SEC Schnorr Bitcoin Bitcoin-ETF Belasting BitMex Hayes Morgan Creek Mayweather Khaled BTC Bitcoin Mt Gox Hack Scam Deadline Crypto 2014

In februari 2019 gaf Blockstream de test-code van een nieuwe upgrade voor de Bitcoin-blockchain vrij. Ontwikkelaars en testers zijn sindsdien druk bezig om bugs in de code op te lossen en om verbeteringen aan te brengen. Maar wat is er precies voor nodig om zo’n upgrade te implementeren op de Bitcoin-blockchain?

Sinds de publicatie van de whitepaper van Bitcoin door Satoshi Nakamoto wordt het als een soort heilig document gezien. Het is dan ook niet zo gek dat het al een aantal keren is voorgekomen dat een groep zich afsplitste van de Bitcoin-blockchain, omdat de meningen verschilden over voorgestelde aanpassingen. Bitcoin Cash is zo’n cryptocurrency die is ontstaan na te zijn afgesplitst vanwege onenigheid met een aanpassing aan het protocol.

Toch moet er zo nu en dan een aanpassing doorgevoerd worden om het netwerk efficiënter en veiliger te maken. Hiervoor is een meerderheid nodig onder de nodes om er voor te kunnen zorgen dat de blockchain verder kan gaan onder de nieuwe versie. Dit zorgt voor een democratisch proces wat in principe gunstig zou moeten zijn voor het netwerk aangezien de nodes alleen écht effectieve upgrades aannemen.  

Blockstream’s op Schnorr-gebaseerde multisignature (MuSig) technologie is zo’n effectieve upgrade. MuSig is een enkele handtekening die meerdere verzenders van een transactie vertegenwoordigt. In sommige gevallen kan een wallet eigendom zijn van meerdere personen. Wanneer er een transactie vanuit die wallet verstuurd moet worden, dan moeten alle eigenaren daar een handtekening onder zetten. MuSig maakt het mogelijk om uiteindelijk maar een enkele handtekening te hoeven registreren op de blockchain.

Andrew Poelstra, cryptographer bij Blockstream, legt uit hoe de MuSig-upgrade multisignatures gaat verbeteren:

“Schnorr multisignatures zijn een specifiek type multisignature die klein zijn (64 bytes ongeacht de grootte van de signature-set), die zeer efficiënt kunnen worden geverifieerd en die voorkomen dat het aantal ondertekenaars aan de blockchain wordt blootgesteld.”

Voor de implementatie plaatsvindt, doorloopt een dergelijke upgrade lange testfases. Alleen dan kunnen de nodes op het Bitcoin-netwerk overgehaald worden om de upgrade te accepteren. Het is volgens Poelstra onmogelijk om te zeggen hoe lang het hele proces ongeveer gaat duren. Wel geeft hij aan dat om de upgrade te implementeren, geen hard fork nodig is.

BRONCointelegraph
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.