Duitsland KwF Boerse Stuttgart BaFin Deutsche Bank Settlements Effecten Blockchain

De Duitse bank KfW, die in handen is van de Duitse staat, gaat samen met het Ministerie van Financiën van Burkina Faso een blockchain-oplossing testen. De oplossing zou moeten helpen bij het beheer van de overheidsfinanciën van het Afrikaanse land. Dit blijkt uit een verklaring die op maandag 17 december is gepubliceerd.

KfW ontwikkelde de open source blockchain-oplossing, TruBudget, welke de overheid van Burkina Faso binnen de komende zes maanden zal testen. Daarbij krijgt het hulp van twee consultancybureaus, Accenture en BearingPoint.

De oplossing zorgt ervoor dat gebruikers contracten goed kunnen keuren met behulp van een blockchain. Zodoende hoopt KfW dat het langdurige handmatige processen kan versimpelen. Normaal gesproken opent KfW een kantoor in een land waar het mee samenwerkt. Echter maakt blockchain het volgens Joachim Nagel, bestuurslid van de bank, mogelijk om processen op afstand in de gaten te houden:

“Met TruBudget creëren we transparantie voor alle deelnemende partijen. We maken het voor donoren veiliger door hen direct de structuur van het partnerland te laten gebruiken.”

Steeds vaker zien we banken blockchain gebruiken om papierwerk en kosten te reduceren. Zo voerden 26 Franse bedrijven en vijf grote banken een KYC-test, op blockchain uit. Dit gebeurde op de blockchain van R3.