VS Defensie Blockchain Noodhulp Ministerie Maersk IBM

Het Amerikaanse ministerie van defensie zegt dat blockchain een groot potentieel heeft om noodhulp te verbeteren.

De troepenondersteuning-divisie hield eerder deze maand een meeting in Philadelphia. Tijdens die meeting onderzocht het hoe blockchain kan helpen bij de noodhulp voor Puerto Rico. Orkaan Maria raasde in 2017 over het land en richtte enorme schade aan. Het land ontvangt sindsdien zeer adequate noodhulp vanuit de VS en andere landen in de wereld.

Op dit moment trackt DLA alle logistieke processen via centraal beheerde systemen. Het is daardoor voor deelnemende partijen moeilijk om na te gaan of hun data wel up-to-date is en of het dus klopt. Door blockchain in te zetten kan het agentschap data beter tracken. Daardoor zullen transactieprocessen voor de supply chain efficiënter worden, en kan het verzendingen beter volgen.

Er wordt al samengewerkt met onder andere scheepvaartgigant Maersk om een supply chain-platform te ontwikkelen. Samen met IBM wil Maersk een dergelijk systeem op basis van blockchain ontwikkelen.

Andere agentschappen binnen de Amerikaanse overheid onderzoeken ook andere use-cases voor blockchain. Zo kondigde het ministerie van binnenlandse veiligheid eerder deze maand aan dat het vervalste documenten wil bestrijden m.b.v. blockchain. Het biedt startups $800.000 om een dergelijke oplossing te ontwikkelen. Daarnaast meldde de Amerikaanse Marine vorig jaar dat het blockchain wil gaan gebruiken om meer beveiliging aan productieprocessen te kunnen bieden.