DTCC XRP Settler Barclays R3 Corda IBM Banken Blockchain Trade Platform

The Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) heeft zijn belangrijkste blockchain-project gaat de testfase in. Daaraan zullen 15 internationale banken meedoen. Het is een van de laatste stappen voordat de tech live zal gaan.

Een van de banken is het Britse Barclays, de andere 14 werden niet bij naam genoemd. De banken zullen het distributed ledger- en cloudplatform van DTCC gaan testen voor het Trade Information Warehouse (TIW).

Als de test succesvol verloopt verwacht DTCC tegen het einde van het jaar over te gaan naar een “open” testfase, zei het in een verklaring. Dan zullen ook andere marktdeelnemers en dienstverleners de mogelijkheid hebben om het te testen. Naar verwachting zal het testen in het eerste kwartaal van 2019 voltooid zijn.

Het bouwen van een nieuw platform voor TIW is een van de meest ambitieuze blockchain-projecten die er zijn. Dat komt omdat het huidige systeem een ​​kritiek stuk infrastructuur is voor de internationale financiële sector. TIW biedt lifecycle event processing services voor event-processing voor ruwweg 98% van alle wereldwijde kredietderivatentransacties, ter waarde van $11 triljoen. Het klantenbestand van TIW omvat grote wereldwijde derivatendealers en meer dan 2500 buy-side bedrijven. Het dient marktdeelnemers uit meer dan 70 landen.

DTCC houdt vast aan de lanceerdatum in 2019, aangekondigd tijdens Consensus 2018 in mei.

“We zijn verheugd om samen met DTCC, onze partners en collega’s aan dit spannende project te werken om distributed ledger-technologie op een aantoonbare manier tot leven te brengen. Het zal de efficiëntie verhogen en de kosten en risico’s voor de industrie verlagen”. Aldus Lee Braine, Investment Bank CTO Office bij Barclays, in een verklaring.

Nieuwe gezichten

DTCC heeft een ongebruikelijke multi-vendor-benadering gekozen als het gaat om haar distributed ledger technologie (DLT).  Zo levert IBM het programmabeheer en integratieservices, Axoni bouwt de DLT en smart contract-functionaliteit op het AxCore blockchain-protocol, en R3 treedt op als oplossingsadviseur.

De testfase trekt ook andere grote financiële infrastructuurleveranciers aan, zoals het nieuwe TradeServ-platform van IHS Markit. Dit platform heeft tot doel om valuta-opties en opnieuw ontwikkelde credit matching en -bevestigingen te bieden. Het bedrijf zal het platform naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar lanceren.

De TIW is zeer belangrijk voor partijen die betrokken zijn bij transacties in kredietderivaten, die life-cycle events en betalingsberekeningen uitvoeren en afwikkelen.

Het houdt alles bij, van het initiëren van een transactie tot het einde van de life-cycle, inclusief wijzigingen, aanpassingen en tariefresets. Dit alles moet worden geautomatiseerd met behulp van Axoni’s smart contract-technologie.

Daarnaast omvat de TIW geclearde derivatenposities van ICE, de Japan Securities Clearing Corporation (JSCC) en CDSClear van LCH SA.