Catalonia Spanje E-voting systeem EU Blockchain

Het hoofd van de burgerparticipatieraad van de Catalaanse regering verklaart dat de autoriteit blockchain overweegt voor een e-voting-systeem. Dit meldt het Spaanse dagblad La Vanguardia op maandag 19 november.

Eerder in oktober keurde de Generalitat van Catalonië een voorlopig wetsvoorstel goed voor het opzetten van een elektronisch stemsysteem. Door middel van het systeem kunnen Catalanen in het buitenland tijdens belangrijke verkiezingen en andere stemprocedures stemmen.

Onlangs onthulde Ismael Peña-López, directeur Burgerparticipatie van de regering van Catalonië, dat de regering hoopt uiterlijk in 2020 een elektronisch stemsysteem te introduceren. Ook zei hij dat de regering hoopt het elektronische systeem uit te breiden naar alle kiezers.

Volgens Peña-López wordt het gebruik van blockchain in het elektronische stemsysteem echter nog overwogen. De Generalitat heeft nog steeds niets besloten over het al dan niet gebruiken van blockchain:

“Een interessante optie is om blockchain te gebruiken. De Generalitat onderzoekt nog steeds welke opties er zijn alvorens te beslissen.”

De directeur merkte op dat, ongeacht welke technologie de overheid besluit te gebruiken, dit vertrouwen moet wekken. La Vanguardia citeert Peña-López: “Het is een kwestie van bewustzijn. Ik zou graag willen denken dat we mensen ervan kunnen overtuigen dat het betrouwbaar is.”

Puigdemont vraagt om donaties in crypto

Eerder in juli onthulde de regering van Catalonië een plan voor de ontwikkeling van blockchain-technologie voor haar openbare administratie. Blockchain kan de “digitale diensten voor het publiek” immers verbeteren.

De Catalaanse gemeenschap probeert sinds 1922 onafhankelijk te worden van de Spaanse regering. Op 27 oktober 2017 verklaarde het Catalaanse parlement zich tevens na een controversieel referendum onafhankelijk van Spanje.

In oktober 2018 meldde het Spaanse persbureau El Confidencial dat de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont om donaties in crypto vroeg. Puigdemont gebruikt de crypto-donaties naar verluidt voor het steunen van parlementsleden zonder een spoor achter te laten.

Volgens de grote Spaanse krant El Mundo, gebruikte de regering van Carles Puigdemont Bitcoin (BTC) om initiatieven met als doel onafhankelijkheid van Spanje te financieren.