Ondanks de beste inspanningen van zcash-ontwikkelaars om de komende upgrade van de cryptocurrency, Overwinter, zo naadloos mogelijk te laten geschieden, werd het netwerk van $8 miljard deze week geconfronteerd met een plot-twist.

Slechts enkele dagen voordat de update (een hard fork van de code) was gepland om te worden uitgevoerd – besloot een ontwikkelaar effectief te dreigen het netwerk te splitsen – als hij niet werd betaald. In een dinsdag geplaatste forumpost zei de enige onderhouder van de Windows zcash wallet-software, D. Jane Mercer, dat hij de ontwikkeling van de clients zou staken en een zcash-concurrent zou vrijgeven “omgedoopt tot een andere crypto“, als hij niet meer financiering voor zijn werk kreeg.

Vorig jaar leefde Mercer van ontwikkelaarskosten en donaties voor zijn werk voor de klanten, maar volgens de post was het geld op en werkte hij al een tijdje gratis.

Daarom besloot Mercer om het idee te gebruiken dat hij de cryptocurrency zou splitsen als een manier om zijn frustraties te ventileren.

Op het forum zei Mercer:

“Altcoin drama rage quit als het ware met een hard fork. Bitcoin cash nadoen, als het ware.”

En deze boodschap veroorzaakte chaos binnen de zcash-community.

Dat komt omdat de Overwinter-upgrade gepland was om op 25 juni te worden geactiveerd, maar wat nog belangrijker is, die upgrade voegt slechts beperkte functies toe aan het protocol van zcash in een poging om het voor te bereiden op de Sapling hard fork-upgrade in oktober, die zcash meer schaalbaar en privé lijkt te maken.

Als Mercer de ontwikkeling van de Windows wallet-software, de populairste zcash-wallet-software, stopzet, zouden “tientallen tot honderdduizenden gebruikers” na de Sapling-upgrade zonder werkbare wallets zitten.

Dus hoewel blockchain-splits volgens sommigen een gezond mechanisme zijn geworden om de ontwikkelingen van een gedecentraliseerde cryptocurrency tegen te gaan, zijn anderen bang dat deze concurrerende crypto’s het potentieel hebben om de community in ruziënde fracties op te splitsen.

Het is misschien het makkelijkst om de man gewoon te betalen,” zei zcash-ingenieur Ariel Gabizon.

En die betaling kwam. De zcash-comunity besloot snel om de ontwikkelaar na zijn dreigement financieel te steunen – althans voor even tenminste. Het bedrag dat door verschillende anonieme zcash-adressen aan Mercer werd geschonken is momenteel 80 ZEC, ongeveer $15.360, volgens de huidige koersen.

“Mensen hebben genoeg geld in de pot gegooid voor een paar maanden levensonderhoud, dus dat is allemaal goed en wel,” vertelde Mercer aan CoinDesk.

Niet meer naast elkaar bestaan

Het opmerkelijk hoe de functies die in de Overwinter-hard fork zijn verpakt, de theoretische

gijzelaarsituatie nog zorgelijker maken.

Een reden is dat de meeste ontwikkelaars forks ondersteunen. Hoewel ze mogelijk verstorend werken voor crypto-economieën, is het leidende ethos dat ze een nieuwe vorm van financiële vrijheid mogelijk maken. Als gebruikers het niet met zcash eens zijn, hebben ze de mogelijkheid om een ​​ander exemplaar van de software te maken.

Dit is anders dan traditionele geldsystemen, zeggen voorstanders van cryptocurrencies (Probeer het maar eens, je kunt de Amerikaanse dollar niet hard forken).

Op deze manier bereidt Overwinter het netwerk voor op verdere upgrades en het potentieel voor toekomstige hard forks. Niet alleen voegt Overwinter de zogenaamde “replay protectiontoe, maar het heeft ook “auto-senescence” geëlimineerd, een deel van de code, waardoor nodes waarop oudere versies van de software worden uitgevoerd worden afgesloten na een periode van 16 weken.

Als zodanig kan zcash niet meerdere iteraties van het protocol ondersteunen.

Mercer had zich voorbereid op de verwijdering van auto-senescence en hield die functie in plaats daarvan in de nieuwste versie van zijn wallet-software, zodat de software uiteindelijk zou verlopen. Maar als de gebruikers op de oude versie van de client bleven, zou dit een chain split veroorzaken, vervolgde Mercer.

“Er zal of een chain split plaatsvinden of de cliënt zal doodgaan, schreef hij.

Ontwikkelaars van zcash spraken dat snel tegen en zeiden dat na Overwinter, oudere versies van de software gewoon in de “safety mode” zullen worden geplaatst, waardoor die versies op een bepaald moment afwaarderen zonder een chain split te veroorzaken, maar Mercer had de community nog steeds in een houdgreep.

Mercer benadrukte de druk die hij op de community legde. “De winter komt eraan en je hebt een Overwinter-wallet, maar die gaat ergens tussen Overwinter en Sapling verrotten, dus hoe kom ik aan Sapling.”

Mercer’s woede was op dat moment goed merkbaar, maar sinds hij de donaties ontving, zei hij dat hij zich heeft toegewijd aan het voorbereiden van de wallet-software voor de Sapling-upgrade, die binnen ongeveer drie maanden komt.

“Overwinter veroorzaakte veel problemen, en we vinden nu pas uit hoe dit met Windows opgelost kan worden, ik ben benieuwd hoe Sapling zal zijn,” zei de ontwikkelaar, daar aan toevoegend:

“Welnu, ik word gefinancierd door de comunnity om daarachter te komen en het naar voren te brengen.”

Een goede les

Naast de donaties die Mercer ontving, kreeg hij ook telefoon van de Zcash Foundation.

“Ik heb eindelijk een bestuurslid van de Zcash Foundation aan de telefoon gekregen en hij heeft me van het idee van een chain fork en dergelijken afgeholpen,” vertelde hij CoinDesk, toevoegend:

“Ik ben helemaal gekalmeerd, alles is nu goed, ik haat altcoin-drama en het is de enige keer dat ik het

bewust in mijn leven heb opgewekt.”

Toch heeft deze episode geleid tot een belangrijk gesprek tussen Mercer en de Zcash Foundation – een waar andere cryptocurrency-communities ook rekening mee moeten houden – over hoe cruciaal onafhankelijke ontwikkelaars zijn voor deze protocollen en hoe ze het best kunnen worden gecompenseerd voor hun werk.

De Zcash Foundation, die een zogenaamde “founder’s fee” hardcoded in hun protocol heeft zitten, krijgt een klein percentage van elke transactie, wat ​​aan het oprichtersfonds wordt toegevoegd.

Voor onafhankelijke ontwikkelaars, zoals Mercer, kan het vertrouwen in crypto en zijn volatiele markten om code bij te dragen echter verpletterend zijn. Vooral Zcash werd dit jaar hard geraakt, van $876 per crypto in januari tot $192 op het moment van schrijven.

“De bearmarkt heeft me echt gedood,” zei Mercer. “Weet je … toen het bloed begon te vloeien, werd ik wakker en was 25 procent van mijn geld weg.”

En als de Zcash Foundation hun reserves in ZEC houdt, dan zou hetzelfde van toepassing moeten zijn op hen, waarbij het subsidieprogramma minder waard wordt naarmate de koers daalt. Als zodanig zei een directeur van de Zcash Foundation Josh Cincinnati op een forum dat de organisatie ook open staat voor onderzoek naar andere financieringsmethoden.

Over het hele incident in brede zin gesproken, het is een goede les geweest over het belang van goede relaties met ontwikkelaars, zei Mercer, toevoegend:

“Ontwikkelaars, ontwikkelaars, ontwikkelaars! Er moet iemand zijn die rechtstreeks met externe wallet-aanbieders en beurzen praat.”

Bron: https://www.coindesk.com/crypto-cries-foul-in-wake-of-tethers-dollar-token-report/

Wessel heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en is expert op gebied van crypto. Vol enthousiasme schrijft hij dagelijks over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin en blockchain.