BTC ETF CBOE VanEck Bitwise Bitcoin Index VS VanEck MVIS Crypto Blockchain

Bitwise Asset Management, het bedrijf achter een van de bitcoin exchange traded fund (ETF)-aanvragen die nu in behandeling zijn, claimt dat een groot deel van het bitcoin handelsvolume nep is. Dit schrijft het in een rapport aan de Securities and Exchanges Commission (SEC).

Bitwise heeft in de afgelopen periode de transacties van 81 cryptocurrency exchanges verzameld. Het voerde vervolgens “statistische tests uit om nep handelsgedrag te kunnen identificeren”. Dat een groot deel van het handelsvolume van de grootste cryptocurrency bitcoin (BTC) nep is, was al langer bekend.

Nep handelsvolume

De conclusie van Bitwise is dat maar liefst 95% van het totale handelsvolume nep is. Volgens CoinMarketCap bedraagt dit volume dagelijks zo’n $6 miljard. Bij $273 miljoen van dat volume gaat het dus volgens Bitwise om legitieme transacties.

Bitwise concludeert op basis van deze uitkomst dat de bitcoin futuresmarkt daardoor juist een grotere impact heeft dan voorheen werd gedacht. Het gemiddelde dagelijks handelsvolume van deze handelsproducten op CME en CBOE bedraagt ongeveer $85 miljoen. Het volume van ‘s werelds grootste bitcoin-spotmarkt, Binance, bedraagt $110 miljoen, wat betekent dat de futuresmarkt daar niet ver vandaan zit.

Bitwise keek daarnaast ook naar de prijsverschillen tussen 10 grote crypto exchanges, waaronder Gemini, Binance en Bitfinex. Het kwam tot de conclusie dat de prijsverschillen tussen deze beurzen minder dan 1% bedragen. Hiermee is “arbitrage tussen deze tien beurzen vrijwel perfect.” Bitwise stelde daarnaast in een presentatie aan de SEC:

“Hoewel toekomstige ontwikkelingen, waaronder de voorgestelde lancering van een Amerikaanse ETF, de markt geleidelijk kunnen verbeteren, werkt de bitcoin-markt vandaag met een efficiëntie die vergelijkbaar is met of groter is dan die van andere belangrijke markten.”

ETF-aanvraag van Bitwise

Het opgestelde rapport en de daarbij horende presentatie zijn onderdeel van de ETF-aanvraag die Bitwise samen met NYSE Arca bij de SEC indiende. De toezichthouder zal komende week gaan beslissen of het de aanvraag goedkeurt, afkeurt of de beslissing verder uitstelt. Hoogstwaarschijnlijk zal de SEC beslissen om de beoordeling van de aanvraag verder uit te stellen.

BRONCoindesk
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.