ADGP VAE ICO KPMG Ripple XRP FSRA KYC Dubai Blockchain Overheid Betaalsysteem UAE

De Abu Dhabi Global Market (ADGM) zegt dat het de proef met een op blockchain gebaseerde know-your-customer (KYC)-applicatie met succes heeft afgerond.

ADGM is een internationale vrijhandelszone binnen de Verenigde Arabische Emiraten. Het centrum kondigde dinsdag aan dat de eerste fase van het project is afgerond. Deze eerste fase werd voltooid in samenwerking met de toezichthoudende instantie, de Financial Services Regulatory Authority (FSRA) en projectadviseur KPMG.

De app biedt financiële instellingen de mogelijkheid om klantidentificatie en -verificatie een enkele keer voor een klant te hoeven uitvoeren. Nu moet dat nog meerdere keren door verschillende entiteiten voor dezelfde klant gebeuren, aldus ADGM. De belangrijkste kenmerken van de app zijn een onveranderlijke audit trail, veilige gegevensuitwisseling en naleving van de GDPR-privacyregels. Daarnaast is er interoperabiliteit met systemen van derden.

De proef stelde vast dat het KYC-proces, dat momenteel “omslachtig, repetitief en kostenintensief is”, “radicaal vereenvoudigd” kan worden met behulp van blockchain-technologie. Instellingen konden KYC-documentatie en -updates over hun klanten “met succes” delen en valideren.

KYC-app
Prototype van de KYC-app. Bron: ADGM/KPMG.

“Door gebruik te maken van de kracht van technologieën zoals blockchain, heeft het e-KYC-project tastbare voordelen aangetoond. Die voordelen zijn vooral interessant voor financiële instellingen in de VAE,” zei Richard Teng, CEO van de FSRA-afdeling van ADGM.

Hij voegde toe:

“Naast het verbeteren van know-your-customer-controles in de hele industrie, kan het hulpprogramma aanzienlijke kostenbesparingen en financiële inclusie realiseren.”

Tweede fase

ADGM lanceerde het project in februari van dit jaar voor een consortium van grote in de VAE gevestigde financiële instellingen. Deelnemers waren onder andere de Abu Dhabi Commercial Bank, Abu Dhabi Islamic Bank, First Abu Dhabi Bank en meer.

De FSRA plant nu de tweede fase van het KYC-project in een poging de toegang tot bankdiensten voor het midden- en kleinbedrijf te vergemakkelijken.

Ook andere grote financiële instellingen in de hele wereld zijn op zoek naar op blockchain gebaseerde KYC-systemen. In juni voerde een groep van 39 banken en toezichthouders, waaronder BNP Paribas en Deutsche Bank, een proef uit van een KYC-compliancetoepassing. Die toepassing was gebaseerd op het Corda-blockchainplatform van R3.

BRONCoindesk
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.