Bakkt ErisX Exchange Ethereum Futures CFTC Regelgeving Wetgeving Effecten

De Zwitserse bank Gazprombank is onlangs een partnerschap aangegaan met Fintech-startup Avaloq en crypto-bedrijf Metaco. De bank wil middels de samenwerking crypto-diensten aan haar klanten bieden, aldus een persbericht van Avaloq van 6 december.

Fintech-bedrijf Avaloq en crypto-vermogensbeheerspecialist Metaco werken naar verluidt samen met Gazprombank met als doel “hun crypto-activaoplossing te implementeren”. Deze crypto-activaoplossing is gericht op banken en vermogensbeheerders.

Het systeem is bedoeld “voor het beheer van klantportefeuilles in alle activaklassen, inclusief cryptocurrencies“. Het persbericht meldt dat dit de nieuwste ontwikkeling is in een reeds bestaande relatie met de bank. Avalog zei daarover het volgende:

“Gazprombank (Switzerland) Ltd, die al een Avaloq-klant is, streeft ernaar haar klanten medio 2019 een cryptocurrency-dienst aan te bieden.”

De implementatie van het systeem is bedoeld om transacties in crypto-activa “eenvoudig” te maken. Na de implementatie kunnen klanten crypto kopen, verkopen en overdragen “zonder dat daarvoor een crypto-wallet of persoonlijk sleutelbeheer nodig is.”

De oplossing maakt gebruik van de Hardware Security Module (HSM) van Metaco. Deze HSM “zorgt voor sterke beveiliging voor het opslaan van privésleutels en het beheren van portefeuilles en bewerkingen”. Daarbij wordt ook multisignature-technologie ondersteund.

Volgens haar website is de Zwitserse Gazprombank voor 100% eigendom van het Russische Gazprombank (JSC). De bank staat onder toezicht van de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA).