Europa EBA FATF ICO EU Europese Commissie Blockchain Crypto DLT Malta Adoptie

Zeven EU-lidstaten zijn bijeengekomen om het gebruik van blockchain-technologie te promoten. De landen willen daarmee overheidsdiensten en het economisch welzijn verbeteren.

Frankrijk, Italië, Spanje, Malta, Cyprus, Portugal en Spanje tekenden dinsdag een gezamenlijke verklaring. Ze zullen de adoptie van blockchain in de regio bevorderen om zo hun economieën te “transformeren”. Ze zetten zich verder in om samen te werken aan de ontwikkeling van de technologie. Het uiteindelijk doel is om “een leidende regio in deze sector” te worden.

De landen ondertekenden de verklaring op 4 december in Brussel.

Blockchain kan een “game changer” zijn in het verhogen van de efficiëntie en transparantie van overheidsdiensten. In de verklaring worden onderwijs, gezondheidszorg, transport en douane als voorbeelden genoemd waar de technologie verbeteringen kan brengen. De technologie kan daarnaast zorgen voor meer “accountability en privacy voor de eindgebruikers”.

“Dit kan niet alleen resulteren in de verbetering van e-overheidsdiensten, maar ook in een grotere transparantie en minder administratieve lasten. Ook de toegang tot openbare informatie gaat erop vooruit”, stelt de verklaring.

Het document gaat ook in op de toekomstige regelgeving in het economische blok en zegt:

“Wij zijn van mening dat elke wetgeving inzake DLT-technologie rekening moet houden met het gedecentraliseerde karakter van dergelijke technologie. Het moet gebaseerd zijn op Europese fundamentele principes en technologische neutraliteit. Het moet ook innovatie en experimenten mogelijk maken zodat de publieke en private sector DLT beter kunnen begrijpen. Zo kunnen er bruikbare use-cases ontstaan.”

Malta is trots

Silvio Schembri, de parlementaire secretaris van Malta voor digitale economie, financiële diensten en innovatie, publiceerde op dinsdag een tweet. Hij zei dat hij “trots” is om te zien dat Malta een “leidende rol” speelt in de samenwerking aan blockchain.

Malta heeft al verschillende initiatieven genomen om een ​​“Blockchain Eiland” te worden. Het parlement heeft bijvoorbeeld drie cryptocurrency- en blockchain-gerelateerde wetten aangenomen. Het land wist zo opmerkelijke crypto-bedrijven aan te trekken.

De EU is nog niet overgegaan tot het reguleren van blockchain-technologie. Wel zijn er initiatieven gelanceerd om de technologie te onderzoeken en te testen.

Eind november kondigde de Europese Commissie de lancering aan van een nieuwe blockchain-associatie met vijf grote banken. Het initiatief is gericht op het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen voor de blockchain-industrie. Daarnaast wil het de EU-blockchain-normen internationaal promoten.

BRONCoindesk
Timo is stagiair bij Bitned. Hij assisteert het nieuws-team en monitort opkomende ontwikkelingen in blockchain-technologie. Timo kocht in 2016 zijn eerste Bitcoin, maar heeft hier verder nooit mee gehandeld. Hij heeft momenteel geen waarde in alternatieve cryptovaluta's of nieuwe projecten.