain Exchange Bitcoin Cryptocurrency BTC ETH XRP

Joost van der Burgt, beleidsadviseur bij de Federal Reserve Bank van San Francisco, heeft onlangs betoogd dat, als bitcoin zich inderdaad in een bubbel bevindt, het nog steeds in zijn eerste fase van winstgevendheid zit en dat paniek zal volgen.

Het standpunt van de beleidsadviseur is gebaseerd op economische fragiliteitstheorieën van de overleden Amerikaanse econoom Hyman Minsky, die stelde dat een asset bubble vijf fasen heeft: verplaatsing, boom, euforie, winstneming en paniek.

Volgens van der Burgt vond de verplaatsingsfase van Bitcoin plaats in de jaren nadat Satoshi Nakamoto, de maker ervan, het white book uitbracht, omdat het niet bekend was en begon te verspreiden dankzij bitcoin-evangelisten. De cryptocurrency was in 2013 slechts $100 waard, en zelfs toen had het minimale handelsvolume.

De tweede fase vond volgens van der Burgt gekenmerkt door de prijsstijging van de cryptocurrency. Hij schreef:

“De daaropvolgende ‘boom’-fase wordt gekenmerkt door een aanvankelijk langzaam oplopende prijs, maar wint dan aan kracht als steeds meer deelnemers de markt betreden, fear to miss out.”

Die Fear of missing out (FOMO) veroorzaakte dat bedrijven blockchain-gerelateerde zaken gingen doen, die hun aandelen door speculatie zagen stijgen. Verder, zo beweerde de econoom, begonnen verschillende beroemdheden de cryptocurrency-trein binnen te springen door verschillende ICO’s te onderschrijven. Sommige projecten, zoals het Floyd Mayweather omarmde Centra Tech, werden ontmaskerd als fraudeurs.

Toen de cryptocurrency begon te stijgen dankzij de gecreëerde hype, betrad het de euforische fase, die naar verluidt directe parallellen heeft met de periode voorafgaand aan de financiële crisis van 2008. Van der Burgt schreef:

“De euforische fase is hetzelfde als wanneer mensen veel gaan lenen om hun beleggingen te financieren. Volgens een recent onderzoek heeft 18% van de actieve Bitcoin-beleggers hun beleggingen met een creditcard gefinancierd en 22% van deze groep gaf aan dat ze hun saldo op de creditcard nog niet hadden afbetaald.”

Nu begint de flagship cryptocurrency aan de vroege fase van winstnemingen, zei de beleidsadviseur. Volgens CryptoCompare-gegevens steeg de flagship cryptocurrency vorig jaar van iets minder dan $1.000 naar bijna $20.000, en is sindsdien gedaald tot een dieptepunt van $6.800. Op moment van publicatie handelt bitcoin tegen de $7,715.

Volgens Minsky’s theorie ziet deze fase dat zogenaamd slim geld de markt verlaat, net voordat de bubbel knapt en de paniek toeslaat. Dat gebeurt, zei Van der Burgt, wanneer ‘de realiteit inzakt’ en bitcoin’s koers crasht.

De econoom erkende echter dat hij het bij het verkeerde eind had en dat bitcoin anders is dan alles wat we eerder hebben gezien. Hij zei:

“Nogmaals, misschien is bitcoin anders dan alles wat we eerder hebben gezien, en misschien zal over tien jaar de marktkapitalisatie torenhoog zijn aangezien het de status van een nieuwe wereldwijde valuta kan gaan hebben.”

Verschillende bitcoin-bulls geloven deze tweede theorie blijkbaar, omdat hun prijsvoorspellingen hoog liggen. Cybersecurity-pionier John McAfee, bijvoorbeeld, heeft verklaard dat een bitcoin in 2020 $1 miljoen waard zal zijn. Fundstrat Global Advisors mede-oprichter Tom Lee, een van de eerste Wall Street-analisten die de cryptocurrency covert, ziet aan het eind van het jaar een waarde van $25.000 en $91.000 tegen maart 2020.

Bron: Cryptoglobe

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.