Ontwikkelaar Jonathan Wheeler bevindt zich in een soort impasse.

De voormalige bankwerker die nu ontwikkelaar is, wil niet te veel zeggen over zijn nieuwste project, wat een poging is waarvan hij gelooft dat het binnenkort mensen zou kunnen helpen die onder een van ‘s werelds meest onderdrukkende monetaire regimes leven. Dat komt omdat hij anderen nodig heeft om hem te helpen met zijn missie – bitcoin in handen krijgen van Venezolaanse burgers door middel van een massale mobile airdrop.

Het probleem is dat het vrijgeven van te veel informatie de mensen met wie hij werkt in gevaar kan brengen.

De Venezolaanse regering arresteert routinematig mensen met afwijkende politieke opvattingen en is zelfs zover gegaan dat technologieën die burgers gebruiken om de censuur te omzeilen, worden verboden. Bovendien heeft de regering van Venezuela al een eigen cryptocurrency gelanceerd, de petro.

Toch heeft Wheeler besloten om het land niet te helpen door middel van politieke verandering. In plaats daarvan wil hij bitcoin gebruiken om een ​​economische crisis te onderdrukken, waardoor mensen het zo moeilijk hebben dat ze nauwelijks voor basislevensmiddelen kunnen betalen (er is zo weinig voedsel dat de meerderheid van de bevolking in feite gewicht verliest).

Hij wil dan ook graag delen dat het project niet langer alleen een ambitie is, met slechts een schets op Medium, maar dat het nu echt vorm begint te krijgen: een groeiend team is bezig met de ontwikkeling van een mobiele app genaamd Azul, waarvan hij hoopt dat het tegen het einde van het jaar miljoenen aan donaties kan ophalen.

Wheeler vertelde CoinDesk:

“Om het de grootste kans op succes te geven, moet het massaal gebeuren. We proberen dit een grootschalige samenwerkingsmissie te maken om mensen te helpen die lijden onder de financiële tirannie.”

Hij geeft toe dat het een gewaagd (misschien zelfs idioot) idee is, maar hij is er zo vastberaden over dat hij in februari ontslag heeft genomen bij Goldman Sachs.

Daarna vroeg hij hulp aan Morgan Crena, en samen vormden ze een non-profit organisatie genaamd Pale Blue Foundation – een ‘hat-tip’ voor Wheelers persoonlijke held, de astronoom Carl Sagan, die een beroemde tekst schreef over hoe het heelal de aarde zo ontzettend klein deed lijken.

“Voor mij onderstreept het onze verantwoordelijkheid om vriendelijker met elkaar om te gaan en de pale blue dot, het enige huis dat we ooit hebben gekend, te behouden en koesteren”, schreef Sagan in een beroemde toespraak van 1990.

Met die mantra besloten ze het heft in eigen hand te nemen.

“Laten we even de samenleving verlaten en kijken wat we kunnen doen,” zei Crena.

 

 

Uitdaging bruikbaarheid

Een paar maanden later heeft het project nu een team van 15, waaronder een aantal Venezolaanse burgers.

Toch proberen cryptocurrency-communities, waaronder zcash en dash, al langer Venezuela op de een of andere manier te helpen. De inspanningen zijn pril, maar tot nu toe hebben ze nog weinig effect gehad.

Wheeler en Crena stellen echter dat dit neerkomt op een gebrek aan focus op bruikbaarheid. De Pale Blue Foundation is in gesprek met een aantal bitcoin-bedrijven om hen te helpen met hun doel, waaronder OpenBazaar en LocalBitcoins. En van alle blockchains die er zijn, kozen ze voor bitcoin omdat ze denken dat het de beste mogelijkheid heeft om op grote schaal beschikbaar te zijn, en dat het de meeste transacties aankan.

“We zijn gefocust op bitcoin omdat we denken dat dit de meest haalbare oplossing is met het meest wereldwijde potentieel,” zei Wheeler.

“Bitcoin is gebouwd als een tank,” betoogde Crena.

Voor het duo is dat zeker waar, vooral nu bitcoin het lightning network heeft – een laag-twee technologie die naar verwachting de cryptocurrency-schaal zal helpen door transacties off-chain te sturen.

lightning network, dat nu in de beta zit, is een belangrijk onderdeel van het technische ontwerp voor de Azul-app, zei Wheeler. Daarom is Pale Blue Foundation in gesprek met developers van het lightning network, waaronder ontwikkelaars van de lightning wallet CoinClip en de startup ACINQ, die werkt aan een eigen lightning-implementatie.

Pale Blue Foundation heeft ook een actieve en groeiende groep van code-contributors, waaronder Quentin Vidal, een ontwikkelaar die onlangs is afgestudeerd aan Jimmy Song’s intensieve Programming Blockchain Workshop. Dit is belangrijk zeggen de supporters van dit project, omdat Venezolanen met zeer beperkte middelen geen apparaten zullen hebben voor het uitvoeren van zeer geavanceerde of grote software.

Wheeler betoogde:

“Het zijn juist de mensen die niet van die mooie telefoons hebben die bitcoin nodig hebben.”

Na te hebben gebrainstormd met de Venezolanen realiseerde Wheeler zich dat een van de grootste pijnpunten van bitcoin-gebruik voor deze mensen is dat het lastig te gebruiken is. Dat wil het team dan ook oplossen met Azul.

“Mensen hebben geen weekendje vrij om te leren hoe bitcoin werkt,” zei Wheeler.

 

Bitcoin kopen

Toch gaat het onderzoek dat ze hebben gedaan verder dan dat.

Wheeler en Crena willen ook partnerschappen aangaan met de Human Rights Foundation en de Verenigde Naties. Ze hebben zelfs met economen gepraat om erachter te komen wat sommige onbedoelde gevolgen van het droppen een hoop online valuta in een land met een beschadigde economie kunnen zijn.

Naast de vele connecties die ze maken met verschillende instellingen en deskundigen, willen ze vooral de app graag up and running krijgen om het concept te testen.

En daarna gaat het alleen nog maar om voldoende financiering te krijgen voor het kopen van de bitcoins die in Venezuela gedropt zullen worden.

De originele pitch van Wheeler, gepresenteerd op de BitDev-meetup in New York City in februari, deed hij om miljoenen dollars op te halen bij venture capitalists. Maar na de pitch van hem en Crena, hebben verschillende venture capitalists hen onder druk gezet om een ​​eigen crypto-token te lanceren via een initial coin offering (ICO).

Volgens Wheeler zeiden de VC’s dat met de nu zo populaire crypto-token-markt, hij en zijn team veel meer geld zouden kunnen verdienen.

Maar Wheeler en Crena besloten dit niet te doen.

In dit stadium zijn ze op zoek naar donoren voor het doel, met de ambitie om misschien ooit naast Venezuela ook andere landen te helpen tijdens humanitaire crises.

Als verklaring voor de focus op Venezuela concludeerde Wheeler echter:

“We moeten ergens beginnen.”

Bron: https://www.coindesk.com/plan-send-millions-bitcoin-venezuela-taking-shape/

Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.