Maleisië Blockchain Minister van Onderwijs MVO Diploma Fraude

Het Ministerie van Onderwijs (MvO) van Maleisië is bezig met de oprichting van een University Consortium om diplomafraude te bestrijden met behulp van blockchain. Dit kondigde het ministerie op 8 november in een tweet aan.

Volgens de tweet van het ministerie is het systeem ontworpen om de echtheid van door universiteiten uitgegeven diploma’s te verifiëren. Het nieuwe door de overheid gesteunde consortium bestaat aanvankelijk uit zes openbare universiteiten. Het diploma-verificatiesysteem zal werken met de NEM (XEM) blockchain. Het nieuwe systeem wordt ontwikkeld door een team onder leiding van een professor van de International Islamic University Malaysia (IIUM).

Volgens een verslag van de lokale media is het idee van het consortium door het MvO voorgesteld om de reputatie en integriteit van Maleisische universiteiten te behouden. Daarnaast is het bedoeling om de rechten van studenten te beschermen en distributed ledger technologie (DLT) te promoten.

Het MvO zei tegen de media dat het belangrijkste doel achter de oprichting van het consortium is om “vaardigheidstraining te verspreiden”. Ook is het een doel om de technologie te ontwikkelen en om studenten en academici ermee te laten werken. Op de lange termijn zei het ministerie dat het ook eventueel een blockchain-oplossing voor de markt wil ontwikkelen. Daarmee zouden de universiteiten die lid zijn van het Consortium eventueel inkomsten kunnen genereren.

Onlangs heeft een door de Russische overheid gesteunde universiteit aangekondigd diploma-gegevens op een blockchain op te slaan. De instelling zei dat het de informatie van “alle diploma’s die in de afgelopen tien jaar zijn uitgegeven” al m.b.v. DLT heeft vastgelegd.

In oktober vorig jaar werd het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar verluidt de eerste universiteit ter wereld die digitale diploma’s m.b.v. blockchain-technologie uitgeeft.