Scam Phishing Hack MyEtherWallet Electrum Wallet Bitcoin Ethereum

De Chinese techgigant Baidu heeft nieuwe anti-crypto maatregelen aangekondigd. Het volgt daarmee de bedrijven Tencent en Alibaba. De bedrijven nemen de maatregelen nu de Chinese regering een strengere houding tegenover crypto heeft aangenomen. Dit meldde de South China Morning Post (SCMP) op maandag 27 augustus.

Baidu, de Chinese Google, heeft volgens SCMP op zijn minst twee populaire crypto-gerelateerde chatforums gesloten. In een bericht zei het bedrijf dat de beslissing werd genomen op basis van “relevante wetten, voorschriften en beleid.”

Ondertussen heeft Tencent, de expoitant van WeChat, een verklaring gepubliceerd waarin het zijn eigen verbod op crypto-handel aankondigt. Het platform zegt dat het dagelijkse transacties realtime zal monitoren en verdachte transacties zal blokkeren.

De Chinese e-commerce gigant Alibaba, exploitant van internetbetalingsapp Alipay, heeft gezegd verdachte accounts te zullen blokkeren. Wanneer een account ook maar iets met crypto-handel doet, wordt het account beperkt of geblokkeerd.

Houding China tegenover crypto is strenger geworden

Alle drie de aankondigingen volgen op harde anti-crypto-maatregelen in China vorige week. Zo mogen commerciële locaties in het Chaoyang-district in Beijing geen crypto-gerelateerde evenementen meer organiseren. Ook worden communicatiekanalen en ‘mazen in de wet’ waardoor Chinese beleggers toch deel kunnen nemen aan Initial Coin Offerings (ICO) en crypto-handel aangepakt.

WeChat heeft als reactie een aantal spraakmakende crypto- en blockchain-gerelateerde accounts – waaronder CoinDaily, Deepchain en Huobi News – geblokkeerd. Zij werden beschuldigd van het propageren van crypto “hype”, wat in strijd is met regels die eerder deze maand werden geïntroduceerd.

Op 24 augustus kondigde Alipay aan dat het accounts blokkeert die over-the-counter (OTC) Bitcoin (BTC) kopen of verkopen. Ook gaat het een inspectiesysteem voor “grote websites en accounts” opzetten. Ant Financial heeft naar verluidt ook gezegd dat het een “risicopreventie”-programma op gaat zetten dat bedoeld is om gebruikers voor te lichten over de gevaren van valse crypto-gerelateerde “propaganda”.

Op 25 augustus publiceerde de People’s Bank of China (PBoC) een waarschuwing waarin dat het strikte maatregelen tegen “illegale” ICO’s zou instellen.

Volgens CT Japan zijn er ook nieuwe maatregelen in ontwikkeling om de “opruiming” van crypto-betaalkanalen van derden, waaronder die welke worden gebruikt door OTC-platforms, te verbeteren.