OTC XRP Ripple Bitcoin Deutsche Boerse Futures Derivaten Cryptocurrency ETH XRP Eurex

Een groep van 10 bedrijven die zich bezighouden met cryptocurrencies en financiële diensten gaan samenwerken. Samen willen ze een gedragscode voor de digitale activa ontwikkelen.

De nieuwe Association of Digital Market Assets, ook wel ADAM, werd dinsdag aangekondigd. De associatie bestaat uit Galaxy Digital, Genesis Global Trading, GSR, Hudson River Trading, Paxos, Symbiont, BitOoda Technologies, BTIG, Cumberland en XBTO.

ADAM zal gedragsregels voor efficiënte handel, bewaring, clearing en digital asset settlement ontwikkelen. De richtlijnen moeten uiteindelijk “professionaliteit en ethisch gedrag bevorderen”.

Daartoe is ADAM van plan met regelgevers samen te werken met als uiteindelijk doel de bestaande wet- en regelgeving te ondersteunen. Zo hoopt het vertrouwen te winnen van zowel financiële toezichthouders als beleidsmakers.

“ADAM moet het vertrouwen van marktpartijen en regelgevers winnen voordat het een zelfregulerende organisatie (SRO) kan worden”, vertelde hij CoinDesk in een e-mail. Hij ging verder:

“De historische parallellen met de oprichting van veel SRO’s weerspiegelen het pad dat ADAM wil volgen.”

“Momenteel omvat ADAM een breed scala aan marktdeelnemers, waaronder handelsplatformen, beheerders, beleggers, vermogensbeheerders, handelaars, liquiditeitsverschaffers en makelaars,” vervolgde hij. “De leden zijn allemaal bedrijven die actief zijn op digitale activamarkten. Ook zijn er deelnemers die de markt betreden zodra de regels zijn gestandaardiseerd.”

In de komende weken is ADAM van plan haar bestuur aan te kondigen en nieuwe leden toe te voegen. De associatie is ook bezig met het opzetten van een organisatorisch bestuur.

“In het eerste kwartaal van 2019 is ADAM van plan om haar leden, adviseurs en deskundigen op het gebied van regelgeving bijeen te roepen. We zullen dan beginnen met het opstellen van de gedragscode. Dat duurt enkele maanden. Zodra de code is goedgekeurd zal ADAM de richtlijnen waar nodig verbeteren en de naleving bewaken,” voegde Londen toe.

“Regels fundamenteel voor marktontwikkeling”

In een verklaring zei ADAM-lid van de adviesraad en voormalig CEO van de New York Stock

Exchange, Duncan Niederauer, dat “regels van fundamenteel belang zijn voor de ontwikkeling van een markt.”

Met name organisaties die kunnen verduidelijken hoe bestaande regels van toepassing zijn op het ecosysteem zijn belangrijk, zei hij.

De aankondiging komt nadat een groep van crypto-beurzen in samenwerking met de oprichters van Gemini, Cameron en Tyler Winklevoss, in augustus een nieuwe op de industrie gerichte zelfregulerende organisatie (SRO) lanceerden. Die groep kreeg met name steun van CFTC-commissaris Brian Quintenz.