BP IBM Shell Olie Handel Energie Blockchain Platform

Het blockchain-platform gebouwd door Vakt Global, een consortiumbedrijf opgezet door grote bedrijven waaronder Shell en BP, is nu live. Het platform maakt de handel in energieproducten efficiënter.

Volgens een tweet van het bedrijf donderdag is het platform nu klaar om de handel in ruwe olie tussen grondstoffenbedrijven te faciliteren. Het beweert de eerste “enterprise blockchain-oplossing“ binnen de olie- en gasmarkt te zijn.

“Onze 5 investeerders binnen de BFOET-markt zijn nu live op het VAKT-platform!”, luidt de tweet. De BFOET-markt omvat vijf ruwe olievelden in de Noordzee – Brent, Forties, Oseberg, Ekofisk en Troll. Het bedrijf is daarnaast van plan volgend jaar uit te breiden naar andere markten.

Het blockchain-platform is bedoeld om handelsbedrijven te helpen papieren documentatie te vervangen met smart contracts. Door delen van het proces te automatiseren, wordt verwacht dat het platform de bedrijven helpt kosten te besparen. Daarnaast zal het fouten verminderen en processen efficiënter maken.

De “eerste regel code werd pas in mei van dit jaar geschreven”, zei VAKT Global donderdag in een LinkedIn-bericht. Het ging verder met te zeggen dat het samen met zijn partners, Deloitte en IT-bedrijf ThoughtWorks, erin geslaagd is dit project “op tijd en binnen budget te realiseren.”

Het consortium is deze maand een jaar geleden opgericht. Naast Shell en BP zijn het Noorse energiebedrijf Statoil, trading houses zoals Gunvor, Koch Supply & Trading en Mercuria lid van het consortium. Ook banken als ABN Amro, ING en Societe Generale maken onderdeel uit van de groep.

Na verloop van tijd wil de onderneming “de migratie van alle vormen van energietransactiegegevens naar de blockchain leiden. Daarnaast wil het de datakwaliteit verbeteren, de beveiliging verder versterken en de settlementsnelheid in de hele industrie verhogen. Daarbij wil het de kosten voor de industrie-deelnemers verlagen”, zei Vakt in de lanceringsaankondiging.

BRONCoindesk
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.