Scam Phishing Hack MyEtherWallet Electrum Wallet Bitcoin Ethereum

Uit verschillende berichten op Twitter en Reddit blijkt dat de gebruikers van de crypto-wallets Electrum en MyEtherWallet het slachtoffer zijn geworden van phishing-aanvallen.

Tijdens een phishing-aanval proberen hackers gevoelige informatie van gebruikers te verkrijgen door zich voor te doen als in dit geval de ontwikkelaars van de twee wallets. Meestal bevat een dergelijk bericht een link. Wanneer de gebruiker op die link klikt wordt hij of zij doorgestuurd naar een betrouwbaar uitziende website waarop gevoelige informatie moet worden ingevoerd. Ook kan malware worden geïnstalleerd nadat de gebruiker op de link heeft geklikt.

Op Reddit werd duidelijk dat gebruikers van de Electrum wallet getroffen werden door phishing-aanvallen. De hacker probeerde middels een bericht gebruikers een “nieuwe versie” van de Electrum wallet te laten installeren. In het bericht lijtk het erop dat Electrum vraagt om de wallet versie te updaten naar versie 4.0.0. Echter is de nieuwste versie van de wallet 3.3.3.

Als reactie op de phishing-aanval waarschuwde Electrum dat het dergelijke berichten altijd met een hardcoded Bitcoin-adres ondertekend. Hiermee kunnen gebruikers achterhalen of een bericht officieel is of niet.

Ook MyEtherWallet-gebruikers zouden getroffen zijn door een aanval. De ontwikkelaars van MyEtherWallet gaven op 4 februari een waarschuwing over een e-mail die de ronde zou doen waarmee hackers in de wallet van gebruikers proberen te komen. Op Twitter schrijft het team:

“Opgelet #MEWfam,
Er gaat een phishy-e-mail rond die gebruikers vraagt om persoonlijke informatie op te geven. Vertrouw dit niet!
#1. We zullen je nooit zelf e-mailen (alleen wanneer we je ondersteuning bieden bij problemen).
#2. We zullen je nooit om je private key (of andere gevoelige informatie) vragen.
#3. Wees sceptisch!“

Een Reddit-gebruiker merkt op dat het al de “tweede cluster van meldingen van dezelfde soort phishing-berichten is, de eerste cluster was in december 2018”. De kans is dus groot dat dit weer dezelfde hacker, of hackersgroep, is die de aanvallen uitvoert.

BRONCointelegraph
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.