De kosten op het Bitcoin Core-netwerk hebben hun laagste punt in zeven jaar bereikt, met de gemiddelde kosten voor verzending van BTC van $0,11. Er zijn verschillende redenen waarom de BTC-kosten laag zijn, maar een daarvan is duidelijk: minder mensen gebruiken het netwerk. Het aantal dagelijkse transacties is sinds vorig jaar sterk gedaald en is de afgelopen maand verder gedaald.

Lagere kosten, minder gebruikers

Het is geen geheim dat het aantal Bitcoin Core-transacties op de chain, samen met die van andere blockchains, sinds eind 2017 aanzienlijk is gedaald. Dit weerspiegelt de daling van de prijzen van bitcoin en de meeste andere digitale assets gedurende deze periode. Op 14 december werden bijna een half miljoen BTC-transacties op één dag geboekt. In februari was dit gemiddeld minder dan 200.000 per dag. Op 24 april bereikte dit aantal een piek van 254.000, maar is sindsdien gedaald en bereikte op 26 mei een dieptepunt van 158.000, volgens Bitinfocharts.com.

Begin april daalden de mediane BTC-transactiekosten tot minder dan 10 satoshis per byte voordat deze steeg tot bijna 40 sats aan het einde van de maand. Vanaf gisteren, 26 mei, was de mediane vergoeding weer lager dan 10 sats/byte. Mediaankosten worden als een betere meetwaarde beschouwd dan gemiddelde kosten, zoals Coinmetrics.io uitlegt: “Mediaan cijfers zijn over het algemeen veel informatiever voor gegevens zoals vergoedingen of transactiewaarde, omdat de gegevens normaal extreem (positief) scheef zijn”.

BCH is nog steeds 3 keer goedkoper dan BTC om te verzenden

Op 24 mei bereikte het aantal BTC-transacties met Segwit een recordhoogte van 38%. Dit zal hebben bijgedragen tot een verlaging van de mediane kosten, hoewel velen denken dat de rol van Segwit hierin is overdreven, waarbij één assessment aangeeft welke rol transactie-batching heeft gespeeld bij het verlagen van de vergoeding.

Op het bitcoin cash-netwerk bereikten de vergoedingen op 2 april hun laagste punt in 3 maanden, met een mediaan van $0,0018. De kosten zijn nu $0,0038 per transactie, een significante toename in een maand maar nog steeds drie keer goedkoper dan bitcoin core, waar de kosten $0,133 zijn. Wanneer de kosten ongewoon laag zijn, maken slimme BTC-houders van de gelegenheid gebruik om hun niet-uitgegeven transactie-outputs (UTXO’s) te consolideren. Dit doen ze door alles in hun wallet naar een BTC-adres dat ze beheren te sturen. Op die manier, wanneer de bitcoin core kosten onvermijdelijk opnieuw stijgen, zullen ze in staat zijn om geld te besparen op kosten, omdat elke transactie minder UTXO’s zal bevatten, waardoor het kleiner en dus goedkoper wordt.

Bron: Bitcoin.com

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.