Duitsland BMWi Ministerie Belastingfraude Belasting Fraude Wetgeving Blockchain

Het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Energie (BMWi) is van plan om belastingontwijking te bestrijden met blockchain. Dat meldt het Duitse WirtschaftsWoche op 22 november.

Na het grote Europese belastingschandaal CumEx-Files heeft de BMWi gesuggereerd dat distributed ledger technology (DLT) kan helpen bij het bestrijden van dergelijke schandalen. Het zou fraudepreventie ook efficiënter kunnen maken.

De autoriteiten ontdekten CumEx-Files in 2017. Banken, beurshandelaren en topadvocaten gebruikten het om miljarden uit Europese schatkisten te halen. Dit zouden ze doen middels speculatie met dividendbelasting. De Duitse economie zou het meest geleden hebben onder CumEx, daar ging maar liefst $63 miljard verloren.

De parlementaire staatssecretaris van de BMWi Christian Hirte reageerde op het bericht. Hij stelde blockchain-technologie “ervoor kan zorgen “dat aandelen op elk moment traceerbaar” zijn.

Volgens het federale ministerie van Financiën werd voor 2012 meer dan $5 miljard via de maas in de belastingwetgeving verduisterd.

Eerder in november onthulde de Thai Revenue Department plannen om belastingbetalingen te volgen met behulp van DLT en machine learning. Het doel hiervan is om de geldigheid van de belastingbetalingen te verifiëren. Daarnaast wordt het proces van belastingteruggaven versneld.