Japan ETF Shinsei ConsenSys FSA Blockchain Exchanges zelfregulering regulering wetgeving

Het ziet ernaar uit dat de Japanse financiële toezichthouder, de FSA, in de loop van dit jaar crypto exchange traded funds (ETF’s) gaat toelaten.

Volgens Bloomberg bereidt de regerende Liberaal Democratische Partij een aanpassing op bestaande wetgeving voor die dit mogelijk moet gaan maken. In diezelfde wetgeving zullen crypto derivaten zoals opties en futures juist niet worden opgenomen. In Japan ligt de crypto industrie al een tijdje onder verscherpt toezicht vanwege de Coincheck hack in januari 2018, waarbij voor $533 miljoen aan crypto’s buit werd gemaakt.

Een crypto ETF is en zg. indextracker, die de koers van een cryptocurrency volgt. Je handelt dan op de reguliere beurs in een munt zonder dat je hem daadwerkelijk in bezit hebt. Met de introductie van crypto ETF’s verwacht men dat meer institutionele beleggers zullen toetreden tot de crypto markten. Het wordt voor zulke grote beleggers immers veel gemakkelijker om in crypto’s te handelen. Er is geen wallet of account nodig op een exchange die nog als zeer onbetrouwbaar is bestempeld door deze instituten.

In de Verenigde Staten heeft de SEC een beslissing over de laatste nog resterende aanvraag voor een ETF in december uitgesteld tot februari. We schreven hier eerder over in dit artikel.

Wat er gebeurt als men een beleggingsinstrument als ETF’s in Japan of de VS zal toelaten is niet te voorspellen. Het valt nog te bezien of institutionele beleggers daadwerkelijk zullen toehappen.

Sander is een gedreven journalist met een uit de hand gelopen hobby; Bitcoin. In 2015 kwam hij voor het eerst in aanmekering met cryptovaluta. Niet veel later kocht hij zijn eerste bitcoins. Naast het schrijven van nieuwsartikelen is Sander dagelijks bezig als grafisch vormgever voor Bitned. Op deze manier draagt hij op alle vlakken een steentje bij aan het optimaliseren van de website.