SEC CFE DTCC Italië Blockchain Bitcoin Financiële markt Rapport BTC XRP

Het SEC-commissielid Robert J. Jackson Jr. heeft zich in een interview positief uitgelaten over de uiteindelijke goedkeuring van een Bitcoin-ETF. Op dit moment bestaan er echter nog steeds grote zorgen bij de toezichthouder rondom marktmanipulatie op de crypto-markten.

De SEC is de toezichthouder van de Amerikaanse effectenmarkten en heeft als hoofddoel Amerikaanse beleggers beschermen. Voordat een ETF, of een ander beleggingsproduct, genoteerd mag worden op een beurs moet het aan strenge eisen voldoen.

Volgens veel crypto-fans en -analisten zal de goedkeuring van een Bitcoin-ETF het begin van een nieuwe crypto-explosie markeren. Het wordt dankzij zo’n ETF een stuk gemakkelijker om te beleggen in cryptocurrencies waardoor er uiteindelijk honderden miljoenen institutionele dollars de crypto-markt in kunnen stromen.

De SEC heeft echter tot op heden grote moeite met het goedkeuren van een Bitcoin-ETF. De toezichthouder keurde de afgelopen jaren al 10 crypto-ETF voorstellen af. De grootste zorgen bestaan rondom marktmanipulatie op de crypto-markt en aanvragers zouden volgens de SEC niet genoeg maatregelen nemen om beleggers hiertegen te beschermen.

In het interview met Roll Call was SEC-commissielid Jackson Jr. echter positief over de uiteindelijke goedkeuring van een Bitcoin-ETF. Tijdens dat interview zei hij:

“Of ik verwacht dat een aanvraag uiteindelijk aan onze standaarden zal voldoen? Ik hoop het, ja, en ik denk van wel.”

Daarnaast zei hij dat de afgekeurde Bitcoin-ETF van de Winklevoss tweeling niet dichtbij een goedkeuring was. De risico’s voor beleggers als gevolg van marktmanipulatie waren namelijk té groot, iets waar een ander commissielid het niet mee eens was. Hester Pierce zei namelijk dat de aanvraag van de Winklevoss tweeling “voldoet aan de wettelijke norm en dat we BZX moeten toestaan om dit bitcoin-gebaseerde exchange-traded product (‘ETP’) te noteren.”

Op dit moment zijn er nog twee Bitcoin-ETF’s in behandeling bij de SEC, een van VanEck en een van Bitwise. We zullen in 2019 echter nog geen beslissing zien aangezien de SEC alle tijd zal nemen om de aanvragen te beoordelen. Pas begin 2020 zal de toezichthouder een oordeel gaan vellen over deze aanvragen.

BRONCoindesk
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.