In een nieuw beschikbaar onderzoeksverslag van een faculteit van de Universiteit van Texas (Austin), is de vraag beantwoord of Tether (USDT) de prijs van Bitcoin (BTC) heeft beïnvloed. John M. Griffin, een professor aan de universiteit, en Amin Shams, een PhD-kandidaat in Finance bij dezelfde instelling, waren co-auteur van het stuk en hebben voldoende bewijs dat er een zichtbaar patroon is in Tether’s prijs tijdens momenten van dalingen van de Bitcoin-prijs.

Het onderzoek stelt dat Tethers meestal door het moederbedrijf Tether Ltd. in grote hoeveelheden van 200 miljoen worden gemaakt. De crypto’s worden vervolgens overgebracht naar Bitfinex. Wat dan gebeurt, is zodra de prijs van Bitcoin daalt, Tethers op Bitfinex en andere beurzen worden gebruikt om Bitcoin op een gecoördineerde manier te kopen, wat de prijs omhoogdrijft.

John Griffin schreef in het verslag dat:

“Tether lijkt te worden gebruikt om Bitcoin-prijzen te stabiliseren en te manipuleren.”

Hij voegde daaraan toe:

“Ik heb naar veel markten gekeken. Als er sprake is van fraude of manipulatie op een markt, kan het sporen achterlaten in de gegevens. De sporen in de gegevens hier zijn erg consistent met een manipulatiehypothese.”

Het verslag schetst verder verschillende patronen die gedurende een jaar zijn ontdekt. De stroom van Tether was maar één manier omdat toen de prijzen van Bitcoin daalden, de aankopen met Tether de neiging hadden te stijgen, maar niet andersom. Dit betekent verder dat toen de prijzen van Bitcoin stegen, er geen omkering van Tether was. Griffin zou in het verslag stellen dat Tether wordt gebruikt om de prijs van Bitcoin tijdens een daling te beschermen.

Het onderzoek vond plaats in de periode tussen maart 2017 en maart 2018. Griffin legde de nadruk op 87 van de grootste aankopen van Bitcoin met behulp van Tether en merkte dat in sommige gevallen de Tether net drie dagen vóór de aankopen werd aangemaakt en onmiddellijk werd gebruikt om Bitcoin te kopen. Wat er dan gebeurde was een stijging van de prijs van BTC.

Het team van Graffin en Shams voerde 10.000 simulaties uit om te verifiëren of hun waarnemingen inderdaad waar waren voordat het verslag werd gepubliceerd. Ze voegden hieraan toe dat:

“[Bitcoin-aankopen met Tether] nemen sterk toe net onder de multiples van 500. Dit patroon is alleen aanwezig in perioden waarin Tethers worden gecreëerd. Als het willekeurig gedrag was, zou je het niet rond die drempels zien clusteren. Het geeft aan dat het een bewuste strategie is om prijsondersteuning te bieden.”

Dit onderzoeksrapport en de informatie die het bevat, heeft vragen doen rijzen over het verband tussen Tether Inc. en Bitfinex. Beide bedrijven zouden een managementteam delen, waaronder Van Der Velde, de CEO van Bitfinex.

Tether raakte eerder in het jaar verwikkeld in onderzoeken of het daadwerkelijk het geld heeft om de meer dan 2,5 miljard USD in omloop te ondersteunen. Recente rapporten geven ook aan dat er op 18 mei een nieuwe batch van $250 miljoen dollar is aangemaakt. De vragen blijven zich opstapelen met betrekking tot Tether (USDT).

Bron: Ethereumworldnews

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.