Een “Bitcoin-winkel” heeft in Kroatië zijn deuren geopend. Het verkoopt bitcoin en andere cryptocurrencies en geeft daarbij zelfs bonnetjes. De winkel is een welkome aanvulling op de gestaag groeiende crypto-sector in het Balkangebied. Het team achter het project is van plan uit te breiden naar alle grote Kroatische steden en zelfs andere landen in de regio.

OTC-Verkooppunt Nu Operationeel in Split

Het nieuwe walk-in verkooppunt bevindt zich in de Kroatische stad Split, een bekende toeristische bestemming aan de Adriatische kust. De winkel aan Hrvatske Mornarice Street biedt momenteel de verkoop van Bitcoin, ether en andere altcoins, zo schreef Bitfalls. De premie is ongeveer 5 procent bovenop de gemiddelde koerzen op Coinmarketcap. Klanten ontvangen een ontvangstbewijs en een aankoopbewijs voor belastingdoeleinden.

Bitcoin Store is misschien wel de eerste in zijn soort in het land, en waarschijnlijk in de gehele Balkan. Bitkonan, de Kroatische crypto-beurs achter het project, heeft plannen om soortgelijke OTC (over the counter) oplossingen aan te bieden aan inwoners en toeristen van andere grote steden, te beginnen in Zagreb en Rijeka. Het team hoopt ook uit te breiden in de regio, afhankelijk van de vraag naar dit soort diensten in de buurlanden.

De cryptocurrency-sector in Kroatië, inclusief crypto-handel, heeft een snelle ontwikkeling genoten. Bitfalls’ eigen project, Coinvendor, verwerkt al directe aankopen van digitale valuta via bankoverschrijvingen, en zijn diensten zijn wereldwijd beschikbaar. De Bitcoin Store in Split voegt nu een nieuwe dimensie toe en biedt cryptocurrencies voor fiat-geld.

Kroaten Helpen Hun Regering met de Regelgeving

Interesse voor cryptocurrencies zoals bitcoin- en blockchain-technologieën is de laatste jaren in Kroatië aanzienlijk toegenomen. De lokale crypto-community is gegroeid met veel nieuwe crypto-bedrijven en bedrijven die crypto-betalingen accepteren. Bitcoin geldautomaten zijn in de grote Kroatische steden geïnstalleerd, waaronder de hoofdstad Zagreb, de op één na grootste stad Split, Rijeka en Pula.

De Kroatische regering moet echter nog adequaat  reageren op de Bitcoin-hype en een uitgebreid regelgevend kader opzetten. De Kroatische Nationale Bank (HNB) heeft een conservatieve houding aangenomen. Vorig jaar verklaarde het dat cryptocurrencies geen legale betaalmiddelen zijn onder de huidige wetten in het land. De centrale bank zei ook op dat ze niet als elektronisch geld moeten worden beschouwd.

Eerder dit jaar hebben blockchain-bedrijven en crypto-enthousiastelingen in Kroatië de intentie uitgesproken om “autoriteiten te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen” met betrekking tot de cryptocurrency- sector. De lokale cryptogemeenschap heeft een nieuwe organisatie opgericht, Udruga za Blockchain i Kriptovalute (UBIK), ook wel Blockchain and Cryptocurrency Association. Haar belangrijkste taak is om zich in te spannen voor de aanname van zinvolle regelgeving rondom cryptocurrencies en blockchains. UBIK heeft al verklaard bereid te zijn om autoriteiten te adviseren over alle aan crypto gerelateerde zaken. Het biedt ook juridische, financiële en technische ondersteuning aan zijn leden.

 

 

Bron: Cointelegraph

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.