Europa EBA FATF ICO EU Europese Commissie Blockchain Crypto DLT Malta Adoptie

De Europese Commissie lanceert volgend jaar een nieuwe blockchain-associatie. Een aantal grote banken hebben zich al bij het project gevoegd.

De Spaanse bank BBVA heeft dinsdag aangekondigd dat zij en vier andere banken zijn toegetreden tot de door de EC geplande International Association voor Trusted Blockchain Applications (IATBA). De blockchain-associatie zou al in het eerste kwartaal van 2019 een juridische entiteit zou kunnen zijn. Andere banken zijn nog niet genoemd. Echter zou volgens bronnen ook Santander onderdeel van het project zijn.

Het initiatief werd op 20 november in Brussel aangekondigd tijdens een recent EU-rondetafelgesprek over blockchain. De meeting had de naam “Bringing industries together for Europe to lead in blockchain technologies”.

De nieuwe associatie zal vertegenwoordigers hebben van zowel de publieke als de private sector, met als doel “steun te krijgen van private blockchain- en distributed ledger technology-experts. Zo gaat het bijdragen aan de ontwikkeling van de EU-strategie met betrekking tot deze technologieën,” zei de BBVA.

De associatie is gericht op het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen voor de blockchain-industrie. Ook gaat het de EU-blockchain-standaarden internationaal promoten. Het zal daarnaast informatie verschaffen voor de implementatie van Europa’s blockchain-strategie.

Associatie kan een belangrijke rol spelen

Carlos Kuchkovsky, hoofd van BBVA voor onderzoek en ontwikkeling voor nieuwe digitale bedrijven, zei dat de associatie een belangrijke rol kan spelen. Zeker in “het vaststellen van best practices en normen voor blockchain. Daarnaast kan het helpen bij het voorkomen van de fragmentatie op Europees niveau.”

Kuchkovsky is ook van mening dat het initiatief zal helpen om meer duidelijkheid te brengen in de “regelgevingsonzekerheid”. Momenteel wordt de technologie omringt met onzekerheid m.b.t. regelgeving.

Hij voegde verder toe:

“Blockchain is niet alleen een technologie, maar het creëert ook nieuwe bedrijfsmodellen. Het creëert een tokenized economie en baant een weg naar een gedecentraliseerde economie.”

Als onderdeel van zijn stappen om blockchain in het hele economische blok te adopteren en te ontwikkelen, vormde de EC in april samen met 27 lidstaten het European Blockchain Partnership (EBP). Dit partnerschap ondersteunt de levering van internationale digitale openbare diensten.

BRONCoindesk
Richard gelooft heilig in de mogelijkheden van nieuwe technologie en probeert de nieuwe technologieën en gadgets graag zelf uit. Zo kwam hij in 2013 voor het eerst in aanraking met blockchain en investeerde hij in projecten zoals Bitcoin, Litecoin en Ripple. Tegenwoordig ondersteund Richard de redactie van bitned.nl door de leesbaarheid van content en nieuwe artikelen te verbeteren.