Bitmain GMO Internet Mining Bitcoin Ethereum Claim Aanklacht Regelgeving Blockchain Mining

Mining-gigant Bitmain wordt geconfronteerd met een class action-rechtszaak. Het krijgt een claim van $5 miljoen aan de broek vanwege ongeautoriseerde crypto-mining.

Op 19 november diende de hoofdaanklager in Los Angeles County, Gor Gevorkyan, de zaak in tegen de in China en de Verenigde Staten gevestigde entiteiten van Bitmain. Hij beweert dat de apparaten van de onderneming de middelen van klanten gebruiken om crypto’s te minen. Dit zouden de apparaten doen voordat ze volledig zijn geïnstalleerd.

“Tot de ingewikkelde en tijdrovende initialisatieprocedures zijn voltooid, zijn de ASIC-apparaten [Application-Specific Integrated Circuit] van Bitmain vooraf geconfigureerd om de elektriciteit van haar klanten te gebruiken. Zo mined het crypto-valuta ten behoeve van Bitmain in plaats van haar klanten”. Aldus de ingediende aanklacht.

Het document geeft aan dat er meer dan 100 eisers bij de rechtszaak betrokken zijn. Het totale bedrag waar het om gaat is “meer dan $5.000.000, exclusief rente, vergoedingen en kosten”.

Gevorkyan zei dat hij de Bitmain ASIC-apparaten, waaronder de AntMiner S9, in januari kocht om Bitcoin te minen. Hij ondervond echter problemen bij het configureren van de apparaten en het kostte hem daarom veel tijd om ze te installeren.

“Gedurende die tijd waren de ASIC-apparaten vooraf geconfigureerd om te minen. De ASIC-apparaten werkten op vol vermogen. Daardoor gebruikten ze een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit op kosten van de aanklager,” stelt de aanklacht.

Volledige terugbetaling van gemaakte kosten

Het voegt hieraan toe dat deze “oneerlijke handelspraktijken” van Bitmain doorging totdat de ASIC-apparaten aan de persoonlijke cryptocurrency-account van Gevorkyan waren gekoppeld.

Gevorkyan en de andere aanklagers eisen een “volledige restitutie van alle kosten als gevolg van de oneerlijke en praktijken van Bitmain”. Daarnaast eist het een bevel tot stopzetting van Bitmain’s “daden van oneerlijke concurrentie”.

Een klein stukje uit de aanklacht:

“Toevallig crashen de ASIC-apparaten zeer vaak tijdens het instellen. Tijdens die periode dat het apparaat wordt ingesteld veroorzaakt het dus aanzienlijke kosten voor de gebruiker.”

BRONCoindesk
Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.