Xi Jinping, president van ‘s werelds grootste land qua bevolking, en’ s werelds op een na grootste economie, is ‘s werelds meest vooraanstaande figuur om blockchain-technologie te vermelden in een toespraak tijdens de opening van de gezamenlijke jaarlijkse conferentie van de Chinese Academie van Wetenschappen en de Chinese Academie van engineering.

Voor de opening van China’s wetenschappelijke en technische elites, opende Xi met: “Academici, kameraden en vrienden!” Waarna hij het volgende zei:

“Sinds het begin van de 21e eeuw is wereldwijde wetenschappelijke en technologische innovatie een periode van ongekende intensiviteit ingegaan.

Een nieuwe ronde van wetenschappelijke en technologische revoluties en industriële veranderingen reconstrueren de wereldwijde innovatie en hervormen de wereldwijde economische structuur.

De nieuwe generatie informatietechnologie, vertegenwoordigd door kunstmatige intelligentie, kwantuminformatie, mobiele communicatie, IoT en blockchain, versnellen de doorbraak in toepassing en kweken nieuwe wetenschapsgebieden in de biowetenschappen, vertegenwoordigd door synthetische biologie, genbewerking, hersenwetenschap en regeneratieve geneeskunde.”

Xi noemde een aantal wetenschappelijke of technische gebieden, waar hij blockchain-technologie verder in zijn toespraak van 6.400 woorden niet meer noemde.

Innovatie en wetenschap met Chinese kenmerken, zei de president. Dat kenmerk omvat het verbieden van crypto-beurzen, nationalistische tendensen bij het ondersteunen van binnenlandse bedrijven soms ten koste van buitenlandse bedrijven, evenals protectionistisch gedrag bij het verbieden van allerlei dingen, waaronder Franse kaas.

Toch heeft het model tot nu toe gewerkt, misschien soms ten koste van de rest van de wereld. Chinese internetreuzen zijn nu inderdaad rijk, met het ontbreken van een bankinfrastructuur in het land, wat leidt tot een sprong in de richting van digitale betalingen door het gebruik van WeChat Pay of Ali Pay.

Tencent en Alibaba zijn twee van ‘s werelds reuzen waar we weinig van horen, maar hun model kan gemakkelijk worden geëxporteerd, hoewel Apple Pay nooit erg succesvol was met app-betalingen.

Dat kan zijn omdat contactloze pasjes veel handiger zijn dan het scannen van een QR-code of op je telefoonscherm iets moeten doen, omdat dat laatste een extra stap vereist waarbij je eerst naar de app moet gaan voordat je kan betalen.

Een ongemak dat Chinese burgers verdragen omdat ze geen contactloze pasjes hebben. Het enorme land heeft nauwelijks bankfilialen, en in sommige gebieden zelfs geen wegen.

Het is een nog steeds ontwikkelende economie, met wolkenkrabbers die als paddenstoelen uit de grond komen, maar ook veel armoede. Het heeft geen wetten in welke zin dan ook, maar toch heeft het meer wetten dan India.

Want hoewel de wet in China soms willekeurig is, wordt er wel gehandhaafd, in tegenstelling tot India, waar ze nauwelijks rechtbanken hebben.

Innovatie met Chinese kenmerken, of zelfs socialisme met Chinese kenmerken, zegt niets meer dan beter dan India, maar niet zo goed als Groot-Brittannië.

Wil innovatie ook floreren, dan moet vrijheid dat ook, en hoewel vrijheid niet noodzakelijk democratisch hoeft te zijn, moet de onverantwoordelijke, oninteressante, hebzuchtige, corrupte en zelfgeïnteresseerde overheid verantwoording aan het publiek afleggen.

Dat betekent dat voordat beslissingen worden genomen, er open overleg moet zijn en dat de aard van de wetgeving zeker moet zijn.

Een overheid die ‘s werelds op één na grootste economie runt, mag zijn burgers niet misleiden door hen 404 te laten zien wanneer ze een gecensureerde internetpagina bezoeken.

Ook moeten bedrijven die in het land opereren niet plotseling worden gesloten, zoals bij crypto-beurzen.

Ook zijn de kenmerken die Chinees worden genoemd op geen enkele manier Chinees. Ze zijn nationalistisch, wat een Europese uitvinding is, ze zijn communistisch, wat ook een Europese uitvinding is.

Het enige kenmerk hier is dus dat China ongeveer 100 jaar achterloopt, en inderdaad erg rijk en vrij innovatief is, omdat de Chinese burgers, net als alle andere burgers, ondernemend en creatief zijn.

Bron: Trustnodes

Guus is een gedreven journalist met een obsessieve passie voor Blockchain, Bitcoin en Ethereum. Guus is sinds 2017 lid van het redactieteam van Bitned en houdt zich dagelijks bezig met het publiceren van actueel nieuws. Guus heeft een obsessieve passie voor Blockchain technologie en volgt alle ontwikkelingen op dit gebied al sinds 2012! Momenteel heeft Guus geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum en een aantal kleine ERC-20 projecten.