SEC CFE DTCC Italië Blockchain Bitcoin Financiële markt Rapport BTC XRP

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) publiceerde op 28 november een memorandum van haar meest recente meeting. De meeting had betrekking tot een Bitcoin (BTC) exchange-traded-fund (ETF)-voorstel. Het Amerikaanse beleggingsbedrijf VanEck en blockchain-software en financiële dienstverlener SolidX diende de aanvraag in bij de commissie.

Volgens het memorandum hadden afgevaardigden van VanEck en SolidX, evenals van de Chicago Board Options Exchange (CBOE) op 26 november een ontmoeting met leden van de SEC. De Division of Corporation Finance, Division of Trading and Markets, Division of Economic and Risk Analysis en Office of General Counsil van de SEC waren aanwezig bij de meeting.

VanEck diende in juni 2018 met SolidX een aanvraag in voor een ​​fysiek ondersteund Bitcoin-ETF. Het is de bedoeling dat dit ETF aan de BZX Equities Exchange van CBOE genoteerd wordt. De SEC heeft de aanvraag echter nog steeds niet beoordeeld sinds het de beslissing in augustus uitstelde.

Centraal in het betoog van de presentatie stond een vergelijking van Bitcoin als grondstof met meer traditionele activa. De partijen haalden daarbij ruwe olie, zilver en goud aan. Deze grondstoffen hebben allemaal al ETF’s op de markt.

Daarnaast maakten de partijen een analyse van de prijsvorming in vergelijking met traditionele grondstoffen. Het team stelde: “Bitcoin haalt zijn waarde uit het feit dat het geld kan vervangen, net als goud en zilver”. Ruwe olie is in tegenstelling een “pure industriële grondstof”.

In de presentatie benadrukte het team dat “empirisch bewijs” aantoont dat op alle drie de traditionele commodity-markten “spot- en effecten-prijzen met elkaar geïntegreerd zijn”. Dat geeft aan dat ze “nauw met elkaar verbonden zijn”. Hetzelfde geldt voor Bitcoin-spot en effecten. Dit patroon is een “bewijs van een goed functionerende kapitaalmarkt”.

Bitcoin beter bestand tegen marktmanipulatie

In een ander centraal argument betoogde het VanEck-SolidX-team dat Bitcoin feitelijk beter bestand is tegen marktmanipulatie dan traditionele ETF’s.

Met betrekking tot fysieke grondstoffen kan “voorkennis”, zoals “de ontdekking van nieuwe bronnen” of “verstoringen” op productielocaties, worden misbruikt. Voor Bitcoin zijn deze situaties “niet van toepassing”, aldus het team.

Andere voorbeelden van Bitcoin’s “veerkracht” tegen manipulatie omvatte het ontbreken van een “sterke concentratie van tegoeden op een bepaald Bitcoin-beurs- of OTC-platform”. Dat komt omdat “arbitrageurs geld over meerdere handelsplatformen moeten hebben verdeeld om te profiteren van tijdelijke prijsdislocaties.”

Bovendien is het “arbitrageproces makkelijker m.b.t. Bitcoin ten opzichte van andere grondstoffen, zoals olie. Bitcoin’s homogeniteit zorgt voor een uniforme wereldwijde markt, in plaats van regionale semi-onafhankelijke markten die resulteren in marktfragmentatie.”

VanEck gaf onlangs aan samen te werken met ‘s werelds op één na grootste beurs, Nasdaq. Samen willen ze een reeks “transparante, gereguleerde en gecontroleerde” digitale activa-producten lanceren. Het eerste product is een Bitcoin-effectencontract dat in Q1 van 2019 gepland staat.

BRONCointelegraph
Als lid van het team van Bitned is Robbert constant bezig met het zoeken naar interessant en actueel nieuws. Hiernaast helpt hij dagelijks de redactie met het publiceren van nieuws artikelen over diverse Blockchain gerelateerde onderwerpen. Robbert volgt vanaf 2016 alle ontwikkelingen op het gebied van Blockchain en kocht in dit zelfde jaar zijn eerste Bitcoin. Momenteel heeft Robbert geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.